Dodaj do ulubionych

onkogennośc wirusa EB

20.12.11, 09:59
Pani Doktor, z uwagi na udowodniony związek pomiędzy występowaniem niektórych chorób nowotoworowych a zakażeniem wirusem EB chciałabym prosić o informację jaka profilaktykę onkologiczną należy stosować po przebyciu mononukleozy przez dziecko (choroba potwierdzona o dość krótkim przebiegu ale mocno wyrażona w objawach).

czy fakt jawnego przechorowania predysponuje bardziej niż samo nosicielstwo które przecież dotyczy większości społeczeństwa?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: onkogennośc wirusa EB 20.12.11, 11:04
      Wyluzuj. Nic nie trzeba robic.
      • dorek3 Re: onkogennośc wirusa EB 20.12.11, 11:15
        Wiem że powinnam ale na razie ciężko mi złapać dystans. Syn jest alergikiem, bierze sterydy wziewne (nie jakieś kosmiczne dawki, ale na przewlekle) więc moja chora wyobraźnia już mi podpowiada co jego nadwyrężony ale i nadreaktywny system immunologiczny może nawyczyniać w takiej sytuacji
    • green.szate Re: onkogennośc wirusa EB 20.12.11, 18:25
      Przyznam, że sama chciałabym poznać odpowiedź...
      • verdana Re: onkogennośc wirusa EB 20.12.11, 19:39
        Mnie lekarz zapewniał, ze przebyta mononukleoza naprawde niczym nie grozi.
        • dorek3 Re: onkogennośc wirusa EB 20.12.11, 23:47
          Pediatra potwierdziła onkogenny charakter i zaleciał coroczną morfologie i usg brzucha. Ja nakręciłam się czytając wygooglowane artykuły (internet to czasami przekleństwo).
          • verdana Re: onkogennośc wirusa EB 21.12.11, 19:50
            Coroczna morfologia? Wybacz, nie chce podwazać zdrowego rozsadku pediatry, ale to bzdura. U dzieci nowotwory rozwijają sie tak szybko, ze coroczna morfologię jako profilaktykę raka mozna o kant ... - przepraszam. Jesli byloby jakies niebezpieczeństwo, to morfologia jest konieczna co dwa-trzy miesiące. Co rok, jako profilaktyka jest Ok, jako profilaktyka zagrażającego raka to po prostu absurd.
            USG jamy brzusznej jak wyzej. Dorosły nie, ale dziecko powaznie zagrożone, nie badane przez rok zdąży umrzeć medzy jednym USG a drugim.
            Naprawdę wyluzuj, mononukleoza zazwyczaj jest bezpobjawowa, połowa ludzkości by już wymarła.
            • dorek3 Re: onkogennośc wirusa EB 22.12.11, 09:17
              Trochę masz racji z tą częstotliwością. \
              Pewnie za jakiś czas wyluzuje ale pomimo, że wszyscy są zarażeni, większość nie choruje lub choruje słabo to właśnie mój syn spędził 5 dni w szpitalu na tę okoliczność z powodu obturacji dróg oddechowych. Do tego jest alergikiem więc jego systemu immunologiczny jest nadreaktywny więc jest delikatna różnica między tą średnią a nim. może nie słusznie, ale jakoś niekorzystnie łączą mi się te kwestię. Ciekawa jestem komentarza pani doktor. Wiem, że nie wiadomo dlaczego jedno chorują a inni nie.
              • verdana Re: onkogennośc wirusa EB 23.12.11, 13:12
                Wirus to wirus. Nie ma znaczenia, czy się chorowało ciężko, czy niemal bezobjawowo - wazna jest obecność wirusa w organiźmie. A tego ma połowa ludzi.
                Zresztą ten wirus szybko znika - niecały rok po mononukleozie moja córka już oddawała krew i było Ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka