Dodaj do ulubionych

Jabłko i gruszka

13.02.12, 22:07
Córka 7 m-cy, alergik (ma skazę). Rozszerzamy dietę od jakiegoś czasu, idzie nam całkiem dobrze. Mała z chęcią je marchew, ziemniaka, owowce gdyby mogła jadłaby więcej. Czy jest możliwe, że jabłko i gruszko mogą uczulać, ponoć to jedne z bezpieczniejszych owoców. Daje małej brzoskwinie i śliwki.
Po jabłku zauważyłam następującą reakcję: gdy małej pokarm zostanie na skórze od razu robi się czerwona, kupki są wporządku, a skóra po posmarowaniu np. alantanem po paru godz. dochodzi do siebie. Po kaszkach z dodatkiem jabłka i gruszki małej wyskakują na buzi coś a'la pryszcze (czerwone, punktowo rozmieszczone kropeczki). Czy to może wskazywać na alergię na te dwa owoce? czy to jej zostanie, czy może minąć? Czy dziecko 7 miesięczne powinno już robić twarde kupy?
Obserwuj wątek
    • agniecha_p1984 Re: Jabłko i gruszka 15.02.12, 21:41
      podbijam
    • kasiaalbrecht Re: Jabłko i gruszka 17.02.12, 20:26
      jabłko jest niestety dość częstym uczulaczem, gruszka mniej, warto odstawić jabłko , ew potem gruszkę, mozna podac śliwki, banany, ew brzoskwinię, co do stolców nie musi w tym wieku robić twardych stolców
      • agniecha_p1984 Re: Jabłko i gruszka 17.02.12, 21:06
        Właśnie dziwi mnie to,że jak podaje np. kaszkę z jabłkiem i gruszką to od razu coś się dzieje, po jabłku z gerbera też, a dziś spróbowałam jabłka z bananem i na skórze chcąc nie chcąc coś zawsze zostanie i nie było reakcji. Aha akurat ten deserek jabłko z bananem pochodził z eko sklepu. Moze to kwestia owoca, bo owoc owocowi nie równy.
    • czarna_12 Re: Jabłko i gruszka 18.02.12, 00:03
      wcale nie musi uczulaćk skóra jest delikatna i robi się czerwona a niekiedy nawet krostki występują jak dziecko dużo zasmakuje czegoś kwaśnego, daj polizać ogórka kwaszonego żeby zostało coś na brodzie kwaśnej pomidorówki i reakcja powinna być właśnie taka jak dziecko delikatne:) moja córa po ogórkowej zawsze ma brode czerwona ze 2 godziny a alergii nie ma.Musisz obserwować i spróbuj kolejnym razem jej nie pobrudzić przy karmieniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka