Dodaj do ulubionych

Wyniki moczu u dziecka

03.03.12, 23:03
Witam,

miałabym pytanie, podczas wizyty u pediatry 28.II lekarka próbowała synkowi - 20 m-c odciągnąć napletek, na drugi dzień rano synek miał plamkę krwi na pieluszce, był markotny i łapał się za pampersa. Na pieluszce zauważyłam również osad biały i 2 pasemka śluzu lepkiego podbarwionego krwią. Chirurg operujący synka - sprowadzenie jąderka 1 marzec - stwierdził że pediatra niepotrzebnie próbował na siłę odciągnąć napletek.Dzisiaj mocz przybrał bardzo cuchnący zapach. Zbadałam prywatnie mocz synkowi ..

Wyniki:
kolor - słomkowy
przezroczystość - niezupełna
ciężar wł. - 1,010 g/ml
ph - 8 (4,8 - 7,4)
leukocyty - pojedyńcze / ul
azotyny - obecne
białko - nieobecne
cukier - nie wykryto
ketony - 15
urobilinogen - w normie
bilirubina, erytrocyty - nieobecne

Laborantka stwierdziła że u dzieci czasem tak jest i nie kazała nic robić tylko obserwować czy nie ma gorączki. Lekarz dyżurny w szpitalu powiedział że również czekać...

Czy naprawdę nie dzieje się nic złego - ten zapach mnie przeraża... Gorączki nie ma synek, mocz oddaje normalnie, łapie się za pampersa i mówi ałała ale to raczej wynik operacji, bo widzi opatrunki...

Będę wdzięczna za odp
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Wyniki moczu u dziecka 04.03.12, 10:21
      Rob posiew i to natychmiast.
      Sa azotyny w moczu, nie ma calkwoitej przejrzystosci.
      Proste jak dla mnie
      • kasienka43 Re: Wyniki moczu u dziecka 04.03.12, 13:11
        przejrzystość jest lekko mętna bo odczyn zasadowy to robi - a nie jest to dla mnie jasne aby robić posiew, gdyż lekarz w szpitalu powiedział że jest to wynikiem najprawdopodobnie mazi podnapletkowej... dlatego pytam Panią Doktor o zdanie... dziś ten mocz zdecydowanie lepiej pachnie, napletek nie jest już czerwony...
        • madziulec Re: Wyniki moczu u dziecka 04.03.12, 14:08
          To moze poczytaj o przejrzystosci???
          www.zdrowie.med.pl/bad_labor/badania/b_moczu.html - calkiem jasno napisane i wg mnie nijak ma sie do odczynu.
          Co wiecej... odczyn jest wskazujacy, ze moze sie cos dziac (nie jest jako jedyny wskaznik, ale przy tych pozostalych to juz jak najbardziej).

Azotyny sa produktem przemiany materii od bakterii. Stad z duza doza prawdopodobienstwa nalezy przyjac, ze jest ZUM.
          Tak samo wskazuje na to: brak przejrzystosci moczu, odczyn, zapach...

Czekaj dalej. Tylko nei zdziw sie, gdy dziecko zaraz bedzie mialo 39 i powazne klopoty z nerami...
          • kasienka43 Re: Wyniki moczu u dziecka 04.03.12, 21:42
            Gdybym nic nie robiła to nie znalazłabym się w szpitalu i nie błagała o wykonanie badania moczu w trybie PILNYM w godzinach w których laboratorium jest zamknięte. Była sobota - zrobiona to tylko dla tego że synek jest tak mały...

A pisałam że pediatra na dyżurze ocenił że jest ok więc nie robiłam dalej posiewu - osad jest ok żadnych bakterii nie stwierdza się. Jednak opinia Pani Doktor jest dla mnie cenna, stąd pytam, gdyż każdy lekarz ma prawo się mylić...

CRP było wykonywane do zabiegu - i jest ok .. Synek był słabo nawodniony, gdyż po narkozie nie miał apetytu jeść i dopiero wracał mu apetyt. wody nie specjalnie lubi...Pił tylko mleko 6h przed zrobieniem badania - 180 ml . Ogólnie odsypiał narkozę.. Mocz był pobrany ze środkowego strumienia - do pojemniczka sterylnego bezpośrednio...

Dodatkowo będziemy w czwartek u nefrologa więc usg nerek będzie miał zrobione. Ma on spr czy synek ma refluks żołądkowo-przełykowy i czy ok jest z miedniczkami nerkowymi, które były delikatnie poszerzone w trakcie ciąży ale po porodzie na usg było wszystko ok....

Gdybym widziała że jest coraz gorzej to bym była w szpitalu ale widzę poprawę w zapachu... Temperatura cały czas nie wzrasta - ma normalną...

Tak w ogóle mocz cuchnąć zaczął po zabiegu więc też zastanawiam się czy to nie wynik wydalania leków jakie dostał podczas operacji.
            • momago Re: Wyniki moczu u dziecka 04.03.12, 21:50
              Tak w ogóle mocz cuchnąć zaczął po zabiegu więc też zastanawiam się czy to nie wynik wydalania leków jakie dostał podczas operacji.
              Bardzo prawdopodobne.
            • madziulec Re: Wyniki moczu u dziecka 04.03.12, 22:48
              Rob co chcesz.
              Twoje dziecko, nie moje.
              Czekaj. Co mnie to.

Ja napisalam Ci jakie objawy moga swoadczyc o tym, ze cos sie dzieje. Posiew moglas zrobic. Nie chcesz - Twoja sprawa. Nie wiem wiec po co pytasz, skoro utwierdzono Cie w szpitalu w przekonaniu, ze jest ok. Jest ok - wspaniale. Zycze dalszych sukcesow.

Proste
              • kasienka43 Re: Wyniki moczu u dziecka 04.03.12, 22:59
                madziulec napisała:

> Rob co chcesz.
                > Twoje dziecko, nie moje.
                > Czekaj. Co mnie to.
                >
                > Ja napisalam Ci jakie objawy moga swoadczyc o tym, ze cos sie dzieje. Posiew mo
                > glas zrobic. Nie chcesz - Twoja sprawa. Nie wiem wiec po co pytasz, skoro utwie
                > rdzono Cie w szpitalu w przekonaniu, ze jest ok. Jest ok - wspaniale. Zycze dal
                > szych sukcesow.
                >
                > Proste

Powstrzymuj się od takich wypowiedzi - czytałam posty w których brałaś udział i wielokrotnie twoje zdanie było obalone - więc nie jesteś osobą, której jestem w stanie zaufać. A pisałam że p. Kasi zdanie dla mnie jest bardzo ważne - i mam prawo poprosić o wyrażenie opinii w tej kwestii. Zadzwoniłabym do swojego pediatry, ale z bardzo ważnych smutnych okoliczności jest niedostępna przez najbliższy tydzień.

Nie będę z Tobą dyskutowała więc proszę cię o nie udzielanie się w moim poście...!
                • madziulec Re: Wyniki moczu u dziecka 05.03.12, 00:44
                  Podaj mi linki ;)
                  Chetnie je poznam, bo ja dla kontrargumentu podam Ci linki, gdzie jednak WIELOKROTNIE nie widzac dziecka i majac tylko skape informacje od matki dziecka stawialam jakas diagnoze, ktora potem sie sprawdzala.

Bylas w szpitalu, wiec po co masz zawracac leb pediatrze? Na forum NIKT Ci dziecka nie wyleczy, a tym bardziej nie postawi diagnozy.
                  Dalam Ci rade, bys zrobila posiew. Tobie sie nie chce i to kwestionujesz. Gratuluje niefrasobliwosci. Mnie by nie bylo stac, ja bym nawet dla wlasnego dobrego samopoczucia zrobila ten posiew.
                • melancho_lia Re: Wyniki moczu u dziecka 05.03.12, 07:48
                  Zignoruj ją, uważa się za najmądrzejszą na świecie, a jak ktoś uważa inaczej to się rzuca i atakuje. Kompleksy jakieś wychodzą i tyle. A rad nie potrafi udzielac inaczej jak przywalając od razu osobiste przytyki o braku dbałości o dziecko i teksty o tym jak to ona ma cięzko i daje sobie radę.
                  Byłaś w szpitalu, robiłaś badania, lekarz widział dziecko. Ja bym dla spokoju jeszcze raz zrobiła badanie ogólne i jesli znowu coś będzie nie tak to działałabym dalej.
                  • yoka1 Re: Wyniki moczu u dziecka 05.03.12, 08:25
                    powtórz może dziś badanie moczu ogólnego i zobaczysz, jak teraz wyjdą te wszystkie parametry.
                    • kasienka43 Re: Wyniki moczu u dziecka 05.03.12, 08:44
                      za nami już pierwsza próba pobrania - ale skąpo było -więc nici - chciałam nadczo ale nie da rady chyba - zobaczymy po śniadanku ..
                      • yoka1 Re: Wyniki moczu u dziecka 05.03.12, 10:53
                        wiesz, co powiem Ci, że jak nasz miał zakażenie dróg moczowych, to zły wynik był w każdym pobraniu bez względu na porę dnia, więc postaraj się złapać w ciągu dnia, zobaczysz, co pokaże badanie.
    • kasiaalbrecht Re: Wyniki moczu u dziecka 06.03.12, 18:04
      wynik nie budzi niepokoju, ketony mogą być wynikiem "głodzenia", temperatury, ew powtórka za kilka dni
      • kasienka43 Re: Wyniki moczu u dziecka 06.03.12, 20:02
        Dziękuję Pani Doktor i innym dziewczynom za odp - mocz powoli coraz mniej intensywnie pachnie - i apetyt synkowi wraca. Wynik był robiony jeden dzień po zabiegu więc faktycznie mógł być niedojedzony - bo nic innego oprócz mleka nie chciał nam jeść tylko spał. Dzisiaj oddaliśmy wynik do badania ponownie - zobaczymy jak to wygląda teraz..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka