Dodaj do ulubionych

kaszel krtaniowy a encorton

18.04.12, 14:35
Pani dr,
mój synek (3,5 r) po raz kolejny ma kaszel krtaniowy. Miał w listopadzie, i 2 razy w styczniu. Zawsze dostawał Encorton, pomagało. Duszności nie miał, gorączki też nie, tylko wodnisty katar. Teraz katar od 3 dni i kaszel sie dziś w nocy pojawił, w ciągu dnia juz słychać krtaniowy. Proszę mi doradzić, czy Encorton - steryd ogólnoustrojowy, to jedyne wyjście? inhalowałam go solą fizjologiczną, nie pomagało. Planuję dzis iść do lekarza ale obawiam sie, że będzie znów Encorton. Mam w domu pulmicort, jak z działaniem takiego sterydu, czy nie jest on mniej szkodliwy dla dziecka a równie skuteczny jak encorton?
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: kaszel krtaniowy a encorton 18.04.12, 20:22
      dziecko powinno dostawać głównie wziewy, bo są mniej obciążające - działają miejscowo, ale równie dobrze, a nawet może i lepiej, bo szybciej. ja mam zalecenie podawania encortonu przy naprawdę ostrych stanach oprócz wziewów, i to z górą 2 dni, w dawce malejącej.
    • ewa.misko-wasowska Re: kaszel krtaniowy a encorton 20.04.12, 07:50
      Witam,
      Jeżeli nie ma duszności można zostać przy samych inhalacjach ze steroidu - tą drogą leki w mniejszym stopniu wchłaniają się do krwiobiegu.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka