Dodaj do ulubionych

Nie chce jeść

02.08.12, 11:56
Jestem mamą 3,5miesięcznego dziecka który odmawia jedzenia. Ponad miesiąc temu miał zdiagnozowane nietolerancje laktozy na podstawie wywiadu. Gastroenerolog zalecił Nutramigen 30ml przed karmieniem ale synek nie chce go pić. Jestem skłonna teraz nawet przejść na mm ale mój synek ma awersje do butelki a z piersi popije kilka łyków i koniec.Teraz nawet z piersi nie chce jeść przypiera bardzo mało bo ok 80/100g na tydzień a do 2,5 miesiąca przybierał dobrze. Co zrobić aby wrócił mu apetyt? Jak widzi butelkę dostaje histerii nieważne czy to woda czy mleko nic nie przełknie:( Jestem zmuszona podawać mu mleko z strzykawki ale przecież to nie jest rozwiązanie. Udaje mi się max 60ml za jednym razem podać.Mocz ma zbadany,laryngolog też. Niestety lekarze bagatelizują mój PROBLEM BO DZIECKO NIE WYGLĄDA NA ZABIEDZONEGO!!!Ja widzę,że mały się męczy...
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Nie chce jeść 02.08.12, 21:37
      Być może ma refluks.

Ja karmiłam (piersią) głównie nocą, na śpiocha, dzięki temu syn jakoś przybierał. W dzień nie chciał jeść.
      • won-ia Re: Nie chce jeść 02.08.12, 22:28
        Też tak robię od dłuższego czasu i żadnych efektów:(
        Dzisiaj drastycznie odcięłam pierś i podaje z łyżeczki Nutramigen+Nutriton (inaczej nie chce) i zobacze efekty bo już nie moge patrzeć jak mały się męczy:( Jak nie będzie poprawy to powrócę do piersi chyba..Serce mi pęka ja krzyczy jak daje mu mm bo chciałby troszkę pociumkać z piersi ale co mam zrobić,musi rosnąć.
        • rulsanka Re: Nie chce jeść 02.08.12, 23:18
          Moim zdaniem źle robisz ograniczając pierś, właśnie powinnaś podawać jak najwięcej i jak najczęściej.
          Podawanie z łyżeczki to bardzo dobry pomysł, bo nie zaburza techniki ssania tak jak butelka.
          Dajesz dziecku smoczek, dopajasz je?
          • won-ia Re: Nie chce jeść 03.08.12, 08:19
            rulsanka napisała:

> Moim zdaniem źle robisz ograniczając pierś, właśnie powinnaś podawać jak najwię
            > cej i jak najczęściej.
            > Podawanie z łyżeczki to bardzo dobry pomysł, bo nie zaburza techniki ssania tak
            > jak butelka.
            > Dajesz dziecku smoczek, dopajasz je?

Nic nie toleruje oprócz piersi. Smoczka nie ma,niedopajam. Ograniczam pierś bo nie mogę patrzeć jak się biedaczek męczy chce jeść weźmie sutek do ust i puszcz i tak potrafi cały dzień nie jeść. Już opadam z sił nikt nie może mi pomóc:( Ten problem nie zaczął się nie dawno w 3tyg.ż zaczął ssać po 3minuty potem prężyć się. Od 3 tyg. było ok tylko,że płakał po każdym karmieniu i niewiem co to mogło oznaczać.
            • won-ia Re: Nie chce jeść 03.08.12, 08:36
              Dodam,że bardzo che karmić synka ale nie kosztem jego rozwoju:(
              Miało być do 3tyg.ż płakał po każdym karmieniu potem zaczął niespokojnie ssać. To może być objaw refluksu czy nietolerancji?
              • rulsanka Re: Nie chce jeść 03.08.12, 10:12
                Może być jedno albo drugie a nawet jedno i drugie.
                Przy nietolerancji byłyby do tego brzydkie kupy. Ale obecność brzydkich kup nie przesądza o tym, że to nietolerancja. Przy nietolerancji są jeszcze gazy, wzdęty brzuszek. Przy refluksie raczej nie.
                Na refluks jest syrop gastrotuss baby, bez recepty. No i trzeba dziecko jak najczęściej pionizować, myślę, że noszenie w chuście byłoby fajnym rozwiązaniem, przy okazji dziecko się wyciszy i może spokojniej jeść.
              • ewa.misko-wasowska Re: Nie chce jeść 03.08.12, 12:10
                Witam,
                taki niepokój związany z jedzeniem raczej jest związany z refluksem. Od piersi nie ma potrzeby odstawiać, tylko po konsultacji z gastrologiem włączyć odpowiednie leczenie i karmić dalej. Gastrotuss baby może być, ale być może konieczne jest leczenie bardziej specjalistyczne.
                Pozdrawiam serdecznie
    • won-ia Re: Nie chce jeść 03.08.12, 15:43
      Dzisiaj byłam na usg brzuszka i okazało się,że ma widoczne światło górnego kielicha lewej nerki. Padło podejrzenie na zakażenie układu moczowego mam zrobić badanie ogólne moczu+posiew moczu. Zauważyłam,że mały nie jest głodny prawie nigdy. Sama daje mu pierś na śpiąco lub daje z łyżeczki Nutramigen+zagęszczacz.
      2miesiące temu usg było w normie a badanie ogolne moczu w czerwcu też nic nie wykazało. A problem zaczął się jak mały skończył 3tygodnie...sama niewiem już co może mieć.

Myślałam,że może ma nietolerancje+refluks a teraz jeszcze zastanawiam się nad ZUM.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka