Dodaj do ulubionych

nadmierna potliwość stóp niemowlaka

06.08.12, 21:07
Mojej 10-miesiecznej córce tak pocą się stopy, że zostawia na panelach mokre ślady... Nie wiem czy w chłodniejsze dni też, bo zwróciłam uwagę ostatnio jak nie zakładam skarpetek. czy to normalne, czy powinnam zrobić jej jakieś badania? Dodam, że nie suplementuję obecnie wit D, bo mała dużo przebywa na dworze, natomiast problem z potliwością ma moja mama - mokre ślady na wszystkim, czego dotkną jej stopy lub dłonie. Czy to może być kwestia dziedziczna?
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: nadmierna potliwość stóp niemowlaka 08.08.12, 14:52
      Witam,
      niektóre niemowlęta mają wzmożoną potliwość stóp i jest to fizjologia. Tym bardziej biorąc pod uwagę ostatnie upały. Jeżeli stosuje Pani kremy z filtrem UV u córki, to wit. D należy uzupelniać.
      Pozdrawiam serdecznie
    • zebra12 Re: nadmierna potliwość stóp niemowlaka 20.08.12, 11:16
      Moja córka ( prawie 6 lat) ma to samo i głowę daję sobie uciąć, że to nie fizjologia, ale niestety dziedziczna skłonność do nadpotliwości. U mnie w rodzinie to mąż ma zawsze mokre ręce i stopy. Rano cała pościel pod którą śpi jest mokra. Córka ma zawsze mokre stopy i ręce. Bez względu na porę roku czy temperaturę. W związku z tym do przedszkola chodzi w sandałkach, bo inaczej dostaje zanokcicy na tle bakteryjnym. Gdy pada zakładam jej gumowce i to jest tragedia, bo stopy się jej odparzają, pokrywają białymi bąblami wypełnionymi chyba powietrzem, które trzeszczy pod naciskiem.
      Gdy była mała jeździła w wózku z gołymi stopami, które i tak zawsze były zlane zimnym potem i błyszczały brokatowo, a wózek, w miejscu gdzie miała stopy był wilgotny i poszycie zmieniło kolor na ciemny.
      Sama nie wiem jak z tym walczyć.
      • dianaro Re: nadmierna potliwość stóp niemowlaka 20.08.12, 20:45
        Na początku przejmowałam się nadmierną potliwością stóp mojego syna - robiliśmy nawet badania na poziom Wit. D3 w CZD w Warszawie, ale wszystko wyszło w normie. Potem przestałam się przejmować - tym bardziej, że mężowi mocno pocą się stopy i dłonie. Synowi nie zakładam latem skarpet, staram się aby biegał jak najczęściej boso, chodzi w przewiewnym, odkrywającym stopy obuwiu, w domu też na bosaka i jakoś sobie radzimy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka