Dodaj do ulubionych

kaszel tylko w nocy

25.09.12, 10:40
Witam,
co może być przyczyną kaszlu - synek 5-letni przechodził infekcję od 13.09. dwa dni temp.ok 38,5 niewielki suchy kaszel, zalegający katar. Po tygodniu kataru nie słychać, został kaszel, praktycznie tylko kilka kaszlnięć zawsze wieczorem, w nocy i rano po obudzeniu. Osłuchiwany dwukrotnie, ostatnio 21.09. - czysto. Mnie jednak zastanawia przyczyna kaszlu, ponieważ synek jest alergikiem stosowaliśmy przy infekcji Pulmicort i Berodual, dwukrotnie spróbowałam położyć go spać bez inhalacji Berodualem, sam Pulmicort i za każdym razem po uśnięciu synek dostaje napadu kaszlu, mocnego, suchego. Po zrobieniu wtedy inhalacji Berodualem usypia spokojnie i śpi całą noc bez kaszlu. Gdzie szukać przyczyny tego kaszlu, czy to nadal infekcja czy podłoże alergiczne-astma? Niestety wizytę u alergologa mamy dopiero 09.10. Czy powinnam iść do pediatry raz jeszczy, wolałabym tego uniknąć, żeby czegoś nowego nie podłapać, bo teraz w przychodni "plaga chorowitków". Bardzo proszę o sugestie.
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: kaszel tylko w nocy 25.09.12, 12:15
      Witam,
      objawy mogą sugerować nadreaktywność oskrzeli poinfekcyjną bądź ściekanie wydzieliny po tylnej ścianie gardła. Jeżeli pediatra nie stwierdził zmian osłuchowych moim zdaniem można spokojnie poczekać do umówionej wizyty u alergologa i stosować inhalacje jak dotychczas.
      Pozdrawiam serdecznie
    • allergolog777 Re: kaszel tylko w nocy 04.11.12, 23:54
      Opisane przez Panią objawy mogą być, rezultatem tzw. nad reaktywności poinfekcyjnej oskrzeli, lub świadczą o zaostrzeniu choroby alergicznej. Koniecznie trzeba wykonać diagnostykę alergologiczną skonsultować się z alergologiem. Pozdrawiam.

dr med. Marzena Gajewska

anq-ua napisała:

> Witam,
      > co może być przyczyną kaszlu - synek 5-letni przechodził infekcję od 13.09. dwa
      > dni temp.ok 38,5 niewielki suchy kaszel, zalegający katar. Po tygodniu kataru
      > nie słychać, został kaszel, praktycznie tylko kilka kaszlnięć zawsze wieczorem,
      > w nocy i rano po obudzeniu. Osłuchiwany dwukrotnie, ostatnio 21.09. - czysto.
      > Mnie jednak zastanawia przyczyna kaszlu, ponieważ synek jest alergikiem stosowa
      > liśmy przy infekcji Pulmicort i Berodual, dwukrotnie spróbowałam położyć go spa
      > ć bez inhalacji Berodualem, sam Pulmicort i za każdym razem po uśnięciu synek d
      > ostaje napadu kaszlu, mocnego, suchego. Po zrobieniu wtedy inhalacji Berodualem
      > usypia spokojnie i śpi całą noc bez kaszlu. Gdzie szukać przyczyny tego kaszlu
      > , czy to nadal infekcja czy podłoże alergiczne-astma? Niestety wizytę u alergol
      > oga mamy dopiero 09.10. Czy powinnam iść do pediatry raz jeszczy, wolałabym teg
      > o uniknąć, żeby czegoś nowego nie podłapać, bo teraz w przychodni "plaga chorow
      > itków". Bardzo proszę o sugestie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka