agrobla 07.03.13, 21:24 Witam, O czym mogą świadczyć takie wyniki u 3-latka (badanie wykonano bo dziecko zaczęło robić beżowe czasem nawet białe kupy): IgA 76 zakres:40-350 IgG 545 zakres:650-1600 IgM 79 zakres: 50-300 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.misko-wasowska Re: IgA, IgG, IgM 07.03.13, 21:39 Witam, a w jakim wieku jest dziecko? Od kiedy są zmienione kupki? W wyniku widać obniżony poziom p/ciał IgG, ale nieznacznie. Można wykonać bardziej specjalistyczne badanie oceniające podklasy IgG. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agrobla Re: IgA, IgG, IgM 07.03.13, 22:28 Syn ma 3-lata. Beżowe kupy pojawiy się 0k. 3 tygodni temu, biała, na razie tylko jeden raz, 3 dni temu. Lekarze zastanawiają się nad dwiema opcjami - lamblie albo celiaklia. Czy takie kupy mogą pojawiać się przy lambliach? Gdy nie są beżowe, to i tak nie są "zdrowe" (albo lekko "biegunkowate", albo takie śliskie, lepiące się), do tego dziecko jednego dnia ma świetny apetyt innego - nic nie chce jeść. Za to słodycze - zawsze i wszędzie w hurtowych ilościach najlepiej. Od 3 miesięcy obgryza paznokcie, co czytałam, że też jest jednym z objawów lambli. Do tego w okolicy 3 urodzin pogorszył się też jego stan psychiczny - jakby powtórka z rozrywki z buntu dwulatka.. Myśli Pani, że to lamblie? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnagoja Re: IgA, IgG, IgM 18.03.13, 14:31 Witam, jestem ciekawa czy coś się już wyjaśniło czy nadal nic. Proszę dać znać i w razie czego napiszę moje zdanie w tym temacie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agrobla Re: IgA, IgG, IgM 19.03.13, 15:47 Witam Zrobiliśmy jeszcze p/c IgG i IgA, ale wyszły ok (w sensie, że celiakli, przynajmniej teoretycznie, nie ma). Nikt nie miał innego pomysłu, więc dziecko do końca tygodnia ma dostawać metronidazol i zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnagoja Re: IgA, IgG, IgM 19.03.13, 20:57 Czy nikt nie uderzał w inne pasożyty poza lambiami. Czy maleństwo ma np suchy kaszel lub okresowe zapalenie gardła jakieś stany podgorączkowe. Od kiedy bierze metronidazol. Kolor kału o którym pisałaś świadczyłby o uszkodzeniu wątroby lub trzustki bo jak te organy źle pracują to właśnie kupa idzie w beż i biały kolor. Mertonidazol dodatkowo wykańcza wątrobę. Nie jestem lekarzem ale oni nie mają ze mną łatwo bo nie wezmę nic w ciemno. Tez mam małą pociechę z która jeżdżę od lekarza do lekarza. Nie chcę się tutaj rozpisywać jeśli pani jest chętna to chętnie napiszę lub zadzwonię opowiem swoją historię co lekarze powiedzieli i jak się skończyło. Te słodycze, obgryzanie paznokci i huśtawki nastrojów wybitnie świadczą o pasożytach. Być może to jest glista. W badaniach czasami one nie wychodzą a mimo wszystko są w organizmie. A czy dziecko schudło? Odpowiedz Link Zgłoś
karosnac Re: IgA, IgG, IgM 20.03.13, 11:10 jestem również chętna, aby wysłuchać Pani historii, bo córka 5,5 lat, ma wszystkie objawy zarobaczywienia włącznie z powtarzającym się co miesiąc katarem i kaszlem. Pediatra przepisała córce i przy okazji synowi też vermox, ale nie było okazji im go podać, bo ciągle łapią jakąś infekcje. mój adres e-mailowy: karosnac@poczta.onet.pl pozdrawiam Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
agrobla Re: IgA, IgG, IgM 21.03.13, 16:51 Witam, Syn w zasadzie w ogóle nie choruje. Sporadycznie zdarza mu się katar, a i tak zazwyczaj bardzo lekki. Co do chudnięcia - na szczęście nie schudł ostatnio, bo gdyby tak się stało, to by zniknął - od zawsze jest mega bniejadkiem i waży tyle co średni kurczak ;) Za dwa dni kończymy branie lekarstwa - jak na azie kupy trochę się poprawiły i co ważne znacznie zmniejszyła się ich częstotliwość. Co ciekawe - bardzo wzrósł mu apetyt. No, zobaczymy.. Odpowiedz Link Zgłoś