12.05.13, 12:56
Obawiam się że moja córeczka może mieć krzywice, ponieważ zauważyłam że podgięły jej się dolne żeberka. Pediatra nie jest pewna i powiedziała żebyśmy poszli do ortopedy. W poniedziałek idę z nią na pobranie krwi morfologie + żelazo. Słyszałam że w przypadku podejrzenia krzywicy można zrobić bad. na ilość wapnia i fosforu, albo na poziom wit D i zastanawiam się czy dodatkowo nie zrobić tych badań na własną rękę. Tylko co konkretnie powinnam zbadać
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: krzywica 12.05.13, 14:20
      Do ortopedy Was wysyła?
      W prosty sposób pediatra mogłaby rozwiać swoje wątpiliwości zlecając odpowiednie badania, tzn. oznaczenie stężenia wapnia, fosforu, fosfatazy alkalicznej i metabolitów witaminy D3. Jeśli chcesz zrobić je na własną rękę, to dokładnie tak trzeba powiedzieć w laboratorium.
      Jeśli wyniki będą takie, że stężenie fosfatazy alkalicznej i fosforu będzie prawidłowe, a poziom wapnia prawidłowy lub nieznacznie obniżony, to będzie oznaczało, że dziecko ma krzywicę.
      Niezależnie od badań krwi lekarz może zlecić też rtg nadgarstka.
      Leczenie polega na wyrównaniu zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej i odpowiedniej suplementacji witaminy D3. Dawki witaminy D3, w zależności od wyników badań, ustala lekarz.
      • aleksandra1977 Re: krzywica 12.05.13, 14:26
        aleksandra1977 napisała:
        > Jeśli wyniki będą takie, że stężenie fosfatazy alkalicznej i fosforu będzie podwyższone, a poziom wapnia prawidłowy lub nieznacznie obniżony, to będzie oznacza
        > ło, że dziecko ma krzywicę.
    • yellow_krabik Re: krzywica 12.05.13, 21:14
      Dzięki za odp. Myślę, że nas wysyła do ortopedy żeby zaoszczędzić na badaniach, albo jest niekompetentna i tyle.
      • gkoz Re: krzywica 12.05.13, 22:07
        Albo tylko ortopeda może wypisać skierowanie, ja bym zrobiła prywatnie bo ortopedii też różni, a moim zdaniem pewność dają tylko wyniki z krwi a także pozwalają na ustalenie dawkowania d3 której nadmiar też jest szkodliwy
    • karro80 Re: krzywica 12.05.13, 22:25
      Jeśli zdążysz to zrób badania przed ortopedą i idź już z kompletem. O ile pamiętam to nawet ze skierowaniem za wapń i fosfor się płaci jakieś grosze<ja płaciłam, skierowanie miałam razem z morfologią i pediatra uprzedziła, że coś będę płacić i tak>
      • yellow_krabik Re: krzywica 12.05.13, 22:46
        karro80 ty robiłaś tylko wapń i fosfor? Czy też poziom wit D?

Dziewczyny a dużo na te bad krwi pobierają? Słyszałam że takim maluszkom nieraz krew nie chce lecieć, więc nie chce przesadzić z ilością bad. na raz.
    • yellow_krabik Re: krzywica 12.05.13, 22:50
      I czy mała może rano wypić mleko? Czy powinna być na czczo? Nie za bardzo sobie to wyobrażam, bo ona pije w nocy 2-3 razy.
      • aleksandra1977 Re: krzywica 13.05.13, 19:25
        może wypić mleko, a nawet powinna wypić wiecej plynu niż zazwyczaj. Chodzi o to, że jak będzie dobrze nawodoniona, to nie bedzie problemu z pobraniem krwi, bo krew bedzie dobrze leciec.
    • yellow_krabik Re: krzywica 14.05.13, 17:19
      Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, badanie już zrobione. Przed wyjściem napiła się mojego mleka. Nie jestem pewna co do wyników, bo wapń jest trochę podwyższony, a reszta chyba ok.
      Fosfataza alkaliczna(L11) 153 U/l 80-360
      Wapń całkowity (077) 10,43 mg/dl 8,20-10,40
      Fosfor (L23) 6,8 mg/dl 4,0-7,0
      • kasia_750 Re: krzywica 14.05.13, 18:42
        U mojej córki wszystkie wyniki były w normie. Tylko lekko podwyższony wapń. Lekarze uważali, że wszystko jest ok, ewentualnie nadmiar witaminy D3 lub zbyt duża ilość nabiału w diecie. Badania wychodziły podobne.
        Dopiero po 2 latach zbadaliśmy poziom witaminy D3 i okazało się, że córka ma duże niedobory (pozostałe wyniki dalej w normie, wapń lekko podwyższony).
        Po 3-miesięcznym uzupełnianiu witaminy D3 jej poziom wzrósł i był w normie, natomiast poziom wapnia całkowitego obniżył się i również mieścił w normie.
        To tak na marginesie, gdyby lekarze uznali, że lekko podwyższony poziom wapnia o niczym nie świadczy. Oczywiście u twojej córki może być wszystko ok, jednak ja bym zbadała poziom witaminy D3 (prywatnie około 100 zł).
    • ewa.misko-wasowska Re: krzywica 16.05.13, 09:09
      Witam,
      należy zwrócić uwagę czy nie jest to wina słabych mięśni brzuszka - wskazana konsultacja u fizjoterapeuty,
      pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka