1kozadowoza2
29.09.13, 21:43
Moja córeczka ma 6 lat i 3 m-ce. Przy porodzie miała 56 cm i ważyła 3460. Bardzo martwi mnie waga mojego dziecka ponieważ nie je ona dużo a ciągle tyje. Przy wzroście 123 cm waży 29 kg. Gdy chodzi do przedszkola nie mam nad tym kontroli więc nie wiem co i ile zjadła ale przeciętnie moje dziecko np w wakacje w ciągu dnia zjada:
-śniadanie- jogurt naturalny z 1-2 łyżkami płatków śniadaniowych, czasami zamiast jogurtu jest mała kanapka lub 1/2 bułki, lub miseczka manny
-2 śniadanie - słodki serek lub jogurt czasami banan lub jabłko
-obiad- parę łyżek zupy (bo jej nie smakuje) lub troszkę (1 łyżka) ziemniaków i kawałek mięsa czasami odrobina surówki (pod warunkiem że to jest tarta marchewka z jabłkiem) (bardzo sporadycznie mam dwa dania)
-po obiedzie- jakiś serek (jeśli nie jadła do południa) lub owoc.
-kolacja- 1-2 kanapki lub bułka (często domaga się więcej ale ja wychodzę z założenia że jeść powinna w ciągu dnia a nie objadać się na noc)
Kolację staram się jej dawać nie później niż o 19 (do łóżka kładzie się około 20:30-21.)
Niestety moje dziecko ma bardzo monotonną dietę ale nie potrafimy jej namówić aby próbowała innych rzeczy bo ona z góry zakłada że to jest nie dobre. Nie jada prawie wcale warzyw i owoców wędliny je bardzo niechętnie, najchętniej jadłaby same jogurty i serki.
Bardzo lubi słodycze ale staramy się nie mieć nic słodkiego w domu ze względu na nią oraz na mnie aby nas nie kusiło (ale niestety prawie codziennie zjada słodki serek lub jogurt)
Od zawsze należała do niejadków chociaż nigdy nie było tego po niej widać. Zawsze jadła mniej więcej połowę tego co pisało w schematach żywieniowych a i tak wagowo utrzymywała się w okolicach 75 centyla (z wiekiem coraz wyżej) a wzrostem pomiędzy 50-75 centylem. Jako około 1,5-2 latek czasami zdarzało się że nie chciała ruszyć nic innego niż mleko i wystarczało jej wtedy 3-4 razy dziennie 200-250 ml.
W zeszłym roku podczas choroby nie miała apetytu i prawie przez dwa tygodnie zjadała w ciągu dnia mniej więcej : 1 jogurt, 1/2-1 bułki lub 3-4 sucharki, banana, 3-4 łyżki zupy. W ciągu tej choroby waga wcale nie spadła.
Na bilansie jej wagą zaniepokoił się pediatra i dał nam skierowania na TSH i wyniki wyszły ok. Co jeszcze mogłabym jej zbadać aby upewnić się czy jej waga nie jest związana z jakąś chorobą? Nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie ale ona ma gęste owłosienie na ciele: nogi , ręce ale również widać że ma włoski na brzuszku i nad pupą wzdłuż kręgosłupa.
Zastanawia mnie jeszcze to że ona je stosunkowo dużo białka a słyszałam że przy jedzeniu białka waga spada.