10.01.12, 16:28
Witam
Byłam dzisiaj u pediatry i Pani dr zwazyła małą no i wazy 8200 jest tylko na piersi od samego poczatku. Urodziła się w 41 tyg z wagą 3,480. No i Pani dr była lekko zdziwiona, że dziecko na samej piersi tyle waży. Czy mam się zacząć już martwić i nie daj Boże "odchudzać". Mała zasypia tylko przy piersi i karmię ją nadal na żądanie. W nocy śpimy razem więc nie wiem ile razy je ale dość często. Na dzien dzisiejszy mała ma 5 miesięcy 1 tydzień i 4 dni.
Obserwuj wątek
    • michasia52 Re: 90 centyl 10.01.12, 17:27
      Moja corka takze tylko na piersi i na 97 centylu. Zaden lekarz problemu nie widzial, podobno wyrosnie. teraz ma 9 miesiecy i nadal ostatni centyl. apetyt dopisuje.:)
      • karolla808 Re: 90 centyl 10.01.12, 17:49
        u nas tez do 6 miesiaca tylko piers, a 97 centyl od poczatku. teraz jak karmie mm to pediatra kazala mi pilnowac ilosci jakie dziecko je, ale wczesniej nie bylo takiej potrzeby.

A jak wzrostowo dziecko? bo moje raczej "grube" nie jest, nazwała bym je raczej szczupłym.ta waga wynika raczej z tego że jest długie/wysokie, daleko poza siatka centylową.
        • asia-81 Re: 90 centyl 10.01.12, 17:57
          Mój synek na piersi do 11 msc. Też na 90 centylu do drugiego roku życia. Był z niego niezły tłuścioch. Starałam się nie dawać mu piersi częściej niż co 3 godziny jak zaczął nam przybierać 2 kg w ciągu miesiąca i od 3 msc nie dostawał piersi w nocy ponieważ je przesypiał. Cięzko mu było ruszyć na nóżki właśnie z powodu wagi. Zaczał raczkować jak miał 11 msc a samodzielne kroczki postawił w wieku 16 miesięcy. Nigdy go nie odchudzałam, chodziliśmy trochę na basen żeby go usprawnić :)
          Z roku na rok mały gubił swoje krągłości, zmieniały się proporcje ciała. Teraz ma skończone 4 lata i jest normalnie wyglądającym chłopczykiem. Zeszczuplał i wyciągnał się bardzo. Nie jest chudziaczkiem, ale taki w sam raz. Ma zachowane proporcje między wagą a wzrostem i to jest bardzo ważne. Teraz jest na 75 centylu zarówno z wagą jak i wzrostem, wcześniej był na 90 tym też zarówno wzrostem i wagą.Pulchności zostały jedynie na łapkach i stópkach.
        • aniaurszula Re: 90 centyl 10.01.12, 19:05
          pzry armieniu mm pokutuja przesad ze dziecko sie przekarmia, ale jak dziecku w cisnac mleko jak wypluwa smoczek
    • myszy80 Re: 90 centyl 10.01.12, 18:08
      Asia, mój Albert waży tyle samo a jest miesiąc młodszy. Pediatra mówiła, że skoro na piersi i mieści się w siatce centylowej, to nic nie trzeba robić, ale kardiolog zaleciła odchudzić (zleciła nam badania cholesterolu i glukozy i na szczęście wszystko ok) i teraz raz w nocy go poję herbatką zamiast piersią. Drugi raz oszukać się nie da. Za tydzień mam kolejną wizytę u pediatry to zobaczę co teraz powie. Kariolog mówiła jeszcze, żeby może powoli warzywa wprowadzać. Abi tak na oko zbliża się do 70cm, bo ciuszki 68 już na niego za małe.
    • basiak36 Re: 90 centyl 10.01.12, 19:01
      Nic w tym niezwyklego:) Moja coreczka w wieku 6 mcy wazyla prawie 10kg. Z wagi urodzeniowej ok 3kg. oczywiscie piersi jej nie ograniczalam, dziecko w tym wieku zbyt szybko sie rozwija aby cokolwiek ograniczac, tluszcz z pokarmu zuzywany jest przez mozg, a z czasem przydaje sie kiedy dreptus zaczyna lapac pierwsze infekcje oraz biegac i spalac wiecej kalorii.
      Teraz coreczka ma 4 latka, jest szczupla, wysportowana i zdrowa:)
    • aniaurszula Re: 90 centyl 10.01.12, 19:03
      mlodsza waga ur 2900 w 34tc tylko na pierwsi w 5 mcu wazyla 8100, wg norm podono dziecka na piersi nie mozna przekarmic choc ja uwazam ze butelka tez nie, wg mnie masz zdrowy wartosciowy pokarm i dziecko ladnie rosnie, moze tez warunki genetyczne maja wplyw popytaj jakim ty bylas niemowlakiem, ojciec dziecka wasze rodzenstwo. moja obecnie 14 mcy waga 14 kg wzrost ok 90 wiec jest duza jak na swoj wiek a nie otyla. a ile mierzy twoj maluch
      • asikm77 Re: 90 centyl 10.01.12, 19:42
        no własnie nie dała sie dzisiaj zmierzyć i na oko wpisała lekarka, że 68 ale wydaje mi sie, ze 69-70 nie jest jakoś długa mimo, ze my jesteśmy wysocy z M, ale jeśli wierzyć, że dziedziczy się z drugiego pokolenia to dziadkowie małej są niscy. Ja byłam chudzinka a M raczej pulchny. Dzięki dziewczyny od razu mi lepiej :D
    • malwina.okrzesik Re: 90 centyl 15.01.12, 14:47
      Jak maluch ładnie rośnie trzeba się cieszyć a nie martwić :-). Tak trzymać !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka