Dodaj do ulubionych

Halloween by Hónger

01.11.12, 22:01
Osobny wątek, bo szkoda, żeby taki cytat siedział zaszyty gdzieś głęboko.

Abp Sławoj Leszek Głódź zaapelował, aby podczas Halloween nie wywoływać duchów. - Nie wywołujmy duchów, a szczególnie duchów śmierci. Kultura śmierci i tak jest szerzona wokół nas. Trzeba nam budować kulturę życia, cywilizację miłości, kulturę pokoju, radości a także świętości życia - tłumaczył.
Hierarcha dodał, że jego apel skierowany jest przede wszystkim do "nauczycieli i wychowawców, by nie robić piany z mózgu w umysłach młodych ludzi”. Arcybiskup zaznaczył, że w trakcie obchodów Wszystkich Świętych i Dnia Zadusznego chrześcijanie powinni brać udział w pochodzie świętych, wyznawców i męczenników.

klik
Bardzo ładnie to wygląda, kiedy przed praktykami przestrzega gośció, który w swoim kramiku ma taki sam (co do gatunku) stuff. :D

A ja byłem dzisiaj tam, gdzie wszyscy.
Ruch jak w hipermarkecie dwa dni przed Wigilią, każda alejka zapchana dwoma strumieniami narodu wędrującego na albo już z. Ale nie jestem pewien, czy to był taki pochód, o jakim myślał powyższy abp. Atmosfera promenadowa, kumoszki plotkują, dziatwa dokazuje. Po co to komu? :/
Oczywiście po raz kolejny zatęskniłem za czasami, kiedy to zdarzało się, że w trakcie zabrakło napoju. I właśnie przez cmentarz (otwarty też nocą!) wiódł doskonały skrót do sklepu nocnego. Wtedy to panie była na cmentarzu atmosfera zadumy. Nie to, co teraz. :>

A w radiu przed chwilą produkował się Migdał Ireneusz, tanatopraktor.

Amen. :P
Obserwuj wątek
    • swiete.jeze Re: Halloween by Hónger 04.11.12, 15:23
      > Hierarcha dodał, że jego apel skierowany jest przede wszystkim do "nauczycieli
      > i wychowawców, by nie robić piany z mózgu w umysłach młodych ludzi”.

Nawet nie to, że oni mnie zaskakują, tylko zaskakuje mnie, że ludzie od tylu lat się na to nabierają.

> A ja byłem dzisiaj tam, gdzie wszyscy.

Rewia futer śmierdzących naftaliną i zimowych kozaczków?
      • kukorica.aratas Re: Halloween by Hónger 05.11.12, 17:31
        W nie całkiem zamierzchłej przeszłości w szkole była szkoła, a religia na plebanii. Teraz w szkole jest religia, i to nie tylko na religii, ale wszędzie (ze szczególnym uwzględnieniem biologii).
        Mnie to zaskoczyło. Że ludzie (fsęsie Naród Suweren) na to pozwolili. Na robienie piany z mózgu w umysłach młodych ludzi.

> Rewia futer śmierdzących naftaliną i zimowych kozaczków?

Co do atmosfery to nie zauważyłem - jestem raczej wysoki i może dlatego nie doszła do mnie woń. Zresztą kto wie, może wcześniej zaczynają wietrzyć? :P
        Ale wiele lat nie byłem na cmentarzu 1 listopada, i w czwartek mocno wionęło we mnie co innego - zmiana nastroju. Teraz jest jeszcze bardziej bezrefleksyjnie niż kiedyś. Kompletny nonsens.
        • swiete.jeze Re: Halloween by Hónger 05.11.12, 17:59
          > Ale wiele lat nie byłem na cmentarzu 1 listopada, i w czwartek mocno wionęło we
          > mnie co innego - zmiana nastroju. Teraz jest jeszcze bardziej bezrefleksyjnie
          > niż kiedyś. Kompletny nonsens.

Ja od wielu lat nie chodzę, bo uważam to (jak z resztą i większość pozostałych świąt) za coś głupiego, ale może z tego się wyrasta i kiedyś nawet szopping przed gwiazdką i kuchnia śmierdząca karpiem będą mnie cieszyć.

Byłam w październiku z dziadkiem na obchodzie grobów rodzinnych, żeby ogarnąć daty śmierci, bo rysuję sobie drzewo genealogiczne. Matka podobno pospisywała swoich i nawet porobiła zdjęcia, tylko od kilku tygodni mi tego nie zdążyła dać:/
          • kukorica.aratas Re: Halloween by Hónger 06.11.12, 01:10
            Nie mogę zagwarantować, że wyrośniesz - mnie te rytuały, których starsi wymagają od młodszych, wydają się z czasem coraz bardziej bezsensowne. O ile, rzecz jasna, są tylko wydmuszkami.
            A to, co widziałem pierwszego na cmentarzu, było jedną wielką obrzmiałą wydmuchą.

Ale karpik - nie powiem nie. Lubię ryby. :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka