Dodaj do ulubionych

Bactrim dawkowanie.

16.10.13, 18:38
Witam,
mój 3,5 letni synek ( waży 15 kg ) dostał Bactrim ( 200mg+40mg) / 5ml
w dawce 2 razy dziennie po 5 ml.
Ma przyjmować lek przez 10 dni.
Po przeczytaniu dawkowania z ulotki mam wątpliwości, czy dawka zapisana mojemu dziecku nie jest za duża.
Proszę o odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: Bactrim dawkowanie. 16.10.13, 20:16
      Witam,
      dawkowanie jest prawidłowo zalecone,
      pozdrawiam
      • kubamelbor Re: Bactrim dawkowanie. 16.10.13, 20:27
        Dziękuję bardzo za odpowiedź. Będę spała spokojnie, choć martwią mnie straszne historie o skutkach ubocznych u dzieci, opisywane przez niektórych rodziców. Czy powinnam podawać jakiś probiotyk i czy te 10 dni to nie za długo ?
        • ewa.misko-wasowska Re: Bactrim dawkowanie. 16.10.13, 21:05
          probiotyk jak najbardziej, a z jakiego powodu był zlecony bactrim?
          • kubamelbor Re: Bactrim dawkowanie. 16.10.13, 22:30
            temp. ponad 38 stopni, bardzo czerwone gardło i zatkany nos - była to już druga wizyta, kilka dni wcześniej dziecko było leczone tantum verde i lipomalem - niestety choroba po powrocie do przedszkola rozwinęła się ... w tej chwili mamy zalecone 10 dni w domu z bactrimem
            • kubamelbor Re: Bactrim dawkowanie. 16.10.13, 22:37
              Pediatra powiedział, że chciałby uniknąć brania przez dziecko antybiotyku i dlatego zdecydował się na Bactrim. Zrozumiałam, że to ,,mniejsze zło,,
              Ale teraz zaniepokoiły mnie niektóre komentarze w sieci na temat tego leku.
              Mimo wszystko ufam lekarzowi i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Po tygodniu mamy się zgłosić na kontrolę, więc zapytam o ewentualne skrócenie kuracji.
              • kiki1981 Re: Bactrim dawkowanie. 17.10.13, 12:25
                U nas Bactrim nie pomógł. Córka 4 lataka (13 kg) brała 2x5 przez ok 10 dni. Pochorowała się jeszcze bardziej, dostała kaszlu, wysokiej gorączki. Lek podałam cały ale na 11 dzień wylądowała z gorączką, ropnym gardłem u lekarza i dostała amotax. Po antybiotyku już na 3 dzień było lepiej. W sumie 3 tygodnie była w domu, nie chodziła do przedszkola. Wcześniej leczona była fenspogalem, lipomalem itp, później bactrim, amotax. Dziś idzie po 3 tyg do przedszkola. Jeżeli chodzi o problemy brzuszkowe to nic jej nie dolegało, nie było wysypki, podawałam probiotyk. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka