Dodaj do ulubionych

niemowlę ciagle śpi

06.11.13, 18:50
Witam Pani Doktor. Jestem mamą 4-miesięcznego chłopczyka, urodzonego w 34 tygodniu ciąży. Mały od początku był śpiochem, ale wszystko dało sie wytłumaczyć - bo wczesniak, bo żółtaczka. Ale teraz ma już 4 miesiące, a śpi coraz więcej. (Koło 17 godzin,dobę). Badania robione przy róznych innych okazjach, nie z powodu senności: anemii brak, USG głowy w porządku, morfologia możliwa (trochę WBC przekroczone, ale neonatolog sie nie czepiał). Cukier też dobry (ale dosć dawno badany). Rozwija sie prawidłowo, na wadze tez dobrze przybiera. Przesadzam? Dać Młodemu spać czy jednak coś posprawdzać? Dziekuje z góry za wskazówki.
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: niemowlę ciagle śpi 06.11.13, 20:08
      No, ale o co ci chodzi?
      Noworodek powinien spać do 22 godzin na dobę, zdrowe czteromiesięczne dziecko śpi średnio co najmniej 15 godzin na dobę, więc skoro wcześniej spał mniej, to wcale nie był śpiochem, a teraz śpi w normie.
      Szukasz na siłę choroby?
      • alpepe Re: niemowlę ciagle śpi 06.11.13, 21:12
        a dziwisz się jej? Kiedyś był co rok prorok i duże rodziny to pewne rzeczy nie dziwiły, a dziś, to chyba tylko pielęgniarki na oddziałach dziecięcych mają przegląd populacji, ale też tylko tej chorej, więc skąd miała wiedzieć, że to jeszcze norma, tym bardziej u wcześniaka.
    • kasiak37 Re: niemowlę ciagle śpi 06.11.13, 23:01
      w normie,17 h snu,7 h czuwania.Przeciez to male niemowle jeszcze jest.
    • vjann Re: niemowlę ciagle śpi 07.11.13, 19:25
      badany i wyszło, że zdrowy to niech śpi robaczek :), zazdroszczę spokojnego dzidziusia, pozdrowienia
    • blueluna Re: niemowlę ciagle śpi 09.11.13, 16:14
      Ilość czasu snu na dobę jest ok - ale ważniejsza jest odpowiedź na pytania: ile dziecko śpi "ciągiem" i jak się zachowuje w czasie gdy nie śpi.
      Bo jeśli ładnie budzi się na jedzenie, je bez problemu i chętnie, w czasie aktywności jest stosownie do wieku zainteresowane światem i ruchem - to super.
      Gorzej jeśli śpi ile śpi (prawidłowo - jeśli zliczone są wszystkie drzemki) ale musi być budzone na jedzenie bo bez tego spałoby dalej kolejne godziny, a w czasie aktywności też jest ospałe, nadmiernie spokojne.
      To już wymaga wyjaśnienia.
    • mamasiasiulki Re: niemowlę ciagle śpi 12.11.13, 12:59
      Moja urodzona o czasie, spała prawie non-stop. W nocy na karmienie musiałam ją budzić, w dzień budziła się i ciumkała własne rączki, mokra czy obsrana pielucha w ogóle jej nie przeszkadzała, pierwszy płacz - poza tym na porodówce - usłyszałam... gdy miała 6 MIESIĘCY! Poza tym - ok, zainteresowana "światem", prawidłowo napięta, apetyt jak u słonia (masa urodzeniowa poniżej 3 kg, w wieku 6 miesięcy 9,5 kg, karmiona piersią). Obecnie (26 miesięcy) zdrowa jak byk, sprawna fizycznie, wygadana, bardzo uzdolniona muzycznie i konstrukcyjno-matematycznie, grzeczna - zero problemów. Je prawidłowo, szczupła.

Poobserwuj, jak mały zachowuje się podczas czuwania - gdy kładziesz go na brzuszku, podsuwasz zabawki. Czy jest zainteresowany, czy leży symetrycznie, czy prawidłowo trzyma główkę, czy i jak podpiera się rączkami i tp. Snu ma prawo potrzebować dużo (przykład powyżej - ha, ha, ha), ważniejsze jest to, czy z grubsza w normie zdobywa nowe umiejętności (z grubsza - jedne rzeczy mogą być szybciej, inne wolniej, ale ogólnie nie powinno być więcej niż 2-4 miesiące opóźnienia względem "książkowego" rozwoju i na pewno nie we wszystkich umiejętnościach). No i bez paniki w razie czego - w takim wieku wszystkie drobne braki zdrowe dziecko nadgania. Nie bardzo znam się na wcześniakach, ale wydaje mi się, że powinnaś porównywać go z "osiągnięciami" dziecka 2-3 miesięcznego - skorygować "oczekiwania" o wiek urodzeniowy. Ale przyznam się szczerze, że ja z wcześniakiem na pewno dla świętego spokoju wybrałabym się na kontrolę u neurologa i do rehabilitanta by ocenili, czy wszystko w porządku. Po co się stresować? Poza tym dobry rehabilitant potrafi udzielić masy cennych wskazówek odnośnie pielęgnacji i stymulacji takiego malucha.
    • ewa.misko-wasowska Re: niemowlę ciagle śpi 14.11.13, 13:16
      Witam,
      sądzę, że pewnie ,a takie zapotrzebowanie na sen, ale warto skonsultować u neurologa dziecięcego,
      pozdrawiam serdecznie
    • black.joanna Re: niemowlę ciagle śpi 15.11.13, 17:42
      cytat z jednego z portali:
      Bardzo dużo śpią także dzieci z obniżonym napięciem mięśniowym. Są w ogóle mało ruchliwe i w przeciwieństwie do zdrowych noworodków nie przyjmują pozycji skurczonej, śpią „wyprostowane”. Można im pomóc, ale powinny jak najszybciej trafić pod opiekę neurologa i rehabilitanta, który wie, jak stymulować rozwój małego śpiocha.
      Nadmierna senność może być objawem różnych chorób, np. cukrzycy wczesnoniemowlęcej (malec dużo siusia, pieluszka staje się ciężka już po godzinie) albo kłopotów z tarczycą (dziecko ma suchą, szorstką skórę, zaparcia). Najczęściej jednak pojawia się na początku infekcji (np. zapalenia ucha czy zakażenia układu moczowego) – dziecko wtedy nie tylko staje się senne, ale również traci apetyt, jest osłabione, ma gorączkę. – Dlatego trzeba być czujnym i zawsze reagować, gdy maluch zaczyna spać dłużej niż do tej pory
      • inakaro Re: niemowlę ciagle śpi 21.11.13, 22:46
        mój synek też ciągle spał. praktycznie po porodzie "obudził" się dopiero jak skończył 3 miesiące. zrobiłam wszystkie badania i wszystko było ok, usg przezciemiączkowe też. mały ma obniżone napięcie mięśniowe i jest rehabilitowany. teraz ma 5,5 miesiąca. nadal potrafi w dzień jednym ciągiem spać 4h, i ogólnie dużo śpi, ale jest już normalnie kontaktowy. urodził sie w 37tyg, ale z wyraźnymi cechami wcześniactwa.
        • ella_nl Re: niemowlę ciagle śpi 22.11.13, 18:18
          U nas córka też tyle spała. raz pobiła rekord - 19 godzin snu.
          U nas było tak dlatego że córka miała mocno obniżone napięcie mięśniowe i zaburzenia SI.
          Może wybierz się do neurologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka