Dodaj do ulubionych

ospa pilne..

11.12.13, 17:19
Witam.
Moje 13 mies dziecko wlasnie zachorowalo na ospe. Wczoraj bylismy u lekarza. Dostala gencjane i zakaz kapania. Miala kilka krost a dzis ma zsypane cale narzady plciowe, krostki zachodza wrecz do srodka. Czy smarowac tez gencjana? Przepraszam za glupie pytanie ale jak ta gencjane sie potem zmywa..? Czy sama zejdzie? Jak to jest z kapielami??? Kapac czy nie? Jest tysiac opinii na ten temat i nie wiem co lepsze.
Czy gencjana sie u waszych dzieci sprawdzila?
Obserwuj wątek
    • aniatc Re: ospa pilne.. 11.12.13, 20:31
      Jesteśmy świeżo po ospie u trzylatka. Ja psikałam octeniseptem kilka razy dziennie. Synek się nie drapał, więc nie było potrzebne nic przeciwświądowego. Zresztą gencjana chyba też przeciwświądowa nie jest, tylko odkażająca. Można ją stosować na błony śluzowe. Znajomi stosowali u córki przy ospie i byli zadowoleni. Tylko że gencjana chyba strasznie brudzi, a octenisept jest bezbarwny, więc ja wolałam to.
      Jeśli chodzi o kąpiele, to zalecenia są różne. W niedługim odstępie czasu ospa była u czwórki moich znajomych, dwoje dostało zalecenie: smarować pudrodermem i ni kąpać, dwoje zaś: tylko odkażać i szybkie prysznice, kąpiele w nadmanganianie potasu (lekko różowy roztwór).
      Szczerze mówiąc popróbowałam różnych metod po trochu i u nas było tak: octenisept kilka razy dziennie, pudroderm tylko na dwie bardzo swędzące krostki ale sporadycznie, bo obawiałam się zakażeń, jeśli stworzy się skorupka, kąpiel w nadmanganianie i w ogóle prysznic w początkowej fazie spowodował silne swędzenie, ale za to jak już wszystkie krostki zamieniły się w strupki to nadmanganian był ok.
      Dawałam też calcium na swędzenie.
      Tak było u nas.
      A jeśli chodzi o tą czwórkę znajomych dzieci z ospą to wszystkie wyleczyły się w mniej więcej tym samym czasie, wszystkie z tym samym skutkiem. Mimo różnych metod postępowania.
    • alinalen Re: ospa pilne.. 11.12.13, 21:12
      smarowałam gencjaną i robiłam szybkie prysznice, na pewno na zdrowie i antybakteryjnie. nie wyobrazam sobie kisić dziecka tyle czasu bez mycia. tylko suszenie nie przez pocieranie tylko przykładanie ręcznika.
      • mamasiasiulki Re: ospa pilne.. 12.12.13, 08:50
        Zakazy mycia są przestarzałym zaleceniem, które grozi powikłaniami!

Zaleca się szybki prysznic, wodę jak dla niemowlęcia - nie za ciepłą, osuszanie ręcznikiem przez delikatne dotykanie, bez pocierania. Krostki najlepiej smarować gencjaną, bo dobrze i szybko wysusza - można je pędzlować nawet w buźce, tylko wtedy przy pomocy np. patyczka do uszek, aby nie zamaziać całych ust na niebiesko :-)

• ewa.misko-wasowska Re: ospa pilne.. 11.12.13, 23:02
      Witam,
      przy ospie nie należy rezygnować z kąpieli - zwiększa to ryzyko nadkażeń. Kąpiel powinna być krótka i skóra po niej dobrze wysuszona. Plamy po roztworze gencjany zmyją się.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka