Dodaj do ulubionych

bardzo mały przyrost wagi

03.03.14, 17:55
Moja córka dokładnie za tydzień skończy 8 miesięcy. Przez ostatnie 25 dni przybrała 140 g, nie posądzam jej o jakiekolwiek problemy zdrowotne, dużo też ssie pierś i dostaje zupki. Od 17 stycznia do 6 lutego nie przybrała nic i ważyła 6660 ale była 2 tygodnie chora, 6 lutego miała szczepienie ale nie zareagowała na nie nijak. Dziś waży 6.800. Od 12 listopada urosła 8,5 cm i teraz ma 71. Nie raczkuje ale praktycznie całe dnie kręci się na macie, nie przesypia więcej niż godzinę dziennie. Ostatnio starsza córka była chora, młodszej chyba idą 3 zęby na raz, ślini się potwornie i ciut siorbie noskiem nad ranem. Nie ulewa, kupy szablonowe, wysypek czy kolek brak, nie jest ospała ani blada. Czy poza badaniem moczu na bakterie i krwi na anemię powinnam zrobić coś więcej? A może przyczyna leży gdzie indziej?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: bardzo mały przyrost wagi 03.03.14, 22:19
      owszem. Przyczyna lezy w zbyt czestym wazeniu dziecka.
      Zyj i daj zyc innym. Zwlaszcza swojemu dziecku. 8-miesieczniaka wazysz co 2-3 tygodnie? Po jakiego grzyba? Jedynym tego skutkiem sa twoje schizy.
      Szukasz problemu, gdzie go nie ma.
      • kowalskiwona Re: bardzo mały przyrost wagi 03.03.14, 22:53
        ja bym nie robila z tego problemu i nie badala od razu dziecka , po co mu ten stres. sama piszesz, ze dziecko jest zdrowe, zadnych niepokojacych oznak u niego nie widac.
        to jest wlasnie to trzymanie sie ksiazek, wytycznych, siatek centylowych. rodzice sie tylko stresuja, denerwuja, ze dziecko tu ma za duzo, tu za malo, ze za chude, za blade... i kiedy tylko sie da pobieranie krwii brrrrr

dla pocieszenia napisze, ze moj syn za tydzien skonczy 18miesiecy i ma 9,5 kg !!! jest niejadkiem, duzo chorowal. nigdy nie mial pobieranej krwii-lekarz nie widzi potrzeby. a ja nie siedze z nosem w wytycznych bo bym oszalala i musiala go chyba przebadac na wszystko co sie da.jest Drobny, ale wysoki, bardzo ruchliwy i nie ma szans zeby przybieral, nawet nie wiem ile przybieral wczesniej bo tego nie kontrolowalam i dla lekarza jego niska wada tez nie stanowi potrzeby. uslyszalam, ze powinnam sie martwic jakby mial nadwage bo tutaj ciezej walczyc niz z mniejsza iloscia kg. mieszkam w niemczech i na szczescie tutaj jest pewien luz, spokoj w tej kwestii. moje dziecko nie jada dwoch dan na obiad bo nie zje, bo nie chce-wedlug wytycznych jestem chyba nieodpowiedzialna matka powinnam mu podawac bo trzeba.
        daj dzieku rozwijac sie po swojemu.jesli nie ma sygnalow niepokojacych ze cos dzieje sie nie tak. po co ingerowac.
      • dziewczyna_bosmana Re: bardzo mały przyrost wagi 04.03.14, 09:44
        Dziecko zwykle ważone co 6 tygodni przed szczepieniem, przybierające w granicach norm dla dzieci karmionych piersią. Wcześniejsza kontrola wagi wynikała z zerowego przyrostu, 6 lutego lekarka zaleciła przyjść 22 lutego ale uznałam że to absurd i nie poszłam, stąd kontrola wczoraj. Nie mam schizy wagi i nigdy nie chciałam mieć otyłego niemowlaka. Około wieku mojej córki może być niedobór żelaza dlatego mówię o badaniu krwi, mocz już oddałam do analizy, to badanie nieinwazyjne prawda? Konieczność badania krwi oceni lekarz. Łatwo sobie pewne sprawy zlekceważyć a potem borykać się z konsekwencjami. Dziecko jedzące wieloskładnikowe zupy i bardzo często i efektywnie ssące pierś powinno chyba przybierać więcej niż 5 g na dobę?
    • dziewczyna_bosmana Re: bardzo mały przyrost wagi 04.03.14, 13:07
      No i mamy bakterie i białe krwinki w moczu.. Nie zawsze wyluzowanie i beztroska to dobry pomysł..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka