Dodaj do ulubionych

Temperatura ciała, gorączka - kilka pytań

07.05.14, 10:01

Moje starsze dziecko (obecnie 4 lata) miało już dwa razy w zyciu drgawki gorączkowe, więc jestem wyczulona na wszelkie skoki temperatur. Mam jednak kilka wątpliwości:
1. Syn często ma temperaturę 37-37,4 - czy to oznacza, że z czymś walczy, czy to może być prawidłowa temperatura zdrowego dziecka?
2. Zdarzyły nam się kilka razy dziwne skoki temperatury - nagle dziecku skoczyło do 38-38,5 i po kilku minutach temperatura była prawidłowa - czy to normalne? zazwyczaj takie cuda dzieją się pod koniec infekcji
3. Gdy przegapimy skok temperatury powyżej 38,5, zbicie gorączki trwa bardzo długo - 3-5 h, przy nurofenie, podwójnym paracetamolu, okładach i chłodnych kąpielach. Dodatkowo w trakcie trwania gorączki dziecko w ogóle się nie poci. Gdy gorączka 'puszcza', dziecko w jednej chwili jest całe mokre (spocone) - czy to normalne, że nie poci się w trakcie gorączki? Często, gdy zaśnie sprawdzamy mu temperaturę (najczęściej gorączka pojawia się u niego w ciągu 1-2h po zaśnięciu - gdy widzimy, że jest lekko spocony, mamy pewność, że gorączki nie będzie - jak to jest z poceniem się i podwyższoną temperaturą ciała?

I jeszcze pytania o brak gorączki - ja w życiu gorączkowałam zaledwie parę razy - nie miałam nawet podwyższonej temperatury, gdy miałam olbrzymi ropień w piersi (co zmyliło kilku lekarzy):
- czy brak gorączki wiąże się w jakiś sposób z tym, że jest się alergikiem? (podobno diagnoza astmy ma miejsce, gdy dziecko 4 razy w ciągu roku ma zapalenie oskrzeli bez gorączki)
- moje młodsze dziecko (10 m-cy) nie gorączkuje nawet jak choruje na zapalenie oskrzeli / płuc - czy to może wynikać z tego, że jest karmione piersią? (opinia jednej z lekarek).
- czy brak gorączki oznacza, że infekcja nie jest poważna (opinia wielu lekarzy)??

Zaczęłam pisanie tego posta wczoraj wieczorem, ale pojawiła się znowu gorączka..., 2h zbijania, a już wczoraj myślałam, że dziecko wychodzi z infekcji ;-(((
Obserwuj wątek
    • futuremum Re: Temperatura ciała, gorączka - kilka pytań 07.05.14, 10:17

I jeszcze pytanie o leki obniżające gorączkę - co działa szybciej - czopek, czy syrop? Całe życie wydawało mi się, że czopek, ale od znajomej lekarki, która wyjechała do USA słyszałam, ze w Stanach podobno obecnie odchodzi się od czopków i że syrop działa szybciej. W niektórych krajach w ogóle nie ma w sprzedaży czopków z ibuprofenem, czy paracetamolem dla dzieci. Natomiast w PL w szpitalu mówiono mi, że czopek i tylko czopek...
    • rulsanka Re: Temperatura ciała, gorączka - kilka pytań 07.05.14, 11:07
      1. Może być normalna, może oznaczać początek infekcji, może być przy infekcji bezobjawowej.
      2. Pod koniec infekcji dziecko ma rozregulowaną termoregulację, szczególnie jak dajesz ibuprofen. Dlatego mogą być skoki ponad 38 i spadki nawet poniżej 36.
      3. Jeśli chodzi o pocenie, to w ten sposób organizm obniża temperaturę. Jak temp. rośnie to ciało jest suche i ma dreszcze i gęsią skórkę w celu podwyższenia temperatury. Lodowate dłonie i stopy świadczą o szybkim wzroście temperatury.

- moje młodsze dziecko (10 m-cy) nie gorączkuje nawet jak choruje na zapalenie
      > oskrzeli / płuc - czy to może wynikać z tego, że jest karmione piersią? (opinia
      > jednej z lekarek)
      .

Nie, kp. ma się nijak do gorączkowania. Moje gorączkowały wysoko, do 40st.

> - czy brak gorączki oznacza, że infekcja nie jest poważna (opinia wielu lekarzy)??

Zdecydowanie nie. Można mieć sepsę przy temp. nieco poniżej 36.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka