Dodaj do ulubionych

opuchnięta buźka

02.07.14, 20:29
Witam!Pani doktor, czy w wyniku alergii może puchnąć dziecku buźka? Mój maluszek, prawie 16 mc coś takiego ma, wygląda to tak, że robi mu się okrąglejsza , sprawia wrażenie jakby delikatnie przybrał na wadze i tak pierwszy raz dałam się nabrać, ale teraz widzę, że powtórzyło się to znowu i trwało tak około 3 dni. A dzisiaj rano spuchło mu oczko (powieka)tak do południa zeszło. Zastanawiam się z czym to wiązać? Dziecko, jak wcześniej pisałam, ma podejrzenie alergii, bądź zaburzeń wchłaniania, albo nietolerancję laktozy- czekamy na diagnozę. Do tego candidę ++++, później ++. Nie wiem, czy te objawy też z tym wiązać,czy raczej nie. Do tego ma dni lub noce, gdzie bardzo się poci (kark, plecy, czasami podczas ssania kropelki potu na szyi, bądź główce). Wit D ok. (39 ng/ml).
Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • ruda110 Re: opuchnięta buźka 03.07.14, 20:44
      Wiem, że oczekujesz odpowiedzi pani doktor, ale ja sugerowałabym badanie moczu żeby wykluczyć jakieś zaburzenia ze strony układu moczowego.
      • dawo11 Re: opuchnięta buźka 03.07.14, 22:59
        Dzięki. Myślisz, że ogólne badanie wystarczy, czy jednak zrobić posiew. Czego mamy się spodziewać bakterii?ja coraz bardziej obstawiam candidę, bo do tego często ma biały język. Tylko, gdzie znaleźć lekarza, który zacznie leczyć mi dziecko nie mówiąc, że wszyscy mamy candidę, bo nie mam już sił szukać.
    • ewa.misko-wasowska Re: opuchnięta buźka 04.07.14, 07:01
      Witam,
      takie mogą być objawy alergii (zarówno na pyłki jak i pokarmowej), ale rzeczywiście bardzo ważne żeby wykluczyć choroby nerek. Należy sprawdzić czy w badaniu ogólnym moczu nie ma białka (badanie powtórzyłabym kilka razy). Po wykluczeniu warto pobrać krew na IgE i można zrobić testy skórne (w tym wieku też się robi, tylko wynik ujemny nie wyklucza alergii; dodatni oczywiście ją potwierdza).
      Pozdrawiam serdecznie, powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka