Dodaj do ulubionych

Problem z usypianiem dziecka prawie rocznego

06.10.14, 12:28
Witam. Moja córka niedługo skończy roczek. Odkąd zaczęła sama siadać i wstawać - ma problem z zaśnięciem i my również niestety. Mała jak tylko robi się śpiąca, trze oczka, ziewa, przewraca się, popłakuje to kładziemy ją do łóżeczka. Ale ona zamiast spać, bo już ledwo patrzy na oczy, to zaczyna się chodzenie po łóżeczku, rozpinanie się ze śpiworka, płacz jakby ją ktoś ze skóry obdzierał itp. Nie radzimy sobie z tym, ja i mój mąż. Nie ukrywam, że doprowadza mnie taka sytuacja do irytacji. Nie wiem jak mam pomóc jej zasnąć. Mała jest karmiona piersią, jest zdrowym dzieckiem. Ma dużo siły, jest energiczna. Córka od zawsze dostaje do spania smoczek oraz pieluchę tetrową do przytulenia i czasem to pomaga, bo ,,odpływa;'' wtedy, a czasem drze się i drze i chodzi po łóżeczku i wstaje i rozpina się i gada sobie a spania nie ma.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Problem z usypianiem dziecka prawie rocznego 06.10.14, 18:37
      Jeśli karmisz piersią to najlepiej jest kupić córce takie łóżko, w którym będziesz się mogła z nią położyć do karmienia i usypiania. Proste i sprawdzone u mnie przy 2 dzieci. Jak już przestaniesz karmić to w tym samym łóżku można się z dzieckiem położyć do wieczornego czytania bajek. Taka wieczorna bliskość pozwala się dziecku wyciszyć a i dla rodzica to są piękne chwile.
      • boo-boo Re: Problem z usypianiem dziecka prawie rocznego 06.10.14, 23:31
        Dokładnie- usypiać w łóżku przy piersi albo na rękach w fotelu lub na kanapie (co tam w domu jest).
        Nie miałabym ani nerwów ani czasu na takie "szarpanie się" z dzieckiem- zupełnie bez sensu. To dopiero roczniak.
        • rozka26 Re: Problem z usypianiem dziecka prawie rocznego 07.10.14, 07:27
          Wczoraj udało mi się uśpić małą przy piersi leżąc. Mam nadzieję, że dziś też się uda
          • pruszkowianka Re: Problem z usypianiem dziecka prawie rocznego 07.10.14, 11:20
            Ja też polecam cycuś, szybko, sprawnie i bez nerwów. Mąż czasem usypia bujając na dużej miękkiej poduszce i syczy wydając odgłos paszczą :) Przy zasypianiu przy cycu należy liczyć się z tym, że dziecko trudno będzie potem uspać bez cyca. Starszą córkę męczyłam, żeby zasypiała w łóżeczku. Pamiętam, że odkładałam ją kilkanaście razy. Teraz uważam to za błąd i niepotrzebne nerwy. Młodsza córka (8mcy) ani jednej nocy w łóżeczku szczebelkowym nie spała i służy ono tylko jako miejsce zabaw.
            • rozka26 Re: Problem z usypianiem dziecka prawie rocznego 07.10.14, 13:41
              Dzięki za odp. Póki co cyc górą! Mała śpi w swoim łóżeczku od urodzenia.
              • blaue777 Re: Problem z usypianiem dziecka prawie rocznego 12.10.14, 19:58
                Moja dopóki była karmiona piersią (19mcy) zasypiała właśnie w ten sposób. Potem zaczął się problem, usypianie trwało 2 godziny, kończyło się tak, że ja też zasypiałam, potem byłam zmęczona i rozbita. Teraz uwaga będzie bardzo niepedagogicznie:) Stwierdziłam, że to nie ma sensu i zrezygnowałam z usypiania, dziecko biegało, bawiło się dopóki nie padło, a wtedy zanosiliśmy ją do łóżeczka. Problem zakończył się tuż przed 3 urodzinami. Zamieniliśmy jej niemowlęce łóżko ze szczebelkami i teraz po kąpieli idzie sama do niego, czytamy ksiązkę, ja wychodzę, ona zasypia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka