17.12.14, 23:17
Opis badania:
3 migdał - przerośnięty - 5/6 przestrzeni

Wycinać czy są jakieś cudowne sposoby leczenia farmakologicznego?
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: 3 migdal 18.12.14, 07:10
      Witam,
      decyzja zależy od wieku dziecka oraz objawów towarzyszących. Jeżeli pacjent ma >3 lat lub/i nawracające zapalenia ucha środkowego, zaburzenia słyszenia, bezdechy senne - wskazane jest usunięcie. Decyzja jest indywidualna i trudno mi doradzić, ale faktycznie migdałek jest sporych rozmiarów. Można wypróbować 4-tyg. kurację sterydami donosowymi - takie leczenie może spowodować obkurczenie migdałka.
      Pozdrawiam serdecznie
      • mikolajek2010 Re: 3 migdal 19.12.14, 09:54
        Czy w ogóle fizycznie (na razie teoretycznie) migdał może się obkurczyć z rozmiaru 5/6?
        na dzień dzisiejszy nie mieliśmy ostrych zapaleń uszu, nie było temperatury, była ospa, alergia, katar, i pójście do przedszkola i zmiana diety na przedszkolną (wcześniej nie jadła białego pieczywa, słodyczy, czekolad, słodzony kompocików, herbatek, zup z glutaminianem - bo alergiczka). teraz chrapie i oddycha przez buzie i to wszystko, bezdechow jako takich chyba nie ma, bo jak zaczyna się bezdech to przechodzi na oddychanie buzią.

pomimo to że nie wierze w homeopatie to kupiliśmy Limphocoś, tran, wiesiołek i czosnek w kapsułkach, bo do operacji jeszcze 2 miesiące, i jeszcze w święta jedziemy nad morze na tydzień, a do przedszkola nie bedzie chodzić ok 3 tygodni (urlop mamy)

forum.gazeta.pl/forum/w,907,155395804,155395804,Zielony_katar.html
        • solaris31 Re: 3 migdal 19.12.14, 09:57
          jak chrapie i oddycha buzią, dodatkowo przyjmuje w spaniu pozycję nienaturalnie wygięta do tyłu - to bez wątpienia ma bezdechy.
          • mikolajek2010 Re: 3 migdal 19.12.14, 15:37
            ale jak oddycha buzią to oddycha cichutko
            chrapie tylko jak stara sie oddychac przez nos :) ale po 5 chrapnięciach oddycha cichutko buzią
            • solaris31 Re: 3 migdal 20.12.14, 10:32
              wiesz, przerabiałam takie scenariusze 3 razy, i też się do pewnego momentu łudziłam jakąs nadzieją, że to jednak nie to :(
        • karolina33331 Re: 3 migdal 25.12.14, 15:13
          Jeśli chodzi o wskazania do wycięcia 3 migdała to wcale nie musi być ostrego zapalenia ucha, ale przewlekłe wysiękowe zapalenie, niedosłuch i bezdech, oraz b.duży rozmiar to są bezwzględne wskazania.Uważam, że nie ma na co czekać.
    • solaris31 Re: 3 migdal 18.12.14, 12:16
      wycinać. ja próbowałam terapii sterydami, nic to nie dało, a stan ogólny się pogarszał. niektórym dzieciom sterydy pomagają, ale jak czytam, większości jednak nie.

możesz zapisać się na zabieg, a w międzyczasie spróbować sterydów. raczej od ręki operacji nie zrobią.
      • mikolajek2010 Re: 3 migdal 19.12.14, 10:10
        steryd mamy, nasometin
        na razie czekamy na operacje....
    • natala84 Re: 3 migdal 21.12.14, 20:25
      witam
      ja też ciągle bije się z myślami czy wycinać czy nie. córka ma teraz 4 lata, zaczęła chorować jak miała 2 latka, gdy poszła do żłobka. Pierwszy rok- głównie infekcje wirusowe, w sumie często ale dość łagodny przebieg. Drugi rok - katastrofa, zapalenie płuc, 5 razy zapalenie oskrzeli i ciągly kaszel między infekcjami.... zrobiliśmy masę badań - wszystko ok. we wrześniu wybraliśmy się do laryngologa na endoskopowe oglądanie migdałka - przerośnięty, do tego w stanie zapalnym, oblany (ropą?). ale bezwględnych wskazań do wycięcia nie ma, bo młoda nie ma bezdechów, słuch bardzo dobry. Lekarze mówią, że przy powiększonym migdale może tak być, że nawet najdrobniejsza infekcja się komplikuje i daje zmiany osłuchowe. choć trochę mnie to dziwi, że jeśli winny wszystkiemu jest migdał, to nigdy nie miała zapalenia ucha czy anginy...
      w każdym bądź razie jesteśmy od września na lekach - fanipos do nosa + proszki krakowskie, potem fanipos (ma włączony na stałe po konsultacji z alergologiem-pulmunologiem, choć testy ujemne) + xyzal. no i jest lepiej, kaszel wygasza się bardzo szybko po infekcji, to przedszkola chodzi w trybie 3 tygodnie zdrowa- tydzień w domu chora. więc w sumie nadal raz w miesiacu choruje, ale już nie za każdym razem ma zmiany osłuchowe, choć nadal się zdarzają...
      więc waham się, czy przeczekać skoro ewidentnie jest lepiej, czy jednak wyciąć, skoro nadal nie jest super....

a u Was przerośnięty migdałek powoduje częste chorowanie?
      • kremka2014 Re: 3 migdal 21.12.14, 23:47
        My za 3tyg idziemy na zabieg. Teraz kupiłam thonsilan i chyba ciut lepiej mu się oddycha. Wcześniej przez pól roku immunotrofina i lymphocos. Po ostatniej infekcji ok. 1,5 miesiąca temu podniebienne zaczęły rosnąć w zastraszającym tempie i ostatnio pojawiły się bezdechy. Stąd tak szybki termin..... A wlasnie nie choruje zbyt często. Infekcje krótkie, z 1dniowa gorączka. Potem 3doby obniżonej temperatury i katar. I koniec infekcji. W tym roku przedszkolnym 2takie niemal identyczne wirusowki.
      • solaris31 Re: 3 migdal 21.12.14, 23:55
        moja młodsza córka w ogóle nie chorowała. miała co prawda wieczny glut, ale nie traktowałam tego jako choroby. migdał przeszkadzał jej w śnie, miała bezdechy, a potem upośledzenie słuchu, więc wycięliśmy migdały i odetchnęliśmy. starsza chorowała często, miała straszne anginy i zapalenia uszu.
    • mikolajek2010 Re: 3 migdal 25.12.14, 14:38
      od poczatku leczenia bez zmian.... chrapie, sapie, dławi sie, budzi sie co 3 h i łazi po nocy - tragedia
      ale... dziś była 2,5 h na dworze, zimno, wieje, okropnie po prostu i nagle zaczeła oddychac tylko nosem :) ciekawe jak długo, ale jestem w szoku
      • mikolajek2010 Re: 3 migdal 25.12.14, 20:06
        2 godziny w domu :( i znowu dyszy / sapie :)
        • kremka2014 Re: 3 migdal 25.12.14, 20:32
          Mikolajek, wypróbuj ten thonsilan. Na pewno nie zaszkodzi
        • karolina33331 Re: 3 migdal 25.12.14, 20:57
          Zróbcie zabieg to jedyne rozwiązanie.
          • mikolajek2010 Re: 3 migdal 25.12.14, 21:50
            pijemy tonsilan :) a zabieg mamy w marcu, to jakoś trzeba sie teraz ratować....
            • stokrotka_beauty Re: 3 migdal 30.12.14, 01:30
              Mikołajek, a może za ciepło w domu macie?
              • mikolajek2010 Re: 3 migdal 02.01.15, 22:15
                nie mamy za ciepło ok. 20 w dzien i 18 w nocy :) bylismy tydzien nad morzem i po kilku godzinach spacerow nos byl odetkany a po powrocie do domu znowu sie zatykał.... czegoś tu nie rozumiem, przecież migdał się nie kurczy na dworze :) a w domu nie rośnie :)
                • kremka2014 Re: 3 migdal 02.01.15, 23:56
                  Moze ma katar taki gesty? Nawilżacz powietrza kupilam niedawno. Nebulizator od urodzenia syna.
                  • kremka2014 Re: 3 migdal 02.01.15, 23:57
                    Znaczy polecam te urządzenia
                  • mikolajek2010 Re: 3 migdal 03.01.15, 12:18
                    ale kataru nie ma (chyba) - nic nie leci z nosa, z ciekawosci podlaczylismy katarek do odkurzacza na maxymalną moc i nic sie nie odciągnęło....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka