Dodaj do ulubionych

Temperatura , do pani dr

14.07.15, 06:50
witam,Pani dr wiem,że leki przeciwgorączkowe podaje się na przemian,ale co z sytuacją jeśli podam paracetamol o 22.00, nie działa wiec daje dziecku ibuprofen o 23.00, wiadomo minimalna przerwa to 4h od paracetamolu i minimum 6h od ibuprofenu,a co jeśli np po 2h od podania tych leków tzn po 3 od paracetamolu i 2 od ibuprofenu temperatura zaczyna rosnąć? Przecież nie bede czekała aż wzrosnie do 40 stopni,a jesli zimne okłady,kapiel nie pomagają, co wtedy,można dawać te leki wcześniej? Po za tym jak dawkować leki w czopkach,ile mg na kg masy ciała, ja mam w ulotce o paracetamolu ze 10 mg,córka ma 13 mcy, waży okolo 10kg,daje dwie 50 mg,ale czasem zastanawiam sie czy nie powinnam dac 125? Proszę o odp, córka choruje,a ja sie stesuje ze nie wiem co zrobic jak nie b ede mogla zbic temperatury,pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: Temperatura , do pani dr 14.07.15, 09:33
      Witam,
      przerwy, o których Pani pisze dotyczą leków takich samych tj. odstęp pomiędzy jedną dawką paracetamolu a kolejną to minimum 4 godz., a pomiędzy jedną dawką ibuprofenu a następną to min. 6 godz. Paracetamol i ibuprofen można podać nawet jednoczasowo przy wysokiej gorączce lub zachować między nimi dowolny odstęp. Są to leki, które mają różny mechanizm działania przeciwgorączkowego. Paracetamol w czopkach podajemy w dawce 10-15 mg/kg m.c/dawkę, zatem 10 kg dziecko na dawkę może otrzymać 100-150 mg paracetamolu doodbytniczo.
      Pozdrawiam i dużo zdrowia!
      • skroli Re: Temperatura , do pani dr 14.07.15, 11:50
        Dziekuje za idp Pani dr mam nadzieje ze Pani jeszcze odp. W nocy miałam okropne nerwy,bo mala dostala kolo 22 paracetamol,kolo 23 nurofen,a ja balam sie co i czy w ogóle możliwe jest ze pomimo tego temperatura nie spadnie,a jesli tak to cco wtedy? Bo do kolejnego nurofenu pozostaje 6 h a paracetamolu 3?
    • skroli Re: Temperatura , do pani dr 14.07.15, 13:32
      Pani dr r boje się nocy,co jesli nie podziałają leki i temperatura będzie wysoka nie spadać? Dawać kolejna dawkę tego samego czy jechac do szpitala z temp 39?
      • blaue777 Re: Temperatura , do pani dr 15.07.15, 20:15
        Pytanie, z jakiego powodu dziecko ma gorączkę?
    • annabee Re: Temperatura , do pani dr 23.07.15, 17:48
      Myślę, że problem tkwi w tym, że dziecko dostaje zbyt małą dawkę leku przeciwgorączkowego na masę ciała. Moja córka w pierwszych latach życia gorączkowała bardzo wysoko i również gorączkę ciężko było u niej zbić. Często po podaniu leków przeciwgorączkowych po godzinie temperatura wynosiła 40 stopni. Okłady na niewiele pomagały. Wówczas lekarz zalecił mi podawanie na przemian paracetamolu i ibuprofenu w dawce odpowiedniej do wagi ciała (z zachowaniem dopuszczalnej dobowej dawki!!!). Do tego chłodne, ale nie zimne okłady mokrą pieluszka tetrową (można zawinąć lód w woreczkach w pieluchę). Dodatkowo należy pamiętać, by przykrywać dziecko do momentu gdy temperatura rośnie, a gdy się stabilizuje i dziecko się poci rozkrywać.

Moja córka tak wysoką temperaturą, nawracającą i trudną do zbicia reaguje zawsze na infekcje bakteryjne (u nas najczęściej ZUM).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka