Dodaj do ulubionych

Ibuprofen w infekcjach

23.06.17, 11:57
Mam takie pytanie, mam nadzieje ze ekspert sie ustosunkuje.

Otoz mam 2 dzieci duzo chorujacych (2 i 5 lat). Pol roku temu nasza sprawdzona pediatra odeszla z przychodni, a poniewaz zaden inny pediatra nie robil szalu (z roznych przyczyn) wybralam nowego lekarza, ktory zastapil nasza stara pania doktor. I mam z nim taki problem - przy kazdej infekcji zaleca ibuprofen przeciwzapalnie 3-4 razy dziennie przez caly okres infekcji. No i ciezko mi to zaakceptowac, bo
1. "stara" pediatra nie robila tak nigdy
2. nie widze efektow takiego postepowania
3. lekarzem nie jestem ale tez skonczylam akademie medyczna i pamietam z zajec farmakologii, ze przeciwzapalne dzialanie NLPZ rozwija sie powoli i nie ma zadnego znaczenia praktycznego w leczeniu infekcji (chyba ze cos sie zmienilo w tej kwestii?)
4. sa miesiace, kiedy starsze dziecko ma np 2 infekcje. Gdybym chciala podawac ibuprofen wg zalecen - to bylo 1500-2000mg dziennie przez 1/2 miesiaca!!

Jak to jest z ibuprofenem? Czy to zalecenie ma jakis sens czy szukac nowego lekarza dla dzieci?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Ibuprofen w infekcjach 23.06.17, 22:39
      Dodaj jeszcze pkt 5, w postaci skutków ubocznych ibuprofenu, który może uszkadzać śluzówkę żołądka i jelit. Mój starszak dostał w wieku 4 lat okropnych bóli brzucha po leczeniu przez kilka dni gorączki (naprzemiennie z paracetamolem). I już byliśmy zebrani do szpitala, gdy przyszedł mi do głowy ten ibuprofen. Młody dostał gastrotuss i ból jak ręką odjął.
    • ewa.misko-wasowska Re: Ibuprofen w infekcjach 26.06.17, 12:41
      Witam,
      jeżeli infekcja przebiega z gorączką, to jak najbardziej warto (o ile to infekcja układu oddechowego, przy tzw. "jelitówkach" lepiej go unikać). Przy częstych infekcjach chyba bym jednak ostrożnie stosowała ibuprofen, właśnie ze względu na działania niepożądane (stany zapalne śluzówki żołądka przy stosowaniu w pełnych dawkach >3 dni). Myślę, że Pani intuicja jest uzasadniona :-)
      Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka