Dodaj do ulubionych

Niekończący się ropny katar

29.03.07, 08:38
Dzień Dobry.
Mój syn od połowy stycznia ma ropny (żółty) katar, do tego dołącza się poranny
kaszel związany z odksztuszaniem wydzieliny. Poza tym nie ma innych objawów
infekcji. Zrobiliśmy wymaz z nosa - gronkowiec złocisty i pneumokok. Pediatra
zapisała Broncho Vaxom na gronkowca. Syn zażył serię 10 dawek. Mamy powtórzyć
po 20 dniach i znów za miesiąc. Niestety czuł się po tym źle i miał
podwyższoną temperaturę. Czy kontynuować podawanie tego leku?
Czy na pneumokoka w nosie zadziała Prevenar? Może są jakieś leki zamiast
szczepionki? Czym skutecznie możemy pozbyć się tego kataru?
Obserwuj wątek
    • agafa30 Re: Niekończący się ropny katar 29.03.07, 10:27
      i ja prosze o odpowiedź.
      Mój syn ma 10 m-cy, chodzi do żłobka (a raczej my go zanosimy ;-)i od prawie 2
      m-cy ma katar- na zmianę lżejszy, zółty, zielony, nawilżam nos sterimarem,
      używam "fridy" do odciągania kataru, pediatra badała go tydzień temu (i kilka
      razy wcześniej), ale poza katarem wszystko w porządku. Michałek nie kaszle, nie
      ma gorączki. Mały był w domu przez dwa tyg i katar nadal jest. Chciałam zrobić
      wymaz z noska, ale pediatra powiedziała, że to nie ma sensu, bo katar moga
      wywoływac różne bakterie i za każdmy razem inne - więc warto czy nie zrobić ten
      wymaz ?? i ponawiam pytanie koleżanki "czym skutecznie pozbyć się tego kataru"?
      • mag_kak Re: Niekończący się ropny katar 31.03.07, 10:26
        Dziewczyny, ja mam to samo z moja 3,5 latką!!! Ciągle zapchany nos!!! Zwłaszcza
        rano. Katar metny, zółtawy, drazniacy chyba gardło. Wybieram sie do
        laryngologa, bo brak mi innego pomysłu. Moze zrobic jednak tem wymaz??? Panie
        doktorze, prosimy o radę!!!
    • mikolaj_danko Re: Niekończący się ropny katar 02.04.07, 00:02
      Gronkowiec złocisty i pneumokok występują w nosogardle u wielu ludzi, nie powodując dolegliwości. W przypadku długotrwałego kataru ropnego warto może spróbować eradykacji w/w bakterii. Taki przewlekający się katar może również być związany z przewlekłym zapaleniem zatok przynosowych lub alergią.
      Co do BronchoVaxomu - gorączkę jako działanie niepożądane tego leku obserwuje sie rzadko. Może po prostu nałożyło się zaostrzenie infekcji na czas podania leku?
    • gosionica Re: Niekończący się ropny katar 02.04.07, 10:07
      Dziękuję za odpowiedź. Proszę jeszcze odpowiedzieć czy szczepienie Prenevarem ma
      sens jeżeli pneumokok już jest w organiźmie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka