06.05.07, 16:08
moja polroczna corka od 2 dni lapie sie za prawe ucho, nie ma przy tym
goraczki, nie jest marudna i ma apetyt, moze to byc zapalenie ucha i to ma
zwiazek z zabkowaniem?
Obserwuj wątek
    • omamamia1 Re: bol ucha 06.05.07, 17:06
      może ucho jest tkliwe ale nie sądzę żeby bez temperatury i przy dobrym apetycie
      było to zapalenie.Na pół roczku to na bank ząbki.
      • micka72 Re: bol ucha 07.05.07, 11:07
        Moja malutka (teraz 11 mc) miała już 5 razy zapalenie ucha i nigdy nie miała
        gorączki, a apetyt tez jej dopisywał, tylko marudziła i trzymała się za ucho.
        jeżeli widze, że mała majstruje coś przy uszach, pakuje w samochód i jadę na
        dyżur laryngologiczny do szpitala (bo przecież z dnia na dzień nie można sie
        dostać do laryngologa).
    • kaskamiki Re: bol ucha 09.08.07, 15:25
      moj synek ma 4 miesiace od dawna lubi lapac sie za uszko czasami nawet potrafi
      je sobie podrapac ale wyglada to tak jakby lapal je z ciekawosci i sie nim bawil
      lapie zazwyczaj lewe ale czasami i prawe - nie placze nie marudzi nie ma
      goraczki itp. nie wiem czy to mozliwe ale slini sie i gryzie wszystko co
      popadnie . wyglada to na zabki ale czy to mozliwe tak wczesnie???? mam juz
      jednego synka i tak samo zabkowal tylko w wieku 6 miesiecy ale czy
      4miesieczniaki tez moga juz zabkowac?
      • ola.oltia Re: bol ucha 09.08.07, 19:47
        witam, jestem mamą styczniową. Pierwsze zęby-dolne jedynki wyszły mojemu synkowi
        w czwartym miesiącu życia. Ślinił się okropnie od drugiego miesiąca ale teściowa
        "wykluczyła" ząbkowanie. Pewnego ranka pojawiły się zupełnie niespodziewanie.
        Poczytałam i wiem że są nawet pojedyncze przypadki zębatych dzieci w 2 m-cu!
        Czasem trzeba czekać jednak ponad rok. Zupełnie indywidualna sprawa. W temacie
        ucha- do kasamiki- mój ma podobnie. Za pierwszym razem poleciałam do pediatry
        (prywatnie) która wysłała mnie do laryngologa (prywatnie) i nic oprócz dużej
        ilości woskowiny tam nie znalazła. Dostaliśmy preparat A-cerumen cena ok.12 zł
        do pielęgnacji uszka.Nie stosujemy go często bo większość trzeba wywalać-po
        otwarciu pojemniczka tylko 1 kropla do każdego ucha raz w tygodniu. Stosowanie
        polecone przez specjalistę , nie na tej proporcji na ulotce. Myślę że oczywiście
        jest coś takiego jak bezobjawowe zapalenie ucha ale baczna obserwacja dziecka
        podpowie czy mu coś dolega. Zbyt obfita wydzielina może spowodować swędzenie i
        majstrowanie przy tym uroczym narządzie. I to chyba tyle w temacie. Pozdrawiam
        wszystkich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka