28.05.07, 14:15
Witam,

Mam problem z moim synkiem. Ma skończone 21 miesięcy i nie umie jeszcze
pogryść pokarmu, który znajduje sie w jego buzi, przez co często wymiotuje. A
dodatkowo, gdy tylko mówię mu o jedzeniu ma odruchy wymiotne. Z tego co
zauważyłam sam je prowokuje. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Prosze o
jakiś wskazówki. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • s.ivona Re: Wymioty 28.05.07, 16:29
      Witam
      Podpisuje sie pod pytaniem (Karli, mam nadzieje ze pozwolisz sie
      przylączyć:))...Moja corka ma 8m. Pokarmy plynne jakos jej wchodza ale czesto
      wymiotuje po kaszkach, pokarmy ze sloiczka gdzie sa czasteczki jedzenia tez
      czesto zwraca.
      Czy moze byc to zwiazane z jakimis zaburzeniami neurologicznymi? czy raczej
      jest to niedojrzalosc ukladu pokarmowego a zwlaszcza miesni gardla i przelyku?
      Dodam ze moja corka jest po wielu trudnych przejsciach (nie jest wczesniakiem)
      i miedzy innymi na powiekszony uklad komorowy w mozgu.
      • mikolaj_danko Re: Wymioty 28.05.07, 21:35
        Do s.ivona: Istotne jest o jakich trudnych przejściach piszesz. Zwykle pokarmy gęstsze rzadziej powodują wymioty u maluszków. Może warto dawać je w mniejszych porcjach. Jeżeli dolegliwości będą się utrzymywać lub nasilać konieczne może być wykonanie pasażu górnego odcinka przewodu pokarmowego u dziecka.
        • s.ivona Re: Wymioty 29.05.07, 11:05
          corka ma cytomegalie wrodzona (leczona gancyklowirem, wyniki kontrolowane co
          miesiac PCR z krwi ujemny), do tego ma prawdopodobnie sferocytoze (czeste co 5
          tyg transfuzje krwi).
    • mikolaj_danko Re: Wymioty 28.05.07, 21:31
      Do karii_79: Czy problem z wymiotami u chłopca utrzymuje się od niemowlęctwa, czy jest to dość świeża sprawa?? Może chłopiec ma refluks żołądkowo-przełykowy?? Wydaje mi się, że przydałaby się wizyta w poradni gastroenterologicznej dla dzieci. A jak mały radzi sobie z pokarmami papkowatymi??
      • karli_79 Re: Wymioty 29.05.07, 12:52
        Witam, dziekuje za odpowiedź.
        Jako niemowle nie miał takich problemów. Chętnie jadał kaszki, obiadki ze
        słoiczków jak i te gotowane przeze mnie. Te wymioty zaczeły się ok pół roku
        temu, ale występowały sporadycznie.Ale w ciągu ostatnich 2-3 tygodni zdarza się
        do czesto. Ja podejrzewam, że jest to spowodowane upałami bo On znacząco
        stracił apetyt ale za to bardzo dużo pije. Mam też wrażenie, że mój synek ma
        problem z gryzieniem pokarmu(nie umie tego robić, bez problemu coś ugryzie ale
        jak to już trafi do jego buzi to nie próbuje tego pogryźć na male kawałki),
        często ugryzie duży kawałek i zaraz chce to połknąć i wtedy wymiotuje. Z
        pokarmami papkowatymi raczej nie ma problemów, chyba, ze ma już dość to wtedy
        tak jakby zmuszał się do wymiotów. Proszę o radę. Pozdrawiam.
        • mikolaj_danko Re: Wymioty 29.05.07, 22:31
          Maluchy często wymagają rozdrabniania pokarmów na kawałeczki, (np. krojenia kanapek w kostki) - nie od razu dobrze sobie radzą z pogryzieniem dużych porcji. Może tak być że dziecko przy takich upałach ma trochę mniejszy apetyt. Pozwól mu zjadać tyle ile chce. Trzeba też chłopcu tłumaczyć, jak korzystać z ząbków ;-)
          • karli_79 Re: Wymioty 30.05.07, 22:14
            Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka