Dodaj do ulubionych

niedowaga u 2,5 latka

11.06.07, 15:30
Mam dwu i półlatka, wesołego rozrabiakę. Ma 90 cm wzrostu i ok 10 kg wagi. Generalnie jest poniżej 3 centyla w swojej wadze. Bardzo słabo je, generalnie wszytsko musze mu trzeć i miksowac, bo nie połyka i nie gryzie kawałków, często zwraca. Mój pierwszy syn, obecnie 11 latek , tez do 3 roku miał wszystko miksowane ponieważ miał nadwrażliwe receptory i stale zwracał wszytsko co zjadał.
Maluszek słabo je - ok 250ml 4 razy dziennie, przy czym nie dojada nic, nie chce czekoladek, ciasteczek, paróweczek i wszytskiego, czego podaje sie dzieciom. Słabo tez pije, jak go zmuszam to parę łyków, sam od siebie nie sięga po butelkę.
Bardzo często po zjedzeniu kolacji, po trzech godzinach od zaśnięcia budzi się w nocy z krzykiem, wymiotuje kolacje i śpi dalej do rana.
Nie mam pojęcia co się dzieje.
Nie wykazuje apatii, jest żywym i radosnym dzieckim, ni pokazuje i wskazuje, że go coś boli...

Od czego zacząć badania. Zrobiłam ogólne badanie krwi - wyniki są bardzo dobre.
co dalej....prosze o pomoc
emdecja
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: niedowaga u 2,5 latka 11.06.07, 18:06
      "Maluszek słabo je - ok 250ml 4 razy dziennie, przy czym nie dojada nic, nie
      chce czekoladek, ciasteczek, paróweczek i wszytskiego,
      czego podaje sie dzieciom." 250 ml to nie jest malo na jedno karmienie a po
      drugie akurat te rzeczy,ktore wymienilas nie powinny sie znajdowac w jadlospisie
      dzieci...
      • emdecja Re: niedowaga u 2,5 latka 11.06.07, 22:31
        Witam
        Podałam typowe przykłady tego czym dokarmia się dzieci bez względu na to czy BOBASKI są zdrowe i biszkopciki tuczące. Mam już 11 letniego facecika w domu, i mam już sporo lat....jednak mój Maluszek mnie martwi, i nie wiem od czego zacząć diagnostykę, pozdrawiam
        • kasiak37 Re: niedowaga u 2,5 latka 12.06.07, 18:46
          nie rozumiem co ma do rzeczy ile masz lat i ze syn ma lat 12...ale skoro
          licytacja to prosze : syn lat prawie 19,corka 17.5 i corka 7 miesiecy.I co
          teraz?:)))Nadal twierdze ze ciasteczka,czekoladki czy paroweczki(najwieksze
          swinstwo jakie mozesz zafundowac dziecku) to nie sa frykasy,ktorymi sie zywi
          dzieci:)))A mozesz mi odpowiedziec czy dajesz dziecku soczki?
          • emdecja Re: niedowaga u 2,5 latka 13.06.07, 13:23
            Nie zamierzam się licytować bo to nie allgero. Prosiłam o pomoc ale od Ciebie na pewno jej nie otrzymam, szukam fachowca, lub mam które mogą mnie wesprzeć....a nie wkurzonej matki, która się tu na mnie wyżywa.......
            Nie musisz mnie pouczać co mogę dawać dziecku a czego nie, bo o tym decyduje sama, ewent lekarze.... każdy ma prawo wyboru - dla przykładu czy wiesz że na odwodznienie podajemy dziecku odgazowaną coca colę, chociaż jest opisana w literaturze jako szkodliwa ....a mojemu dziecku uratowała nerki kiedy miał 5 lat?
            Dlatego...
            Nigdy nie oceniaj, najwyżej zasugeruj, lub podpowiedz. Nie krytykuj, bo nie masz do tego żadnego prawa. Po to są tutaj grupy wsparcia, zeby się wysłuchać i pomagać, a nie atakowac i pouczać. Wystarczy trochę dobrej woli, jeżeli tego nie znasz, zrób podyplomówke z psychologi lub poczytaj prawa asertywności.....

Wtedy zrozumiesz o co mi i nie tylko mi chodzi...

• ida-maria Re: niedowaga u 2,5 latka 13.06.07, 20:19
              Sama nie wiem...skoro wyniki sa w porzadku. Mnie troche nie podobaja sie te
              wieczorne wymioty. Zglos sie do dobrego pediatry i podziel sie swoimi
              watpliwosciami. Moja 2,5 latka zjada juz teraz nawet ladnie ale w zeszlym roku
              omal nie oszalam bo myslalam ze sie zaglodzi , na prawde przezylismy koszmar .
              Teraz moja corcia wazy 11kg. Wszystkiego dobrego.
              • zena24 Re: niedowaga u 2,5 latka 14.06.07, 11:02
                Trudno jednoznacznie stwierdzić co tak naprawdę dolega twojemu synkowi.Uważam
                również,że powinnaś to skonsultować z dobrym,sprawdzonym pediatrą zanim
                rozpoczniesz szukania przyczyny na własną rękę.Szkoda twojego czasu noi
                pieniędzy.Mam syna w wieku twojego,i 10,5 kg wagi.Więc jak sama widzisz, też
                nie wchodzi na siatkę centylową.Robiłam już mnóstwo badań jakie zlecił mi
                lekarz.Przechodził dwa razy candide(przerost grzybów w jelitach) i tak naprawdę
                do dziś nie wiem,co jest przyczyną tak słabego przyrostu wagi.Może własnie te
                gzryby.Ale wymiotów nigdy nie miał,częstych biegunek również,apetyt
                ma,więc..........Może faktycznie taka jego uroda.Jednak jeśli chodzi o
                przypadek twojego dziecka, to te wymioty są jednak niepokojące.
                • emdecja Re: niedowaga u 2,5 latka 15.06.07, 00:04
                  Witaj Zena:
                  Mam pytanie : jakie badania należy zrobić na przerost grzybów w jelitach?
                  • zena24 Re: niedowaga u 2,5 latka 15.06.07, 10:59
                    Badanie robi się z kału tzw.badanie mykologiczne (na grzyby).Jak się
                    zdecydujesz na to badanie,to przy okazji zrób dziecku jeszcze na
                    pasożyty.Zbierz sobie kał do dwóch oddzielnych pojemniczków zakupionych w
                    aptece. Pozdrawiam!
            • kasiak37 Re: niedowaga u 2,5 latka 13.06.07, 21:38
              a gdzie Ty wyczytalas te pouczania?Moze warto zapisac sie na kurs czytania ze
              zrozumieniem.I gdzie,w ktorym, miejscu doszlas do wniosku ze jestem wkurzona i
              sie wyzywam?Boisz sie czegos?Ludzi sie boisz czy co?Masz jakies leki czy
              fobie?Cierpisz na manie przesladowcza?I wtedy kiedy Ty podawalas dziecku cole to
              moje juz ja od kilku lat znaly jako panaceum na problemy z brzuchem czy aceton w
              moczu.Wiesz co to aceton?I gdzie wyczytalas ocene swojej osoby?I krytyke?I atak
              co najciekawsze?I prosze nie wysylaj mnie na podyplomowki bo nie masz pojecia o
              moim wyksztalceniu...I co ma tutaj do szukania asertywnosc???

pozdrawiam
              • emdecja Re: niedowaga u 2,5 latka 13.06.07, 23:05
                może masz więcej lat niż ja...sądząc po nicku tylko 2 lata....
                widze jednak, że komórki mózgowe masz już niesprawne i dopada Cię miażdżyca.....
                dodatkowo walczysz ze schizofrenią, bo widzisz u innych to , co Ciebie dopada dzień po dniu, zeby już nie kontynuowac tej bezsensownej wymiany zdań, powiem Ci tylko jedno
                Mam przed nazwiskiem dr i bardzo żałuję, ze to nie z dziedziny medycyny.
                Nie chlubię się tym, że nie wiem co począc z moim niejadkiem, niechlubię się też wykształceniem... bo co mi po nim kiedy ma sie problemy z własnym Maluszkiem
                Nie popieram jednak takich jak Ty - bezdusznych egoistek wpatrzonych tylko w swoje ego
                Żegnam Kaśka - poszukaj sobie dobrych leków.... i zorganizuj sobie lepiej czas wolny, a nie wpatruj się w to co napisałam,
                po prostu się odwal........ mówiąc kolokwialnie....
                • kasiak37 Re: niedowaga u 2,5 latka 14.06.07, 10:22
                  Jednak kultury wypowiedzi brak,mimo dr przed nazwiskiem i lat.Pozdrawiam mimo
                  wszystko.
                • kasiak37 jeszcze jedno 14.06.07, 10:29
                  nadal optuje za nauka czytania ze zrozumieniem i pisaniem z sensem.W jednym
                  zdaniu chwalisz sie dr przed nazwiskiem a w drugim mowisz ze sie nie chwalisz
                  wyksztalceniem.Zdecyduj sie kobieto.A o zdiagnozowanie ww.przez Ciebie i u
                  siebie chorob popros lekarza psychiatre.Pozdrawiam raz jeszcze.
                  • zena24 Re: 14.06.07, 11:12
                    Chciałam jeszcze dodać,tak od siebie,że to naprawdę wstyd,by dwie dorosłe
                    kobiety,matki ,w ten sposób na siebie naskakiwały.Po to jest to forum,by móc
                    pytać,doradzać i chyba wspierać,gdy matkę nurtują pewne wątpliwości,zwłaszcza
                    gdy dotyczy to własnych dzieci.I tyle.
                    • kasiak37 Re: 14.06.07, 11:39
                      Masz racje.Tylko zwroc uwage komu brakuje kultury wypowiedzi...
                      • oskarolina Re: 14.06.07, 20:54
                        zgadzam sie z zena24 i myslę ze powinna pani dac spokoj mamie która szuka rady!!
                        czytam ten watek bo tez jestem mama niejadka a musze przyznac ze wątek jest
                        nieprzyjemny..

a emdencji radze udac sie do dobrego gastroenterologa. Bo te wymioty moga byc
                        niepokojace
              • anka19761 Re: niedowaga u 2,5 latka 19.06.07, 19:42
                Bo to po piewszym zdaniu było widać gołym okiem, ze jesteś nakręcona, a ta
                ostatnia wypowiedź szkoda gadać .... aceton ? to to co tak śmierdzi w zmywaczu
                do paznokci ???? :)
    • mikolaj_danko Re: niedowaga u 2,5 latka 16.06.07, 18:31
      Myślę, że warto zasięgnąć porady gastroenterologa. Czy chłopiec często choruje, miewa zapalenia oskrzeli, płuc? Mogą to być objawy związane z refluksem żołądkowo przełykowy. Może warto by zrobić pasaż górnego odcinka przewodu pokarmowego, ph-metrię. A jak ze wzrostem i masą ciała, zwiększają się stopniowo, czy chłopiec zatrzymał się w którymś momencie.
      Na temat kłótni drogich forumowiczek, wolę się nie wypowiadać.
      • magda8867 Re: niedowaga u 2,5 latka 17.06.07, 14:39
        A może trzeba po prostu odpuścić na 2-3 dni i zobaczyc co się będzie działo?
        Przeciez chyba się nie zagłodzi? Dać mu to co będzie chciał, a najlepiej
        połozyc pare rzeczy na talerzu i niech sam wybierze na co ma ochotę? Spróbować
        odwrócić swoją i dziecka uwage od tego problemu. Może Pani przeniosła
        podświadomie strach, że, synek będzie tak jadł jak pierwszy syn i tak właśnie
        się dzieje? Może rzeczywiście synek też wyrośnie z tego niejadztwa (na pewno w
        końcu to się stanie, jak z zwiększością dziecęcych problemów), więc spróbować
        się mniej przejmować, bo mały to wyczuwa i sam też nie wie o co chodzi... wiem,
        że łatwo jest dawać rady, a rzeczywistośc jest rzeczywistością i nie zawsze się
        da w praktyce je zastosować. Ale może jednak coś moje rady pomogą:)) Pozdrawiam
      • emdecja Re: niedowaga u 2,5 latka 18.06.07, 15:47
        Witam Doktorze
        Mam wyznaczony termin w Górnośląskim Centrum w Katowicach na koniec września, mam nadzieję, że do tego czasu coś ustalę, przynajmniej trochę... jutro dla przykładu mam usg nerek i ukł. trawiennego, jutro też odbieram badania TSH, Aspat, Alat i inne.
        Jeżeli chodzi o choroby mojego Malucha....to w zasadzie prócz rzadko wyst. katarku nic mu niedolega. Faktem jest, ze podobnie jak mój pierwszy syn, wszystko zjada przecierane. Jest to zalecenie lekarza, który prowadził mojego pierwszego syna który zgodnie z przewidywaniami lekarza, po 3 roku zycia jadł już normalnie czyli jak wszystkie dzieci "gryząc" :-)
        Mój Maluch ma obecnie 89 cm, dokładnie 29 maja skończył 2,5 roku, waga waha się w okolicach 10 kg. Dzisiaj go ważyłam, na wadze domowej ....ale wiadomo jak to z tymi domowymi wagami....= miał równe 10kg
        Waga z wiekiem dziecka nie rosła jakbym sobie tego życzyła, mimo sygnalizowania lekarzom, nikt nie traktował tego problemu powaznie. Np z 7 na 8 miesiąc dziecko nie przytyło ani grama, mając roczek miał dokładnie 8400kg, dla przykładu mając 0,5 roku 6,500. Przez 1,5 roku przybrał 1,5 kg, od razu widac jaka jest średnia. Generalnie mam wrażenie, że stale stoi w miejscu.

Może to wina mojej ciąży. Przez 7 miesięcy leżałam w Klinice w Bytomiu, od 4 miesiąca ciąży miałam kroplówkę, i nogi wysoko podniesione do góry, stale fenoterol, izoptin i inne leki. Wszystko dlatego, że przy pierwszym cięciu lekarze zbyt wysoko mnie zszyli i macica nie miała jak się powiększać, ciągle groził mi przedwczesny poród. W 8 miesiącu dr Włoch na usg odkryła wadę serca - podejrzenie stenozy zastawki tętnicy płucnej i niedomykalność zastawki trojdzielnej, dawała mu 1% szans, jednak urodził się jako wcześniaczek 2300 i 56 cm długości. Zapłakał i tak sobie myślę, że po takiej walce o niego i jego walce o własne życie na intensywnej terapii przez 2 miesiące jest poprostu słabszy niż inne dzieci. Może się pocieszam.... sprawdzę wszytsko od a do z, ale oby to tylko taka jego uroda, :-)Rozpoznanie kliniczne - czynnościowa atrezja zastawki tętnicy płucnej w życiu płodowym, przerost mięśnia prawej komory serca i wcześniactwo.

Czy to może być powodem słabego przybierania na wadze?

Oczywiście zbadam pasaż górnego odcinka przewodu pokarmowego, przy czym obawiam się serduszko dziecka, gdyż jak sądzę takie badania wykonuje się pod narkozą dziecka

Dziękuję Doktorze za odpowiedź
        Co do kłótni na Forum, nie wypowiadam się, mogę tylko powiedzieć ze swojej strony, że jest mi przykro, że do niej w ogóle doszło.

Pozdrawiam

• emdecja Re: niedowaga u 2,5 latka 19.06.07, 08:06
        Witam Doktorze odebrałam wyniki
        Na szczęście TSH jest niskie 3,4. Jak zawsze martwi mnie aspat - 76, nie wiem jaka jest norma u 2,5 latka, alat - 21 (to jest w normie) pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka