Dodaj do ulubionych

usg bioderek

11.07.07, 22:16
Syn ma skończone 4 miesiące i jak do tej pory nie miał robionego usg
bioderek.Lekarka,do której chodzimy,wspominała że syn ma nierówne fałdy
mosznowe,a dzisiaj doczytałam,że z takim czymś powinnam iść na USG.Co mam robić?
Obserwuj wątek
    • agata288 Re: usg bioderek 11.07.07, 22:40
      a w szpitalu po porodzie nie dostalas odrazu informacji gdzie i kiedy sie udac?
      po moim porodzie przyszla lekarka z ksiązeczką malego i tam zapisany byl
      numer.kazala zadzwonic i sie zarejestrowac.o ile dobrze pamietam to pierwsze
      badanie bioderek mial w 2 miesiącu a drugie badanie w 4 miesiacu.musisz udac
      sie jak najszybciej bo jesli bioderka nie beda w porządku to szybko trzeba je
      rehabilitowac.
    • karina233 Re: usg bioderek 11.07.07, 23:04
      Pierwsze usg bioderek powinno być wykonane w 1-miesiącu zycia.Dziwię się że
      lekarka ci o tym nie mówiła.Jak najszybciej wykonaj badanie.Nierówne fałdy o
      niczym jeszcze nie świadczą.W 3-miesiącu życia wykonuje się badanie kontrolne i
      czasem jeszcze w 6-miesiacu.Zrob synkowi usg koniecznie.
      • alex19042007 Re: usg bioderek 12.07.07, 13:03
        WITAJ. MÓJ SYN DOSTAŁ SKIEROWANIE ODRAZU JAK WYCHODZIŁAM ZE SZPITALA PO
        PORODZIE, USG BIODEREK PO 6 TYGODNIU ŻYCIA DZIECKA A PÓŹNIEJ W 4 MIESIĄCU,
        ZAWSZE TEZ PROFILAKTYCZNIE DZIECKO PIELUSZKOWAĆ - MOŻNA WÓWCZAS POMÓC ALE NIE
        ZASZKODZIĆ POZDRAWIAM.
    • szara_mysz1 Re: usg bioderek 12.07.07, 01:33
      Witam,
      dostaliśmy od pediatry z przychodni skierowanie do poradni preluksacyjnej na
      badanie bioderek. W poradni pani dr zbadała synka (miał wtedy 8 tyg.) i kazała
      szeroko pieluchowac przez 8 tyg. Na kontroli powiedziała, ze mam go pieluchować
      szeroko do 6 m-ca ż. Tyle że to szerokie pieluchowanie ograniczało ruchy
      dziecka przez co znowu musieliśmy jeździć do neurologa bo synek miał słabe
      napięcie mięśniowe i musieliśmy go rehabilitować. Zdecydowałam się na zrobienie
      prywatnie USG bioder w cielu zprawdzenia czy to pieluchowanie jest potrzebne aż
      do 6 m-ca ż. Z biodrami było wszystko OK. Żałowałam ze nie poszłam na usg zaraz
      po pierwszej wizycie, bo wtedy nie męczyłabym dzieka a później nie musielibysmy
      jeździć do neurologa.
      Moja rada: zrób USG jeśli nie uda Ci się państwowo to zrób prywatnie.
      Pozdrawiam
      • pipimax1 Re: usg bioderek 12.07.07, 09:48
        do Ani, (szara mysz1)
        a jak z napięciem mięśniowym???czy wszystko jest już dobrze? jak długo trwała
        rehabilitacja, od kiedy mały miał zdiagnozowane.będę bardzo wdzięczna za
        odpowiedź pozdr. iwona
        • szara_mysz1 Re: usg bioderek 15.07.07, 01:09
          Iwonko przepraszam ze nie odpisałam wcześniej,
          ćwiczyliśmy chyba z miesiąc, może 1,5. Problem był głównie z trzymaniem główki
          przy podnoszeniu do siadu i utrzymaniem w pozycji na brzuchu. Do neurologa
          pojechaliśmy jak synek miał 4 m-ce.
          Do naszych problemów przyczyniła się jeszcze jedna pani dr, która niesłusznie
          stwierdziała refluks u synka i kazała ograniczać kładzenie dziecka na brzuchu
          żeby nie ulewał (ulał raz!).
          teraz z napięciem nie mamy problemu, ale rozwój ruchowy miał nieco spowolniony.
          Zaczął siedzieć jak miał 8 m-cy, raczkowac 10 m-cy a chodzić 14,5 m-ca. W
          takiej "normie" się zmieścił, bo nie każde dziecko musi "podeptać roczek" czy
          jak to się tam nazywa. Teraz biega że czasem trudno go złapać i nikt by nie
          powiedział że mieliśmy z tym jakieś problemy.
          a Wy macie z tym problem?
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka