Dodaj do ulubionych

napady furii a ADHD

13.09.07, 23:49
Moja niespełna dwu letnia córka ma bardzo częśte napady furii. Wpada w nie z
nienacka. Z radosnego dziecka w jedną chwilę zamienia się jedną wielką
wariację. Wrzeszczy, tupie, rzuca się na ziemię. W tym czasie nie można w
żaden sposób odwrócić jej uwagi w inną stronę. Potrafi ze złości gryźć co
popadnie, uderzać z dużą siłą gdzie się da. Przeraża mnie to, ze nie mam w tym
momencie z nią żadnego kontaktu; nie dociera do niej nic co się dzieje wokół.
próbuję przeczekać ten napad złego humoru, ale ostatnio trwa co raz dłużej.
Zastanawiam się, czy nie powinnam skorzystać z porady dobrego psychologa? Może
ja coś źle robie? Ale co?
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: napady furii a ADHD 14.09.07, 13:06
      Moze to zwykly bunt dwulatka.

Przemysl diete:

www.edziecko.pl/jedzenie/1,79379,4479018.html
      Moj syn co prawda tak bardzo sie nie rzucal, ale po wprowadzeniu diety z powodu
      zmian alergicznych rowniez sie uspokoil. I bardzo pomoglo, ze go po prostu w tym
      momencie przytulilam. Pozniej (mial 4 latka) juz sam poprosil o przytalnie, bo
      zrozumial, ze nie poradzi sobie z emocjami. Przytulanie nawet na sile uchroni
      dziecko tez od wyrzadzenia sobie szkody.
      • kasiak37 Re: napady furii a ADHD 14.09.07, 16:11
        nie mozesz zostawiac wrzeszczace dziecko samemu sobie i czekac az mu
        przejdzie.Sprobuj brac na kolana,przytulac,spokojnie mowic,spiewac.
        • moniska2511 Re: napady furii a ADHD 16.09.07, 22:34
          Niestety na moje dziecko nie działa w takich momentach przytulanie, głaskanie,
          czy też przemawianie. W takich momentach od razu wyrywa się, kopie i zatyka
          rękami uszy. Przeczekanie jest w moim przypadku najlepszą receptą, ponieważ jak
          sie sama uspokoi moge z nią rozmawiać. No przynajmniej spróbować porozumiec się
          co ją tak wytrąciło z równowagi. Ale chwilami jest bardzo trudno. reakcja
          otoczenia na wrzeszczące dziecko jest okropna. Człowiek jest pod obstrzałem
          surowych spojrzeń i ostrych mało przyjemnych uwag.
          • kerstink Re: napady furii a ADHD 17.09.07, 07:58
            Nie przejmuj sie otoczeniem !!! Wiekszosc osob sam by nie poradzil z dzieckiem,
            skup sie w tym momencie nad soba i dzieckiem, olej reszte. Olej wzroki starszych
            pan, ktorym sie wydaje, ze dziecku robi sie krzywde. Olej tych, ktorzy uwazaja,
            ze dziecku naleza sie porzadne klapsy. Oni inaczej nie umieja.
            Bardzo dobrze, ze masz (jeszcze ?) cierpliwosc, nie ma przeciez gotowej recepty.
            I taki okres tez minie.

• moniska2511 Re: napady furii a ADHD 18.09.07, 23:06
              Staram się jak mogę nie zwracać uwagi na otoczenie, ale niestety czasami muszę
              się bronić przed uwagami i spojrzeniami.
              Tyle się mówi ostatnio o nadpobudliwości u dzieci, że czasami zastanawiam sie
              jak u swojego dziecka ocenić zachowanie, czy dana histeria i agresja to już ma
              budzić niepokój, czy też potraktować je jako pierwszą poważną próbę sił?
              Chwilami mam ochotę dawać dziecku coś ma uspokojenie.
              Nie mogę powiedzieć, że zawsze jest tak źle. Moja mała jest słodką istotą, która
              potrzebuje bardzo dużo miłości i czułości. I mam nadzieje, że dostaje jej
              wystarczająco dużo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka