Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyniku badania

16.10.07, 18:27
Witam.Pani Doktorze mój 8 miesięczny syn od ok.miesiąca nie chce
jeść (karmię go Humaną i Sinlaciem ).Ze względu na niski przyrost
wagi ok.300g.w ciągu miesiąca lekarz pediatra zlecił wykonanie
badania krwi, moczu ogólne i posiew .Krew i mocz ogólny jest ok.
natomiast w posiewie moczu wyhodowano cyt.Enterococcus faecalis D
10^5 kom/ml.Zdenerwowałam się tym . Bardzo proszę o interpretację
wyniku badania . Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gosia_73 Re: Proszę o interpretację wyniku badania 16.10.07, 21:02
      Enterococcus Fecalis, to bakteria kałowa. U maluszków, które w pieluszkach mają
      "wszystko razem" się to zdarza... Moja córeczka miała na przykład niedawno w
      moczu bakterię kałową E.Coli w ilości 10^4... Niestety konieczny był antybiotyk.
      Byłam z nią w szpitalu i wykryli tę bakterię przy rutynowych badaniach
      (przyszłyśmy do nich z zachłyśnięciem) Przypuszczam, że i u Was się skończy
      antybiotykiem, ale spokojnie... nie denerwuj się, to naprawdę jest dość częsta
      przypadłość niemowląt. Też zobaczyłam to dopiero, jak zaczęłam się tym interesować.
      Pozdrawiam
      • madziulec Re: Proszę o interpretację wyniku badania 17.10.07, 22:30
        Ta jak to ladnie mowisz "bakteria kalowa" e. coli jest jednym z najczestszych patogenow wywolujacych zakazenia ukladu moczowego.
        Oczywiscie mozna zbagatelizowac bakterie enterococcus w ilosci wyzszej niz znamienna, ja jednak przy moczu ogolnym ok pobralabym jeszcze raz i poczekala na posiew. Iczywisci ewczesniej umylabym dobrze dziekco i nie pobierala napewno za pomoca woreczka, ktory falszuje wyniki.
    • mikolaj_danko Re: Proszę o interpretację wyniku badania 17.10.07, 22:19
      Przyznam, że powtórzyłbym badanie, starając się złapać mocz do pojemniczka, po dokładnym umyciu krocza chłopca. Przed decyzją o włączeniu antybiotyku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka