aniqa1 11.05.08, 14:26 ostatnio w telewizji jak i w prasie mowia o szkodliwosci witamin oczywiscie tych sztucznych i teraz nie wiem czy podawac je mojemu dziecku?a wy podajecie swoim maluchom jakies preparaty witaminowe??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misialski Re: witaminy szkodliwe? 11.05.08, 20:25 Nie podaje i jestem przeciwko jesli dziecko jest zdrowe. Wszystko co sztuczne organizm trawi z trudem a syntetyczne witaminy ciezko sie przyswajają. No i obciążaja wątrobę jak kazdy lek. Jak chcesz dziecko dowitaminizować podawaj mu własnoręcznie wyciskane soki Odpowiedz Link Zgłoś
betty-226 Re: witaminy szkodliwe? 12.05.08, 09:58 Ja nie podaję witamin, kiedy nie ma takiej potrzeby. Nie poddaję się modzie na witaminki ;) Ale jeszcze się nie natknęłam na opinię, że witaminy szkodzą. Są na pewno gorzej przyswajalne niż te ze źródeł naturalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: witaminy szkodliwe? 12.05.08, 10:28 W nadmiarze wszystko szkodzi. Moje dzieci np źle reagują na witaminę D i nie wolno im jej podawać. Witaminą C można również zniszczyć nerki. Bezpieczna ilość jest trudna do ustalenia i zależy od osoby. Ja z założenia staram się jak najmniej sztucznych witamin podawać. Najlepsza jest różnorodna dieta, wtedy można o aptece zapomnieć. Unikam też produktów sztucznie wzbogacanych w witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś