kleofas21 14.05.08, 16:59 mam pytanie lece na wakacje z 3 latkiem i lekarz dal mi na wszelki wypadek Duomox 0,5 mamwrazenie ze to za mocny lek jak na 3 latka prosze o rade i jak podawac tabletke 3 latkowi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betty-226 Re: duomox pilne 14.05.08, 17:36 Z encyklopedii (pewnie jest też w ulotce): "Doustnie. Preparat można przyjmować niezależnie od posiłku. Tabletki można ssać, połykać w całości lub po rozkruszeniu, można także wypijać zawiesinę powstałą po rozpuszczeniu tabletek w wodzie. Dawkę i częstotliwość przyjmowania leku ustala lekarz. Przyjmuj lek regularnie, zgodnie z ustaloną przez lekarza dawką i przez okres, jaki zalecił Ci lekarz." Co do tego czy za mocny czy nie, nie wypowiem się. Tu na forum czytałam, że już półroczny bobas miał przepisany ten antybiotyk i dwulatek... więc skoro lekarz go zapisał... Odpowiedz Link Zgłoś
aaapsik2 Re: duomox pilne 14.05.08, 22:22 to dość skuteczny antybiotyk nie jest "za mocny" ja dawałam córce rozpuszczony w małej ilości wody z dodatkiem soku-tabletki są dość duże ,a podzielenie jej na dwie części nie wiele zmieniało bo miała ostre brzegi jest koszmarna w smaku,córka skarżyła się że dość długo czuła ten smak w buzi. Dawkowanie masz na opakowaniu i oby nie był potrzebny! miłego wypoczynku :) Odpowiedz Link Zgłoś
aaapsik2 Re: duomox pilne 14.05.08, 22:34 aaa ale mimo wszystko sprawdź jak ta tabletka ma się do wagi dziecka bo mi z ulotki wychodzi(właśnie sprawdziłam bo niedawno był u nas na tapecie ten antybiotyk) że dzieci 15-30 kg 2 razy po 375 mg lub 3 razy po 250 mg kurcze lekarz nie napisał Ci dawkowania? bo jeśli chodzi Ci o wiek dziecka to spokojnie nadaje się dla 3-latka. Odpowiedz Link Zgłoś