Dodaj do ulubionych

biegunka u niemowlaka

11.06.08, 16:05
Mój synek ma 11 tygodni i 5-ty dzień ma biegunkę. Zaraz pierwszego dnia
udaliśmy się do lekarza. Przepisał acidolac (probiotyk) i dużo płynów (najlepiej
przystawiać do piersi i można dopajać woda przegotowaną), aby dziecko się nie
odwodniło. Niestety 2-go dnia maluch pił już niechętnie i nie chciał ssać piersi.
Ponowna wizyta u pediatry skończyła się skierowaniem do szpitala. W szpitalu
okazało się jednak, że dziecko nie jest odwodnione i lekarz na izbie przyjęć dał
nam jeszcze jedna szansę: próbować poić i wrócić do kontroli następnego dnia.
Dziecko na szczęście 3-go dnia zaczęło pić i uniknęliśmy szpitala. Biegunka
trwa już 5 dzień, ale stolce pojawiają się coraz rzadziej. Zastanawiam się tylko
czy to rotawirus. Wymiotów nie ma. Przy rotawirusie chyba zawsze są wymioty (?).
Temperatury też nie ma. Czy wiecie jaka mogła być inna przyczyna biegunki u
takiego maluszka? Dokarmiam dziecko mlekiem modyfikowanym i przyznam się, że nie
za każdym razem wygotowuję butelki tylko przelewem je wrzątkiem. Czy to mogło
być przyczyną? W przyszłym tygodniu miałam zaplanowane szczepienie dziecka
przeciw rotawirusom i już nie wiem czy szczepić czy też nie.
Obserwuj wątek
    • colata Re: biegunka u niemowlaka 11.06.08, 16:10
      Troszkę chaotycznie to napisałam. Uściślając: czy to, że nie wyparzam za każdym
      razem butelek mogło przyczynić się do choroby mojego dziecka. Jaka inna choroba
      poza rotawirusem może wywoływać biegunkę.

colata napisała:

> Mój synek ma 11 tygodni i 5-ty dzień ma biegunkę. Zaraz pierwszego dnia
      > udaliśmy się do lekarza. Przepisał acidolac (probiotyk) i dużo płynów (najlepie
      > j
      > przystawiać do piersi i można dopajać woda przegotowaną), aby dziecko się nie
      > odwodniło. Niestety 2-go dnia maluch pił już niechętnie i nie chciał ssać piers
      > i.
      > Ponowna wizyta u pediatry skończyła się skierowaniem do szpitala. W szpitalu
      > okazało się jednak, że dziecko nie jest odwodnione i lekarz na izbie przyjęć da
      > ł
      > nam jeszcze jedna szansę: próbować poić i wrócić do kontroli następnego dnia.
      > Dziecko na szczęście 3-go dnia zaczęło pić i uniknęliśmy szpitala. Biegunka
      > trwa już 5 dzień, ale stolce pojawiają się coraz rzadziej. Zastanawiam się tylk
      > o
      > czy to rotawirus. Wymiotów nie ma. Przy rotawirusie chyba zawsze są wymioty (?)
      > .
      > Temperatury też nie ma. Czy wiecie jaka mogła być inna przyczyna biegunki u
      > takiego maluszka? Dokarmiam dziecko mlekiem modyfikowanym i przyznam się, że ni
      > e
      > za każdym razem wygotowuję butelki tylko przelewem je wrzątkiem. Czy to mogło
      > być przyczyną? W przyszłym tygodniu miałam zaplanowane szczepienie dziecka
      > przeciw rotawirusom i już nie wiem czy szczepić czy też nie.
    • mikolaj_danko Re: biegunka u niemowlaka 15.06.08, 22:08
      Biegunkę u dziecka może wywołać mnóstwo wirusów (najczęściej jest to
      rota, ale naprawdę jest ich sporo), również wiele bakterii.
      Niedokładne mycie butelki chłopca mogło spowodować zakażenie
      bakteryjne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka