Dodaj do ulubionych

Drożdżaki na szyjce - triderm

12.08.08, 15:23
Witam,
Moja córeczka skończyła 5 miesięcy. Od kilku tygodni ma na szyjce zmiany koloru żółtawego. Byłam z tym najpierw u pediatry. Ta zalieciła przez 3 dni pimafucort, ale się odnowiło. Poszłam do dermatologa, ten stwierdził że to drożdżaki i zapisał triderm. Kazał rano smarowac pimafucortem a wieczorem tridermem. Do tego zalecił podawać córeczce 2x po pół łyżeczki wapna (syrop). Znajomy farmaceuta zaś twierdzi, że triderm to b. mocny lek i że on by tym dziecka nie smarował. Do tego w obu tych maściach są sterydy?!

Komu wierzyć? Czy nie ma domowego sposobu na wytępienie tych drożdżaków? Zarówno pediatra jak i dermatolog mówią że to z gorąca, więc może samo prrzejdzie? Boję się tylko że się rozniesie na inne miejsca...

Błagam o radę!
Obserwuj wątek
    • betty-226 Re: Drożdżaki na szyjce - triderm 12.08.08, 15:31
      Ja używam tridermu. Owszem, to dość mocny lek, nie powinno się stosować długo. Ale jeśli będziesz smarować cienką warstwą przez 2-3 dni, nic się nie stanie. Jeśli nie zobaczysz poprawy, odstawisz, jeśli się poprawi, dokończysz kurację.
      Takie moje laickie zdanie ;)
      • moni-ka7 Re: Drożdżaki na szyjce - triderm 12.08.08, 15:47
        spokojnie sluchaj lekarza.ja smarowalam tridermem i wszystko bylo
        ok.bardzo dobra i szybko dzialajaca masc.rzeczywiscie nie mozna jej
        jednak uzywac na wlasna reke.
    • szachula30 Re: Drożdżaki na szyjce - triderm 12.08.08, 18:17
      Ja smarowałam tridermem przez tydzień i nic się córeczce nie stało. Smaruj
      cieniutką warstwą, ale regularnie, żeby lek mógł działać (nie rób np. przerwy na
      1-2 dni). Każdy z nas się boi o swoje dziecko, ale czasem trzeba wybrać
      "mniejsze zło". Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka