monica_belluci1 28.08.08, 11:18 Dzieko ma 2,5 roku, jest alergikiem. Lekarz alergolog powiedział, że mleko kozie jest za słabe dla dziecka w tym wieku, zawiera za mało substancji odrzywczych. Bardzo proszę o konsultację w tej sprawie. Izabela Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betty-226 Re: pytanie o mleko kozie 28.08.08, 11:49 "Włączenie mleka koziego daje poprawę u wielu dzieci mających objawy alergii na białko mleka krowiego. Tym niemniej należy pamiętać, że jest to mleko, którego skład nie odpowiada potrzebom dziecka. W stosunku do składu mleka ludzkiego (a co za tym idzie w stosunku do zapotrzebowania niemowlaka i małego dziecka) mleko kozie zawiera zbyt wiele składników mineralnych, co nadmiernie obciąża nerki dziecka. Ponadto karmienie mlekiem kozim powoduje powstanie niedoborów wielu ważnych witamin, takich jak: kwas foliowy, witamina B6, B12, C i D3. Grozi to zaburzeniami prawidłowego rozwoju fizycznego i intelektualnego dziecka." www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,258,Mleko%20kozie%20u%20dziecka%20z%20alergi%C4%85 Odpowiedz Link Zgłoś
viola01 Re: pytanie o mleko kozie 28.08.08, 12:13 moje dwoje dzieci wychowały się na mleku kozim. Starsza miała alergie na mleko krowie a po kozim nic jej nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
biala110 Re: pytanie o mleko kozie 28.08.08, 12:41 Nie chcę się wymądrzać ani nikogo urazić ale chyba źle zrozumiałam: chodzi o dziecko 2,5 letnie czy 2,5miesięczne. Jeśli jest to niemowlę 2,5m-czne to bym się mocno zastanowiła. Natomiast gdy dziecko ma 2,5roku to je wiele innych pokarmów a mleko stanowi tylko jeden ze składników pokarmu. Oprócz tego możesz podać witamy, np.: Cebion multi itp. Odpowiedz Link Zgłoś