miroszko 01.03.09, 13:44 Do jakiego wieku niemowlaka wymagane jest sterylizowanie naczyń(butelek, smoczków itp.) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosia399 Re: pytanie dot. sterylizacji naczyń 01.03.09, 14:09 nie zastanawiałam sie nigdy nad tym do jakiego wieku potrzebna a do jakiego niepotrzebna.mój maluszek ma 20miesięcy i butelki/smoczki te od mleka sterylizuję nadal tak jak to robiłam jak był jeszcze maleńkim dzidziusiem czyli po karzdym uzyciu,butelki od herbatki i soczków raz dziennie po całym dniu używania sterylizuję myslę ze to zależy od nas samych czy sie nam chce czy nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
bafilek Re: pytanie dot. sterylizacji naczyń 01.03.09, 23:02 To chyba nie jest tak, że to jest wymagane. Do 3 m.ż. wygotowywałam (nie mam sterylizatora), potem wyparzałam wrzątkiem, a teraz (ma 6 miesięcy) przelewam wrzątkiem, jak akurat mam taką wodę, jeśli nie to pije z TYLKO umytej i jakoś żyje :) Odpowiedz Link Zgłoś
kol196 Re: pytanie dot. sterylizacji naczyń 01.03.09, 23:21 ja tez wygotowywalam na poczatku. pozniej tylko mylam w cieplej wodzie i synek zdrowy jak rydz:) dziecko musi sie tez oswajac i nauczyc walczyc z bakteriami Odpowiedz Link Zgłoś
jjjaaagggnnnaaa Re: pytanie dot. sterylizacji naczyń 02.03.09, 08:21 sterylizowanie, wyparzanie chyba nie ma już sensu gdy dziecko zaczyna wszystko pchać do buzi, gdy zaczyna pełzać, chyba że mieszkanie jest również wysterylizowane, a na pole dziecko wychodzi w akwarium. Przecież i tak poprzez pchanie rączek i innych przedmiotów do buzi nałyka się przeróżnych bakterii i brudów. Nie wiem ja wyparzałam do 6 miesiąca tak cirke ebałt. Czasem zbyt dużo higieny szkodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś