05.12.04, 12:48
Powerscourt, Dalkey, Howth? Kto zwiedzał siedzibę Parsonów- Birr Castle - a
właściwie ogród? I pomyśleć, że oni tam mieszkaja do dziś...Jakie widoki z
okien!
Co mnie rozczarowało ? Zamek Dubliński. Tylko. no i może Phoenix Park.
Czy Molly Malone nadal stoi ze swoim wózkiem ? Mam przy niej super zdjęcie.
Obserwuj wątek
    • kasha77 Re: Kto był? 05.12.04, 13:22
      widzę,że będąc w irlandi prawie półtora roku nic nie widziałam:(no
      cóż...transport na wyspie nie należy do najlepszych i najtańszych.jeśli masz
      ochote pogadać o wyspie to napisz na maila podam ci nr.gg.pozdrawiam!
      • ae_iwona Re: Kto był? 06.12.04, 08:54
        ja tez sie podobnie czuje, chyba tez w 2005 pojade samochodem, zeby cos
        pozwiedzac, ale jeszcze nie wiem, o wiele lepiej leciec samolotem! w sumie moge
        kupic auto na miejscu, ale to ubezpieczenie jest cholernie drogie ;-(
        • burczykowa Re: Kto był? 11.12.04, 16:50
          Najlepsze rozwiązanie to dobrzy znajomi na miejscu, którzy użyczą samochodu.
          nie tez się nie usmiecha jechać samochodem, ale właśnie tak będzie najwygodniej
          juz na miejscu. Najgorszy to oczywiście- ruch lewostronny. Pare razy próbowałam
          jechać: na autostradach nawet nieźle, ale problem zaczyna się na rondach, nie
          mówiąc juz o jeździe po miastach. W wiekszośc ciekawych miejsc mozna dojechać
          pociągiem albo autobusem, ale wtedy trzeba nocować gdzieś w pobliżu a B&B
          jednak troche drogie na naszą kieszeń.Poza tym w ciekawe miejsca są np.
          wycieczki autobusem, organizowane przez ichniejszy PKS- ja tak korzystałam na
          początku, trzeba tylko wcześniej wykupić bilet, bo one są najczęściej tylko w
          weekendy, a ludzi chętnych sporo. Kierowca autobusu był jednocześnie
          przewodnikiem, przez całą drogę cudnie opowiadał i ...śpiewał (mają specjalnie
          ustawiony mikrofon). W Polsce pewnie by to nie przeszło (bezpieczeństwo jazdy).
          Te wycieczki obejmuja przewaznie kilka miejsc. I nie są aż takie drogie jakby
          sie mogło wydawać.
          • kasha77 Re: Kto był? 11.12.04, 16:55
            ja to mam złe wspomnienia związane z transportem w irlandii.wracając z dublina
            spóźniłam sie na jedyny pociąg do westport,więc nie myśląc długo wsiadłam w
            drugi do galway-to godzinka drogi od westport,zajechałam tam koło 21:00.no i na
            tym sie skończyło bo juz nie było ani autobusu ani pociągu -musiałam spędzić
            noc w hostelu...na szczeście były miejsca.
            • burczykowa Re: Kto był? 11.12.04, 17:25
              Mnie aż takie niespodzianki nie dopadały.A nie zwiedziłam własnie tamtych
              terenów, bo chodziło o transport- głównie. Mając samochód to nawet w weekend
              mozna duzo miejsc zobaczyć.
      • burczykowa Re: Kto był? 11.12.04, 16:52
        Kasha, niestety- nie mam gg. Ale zaglądam tu w miarę posiadania czasu. A Ty
        gdzie byłaś i co widziałaś? Co poleciłabyś jako godne uwagi?
        • kasha77 Re: Kto był? 11.12.04, 19:18
          byłam tam w pracy(przez prawie półtora roku)a zwiedziłam niewiele-no nie licząc
          okolic westport,galway,dublin...nie miałam czasu miałam tylko jeden dzień wolny
          i dwa razy po pół dni więc sama rozumiesz...ale mieszkałam w domu z widokiem na
          Croagh Patrick(tak sie to chyba pisze iwonko;)?)i ocean więc nie było tak źle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka