Dodaj do ulubionych

O uczciwości

20.02.04, 17:04
Pisze się dużo o wszelkich aferach, przekrętach, ludziach nieuczciwych. A ja
ten wątek chciałbym poświęcić osobom, które są uczciwe, godne polecenia,
których postawa mnie napawa optymizmem. Bo o takich rzeczach warto pisać.
Jeśli nawet bez nazwisk (bo większość z nich sobie tego może nie życzyć), to
przynajmniej by zaznaczyć sam fakt, iż porządni ludzie są na tym świecie i
stanowią oni - mam nadzieję - nadal zdecydowaną większość.
Obserwuj wątek
    • rafal761 Re: O uczciwości 20.02.04, 18:53
      JA...jestem uczciwy!!!!!!

Polska to jest bardzo dziwny kraj...90% katolików i 40% złodziei - w sejmie 90%
      • qwerty.tarnow Re: O uczciwości 20.02.04, 19:00
        Nie wątpię... :-D
    • qwerty.tarnow Re: O uczciwości 20.02.04, 18:57
      Do napisania skłoniła mnie jedna z niedawnych sytuacji. Przez Internet
      skontaktowałem się z innym internautą, który miał do sprzedania pewne elementy
      wyposażenia komputera (nie była to sprzedaż przez Allegro, itp. komisy
      sieciowe, ot zwykłe ogłoszenie na jednej ze stron). Sprzedający zapewnił mnie
      że sprzęt jest dobry, nawet od razu proponował sprawdzenie części na u niego w
      domu. Ale ponieważ należy mieć jakieś zaufanie do ludzi, więc kupiłem element.
      W domu sprawdziłem - część rzeczywiście działała.
      I tu chciałbym podziękować owemu internaucie. Właśnie za tę uczciwość. Przecież
      mógł mi sprzedać jakiś bubel, a ja musiałbym się potem nieźle natrudzić, żeby
      ustalić jego ewentualną tożsamość (byłoby to możliwe). Na szczęście do tego nie
      doszło. :-)
      • tradycja1 Re: O uczciwości 20.02.04, 22:25
        To moze zareklamuj mu nasze forum, bedzie mogl przeczytac o sobie :)
        Uczciwi ludzie sa i obysmy tylko takich przyciagali....podobnych do nas samych.
        • qwerty.tarnow Re: O uczciwości 20.02.04, 22:27
          Reklama jest. Tylko że trzeba jej uważnie szukać. Bo to nie jest reklama
          namolna. Ot, jak ktoś chce, to znajdzie. I przyjdzie na forum TARNÓW.
          • lobuzek1 Re: O uczciwości 20.02.04, 22:40
            Ja dzisiaj spotkałem uczciwego kolesia. Wypadły mi w sklepie rękawiczki z
            kieszeni, a on mi zwrócił uwagę. Nie musiał, ale zwrócił i to mu się chwali.
            A ostatnio spotkałem nieuczciwą panią w sklepie. Dwa razy zdarzyło mi się, że
            robiłem większe zakupy, poprosiłem o chleb, zapłaciłem, ale chleba pani do
            reklamówki nie włożyła. Nie wiem czy był to przypadek, czy specjalnie zostałem
            oszukany.
            • qwerty.tarnow Re: O uczciwości 20.02.04, 22:47
              Pierwszy przypadek - naj najbardziej godny pochwały. Niby zwykła rzecz, a jakże
              ładna.
              A druga sytuacja? No cóż, ciężko określić - być może podczas mechanicznego
              pakowania któryś raz już z rzędu tych samych produktów, pani zapomina już co
              włożyła, a co nie. I stąd te braki.
              • lobuzek1 Re: O uczciwości 20.02.04, 22:49
                Co do drugiego przypadku mam mieszane uczucia. Pani jest nieprzyjemna i co jej
                zrobić. Inne panie są miłe i nie oszukują (WOW! Ale to zabrzmiało!)
                • qwerty.tarnow Re: O uczciwości 20.02.04, 22:54
                  No nie wiem, być może.
                  Napisałem wcześniej tak obronnie dla tej pani, bo wyznaję zasadę że ludzie są z
                  założenia dobrzy. A te negatywne jednostki to tylko wyjątki od reguły.
                  Tylko że zycie niejednokrotnie stawia na drodze cały zbiór takich jednostek. I
                  wtedy te pozytywne założenia biorą w łeb...
                • tradycja1 Re: O uczciwości 20.02.04, 22:55
                  Ja kiedys robilam zakupy w Billa czy jak to sie teraz to zwie, zakupy byly
                  spore bo okazja tez byla, w kasie pani mi wszystko policzyla, przyszlo placic
                  wyciagam pieniadze ale cos mi rachunek nie pasuje, jak sie okazalo pani
                  policzyla mi delicje nie sztuk 3 a 93!
                  • qwerty.tarnow Re: O uczciwości 20.02.04, 22:59
                    No, różnie się trafia. Klawiaturę można kilka razy niechcący nacisnąć, coś się
                    może pomylić. Ale w takiej sytuacji najważniejsze jest "przepraszam" po jednej
                    stronie, i zrozumienie dla ludzkiej omylności po drugiej stronie.
                    • tradycja1 Re: O uczciwości 20.02.04, 23:12
                      Niewiele braklo a bym zaplacila, wtedy na przepraszam byloby pozno.
                      I tak po ustaleniu bledu kobieta miala strach w oczach, moze myslala ze sie
                      odwolam do menagera?
                      • qwerty.tarnow Re: O uczciwości 20.02.04, 23:18
                        Bo ja wiem czy za późno? Każde przyznanie się do błędu jest dobre. Rachunek
                        można by przecież potem odpowiednio obniżyć.
                        • tradycja1 Re: O uczciwości 20.02.04, 23:53
                          Czesto jednak po odejsciu od kasy reklamacji nie uwzglednia sie.
                          • qwerty.tarnow Re: O uczciwości 20.02.04, 23:59
                            Mimo swojej negatywnej wymowy napis jednak nie ma mocy obowiązującej -
                            przynajmniej co do wad towaru. Dotyczyć może jedynie reklamacji co do rachunku
                            i kwot wypłaconych. Ale i o to możnaby się w konkretnej sytuacji spierać.
                            • tradycja1 Re: O uczciwości 21.02.04, 00:35
                              Pewnie tak tylko w/w sytuacji przeze mnie chodzi o rachunek a nie wade towaru,
                              ja moglam wszystko w domu rozpakowac na spokojnie przegladnac rachunek i dojsc
                              w koncu ze blad tkwil w delicjach ;) ktorych mam miec niby 93 sztuki a mam 3,
                              nie sadze by mi po czasie chocby byla to tylko godzina ktos uwzglednil
                              reklamacje.
                              • qwerty.tarnow Re: O uczciwości 21.02.04, 13:53
                                Ja w sklepie który znajduje się niedaleko mojego domu reklamuję rachunki nawet
                                po kilku godzinach. Ale znam sprzedawcę, więc sytuacja jest trochę inna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka