lubona 28.03.04, 17:25 Jestem ciekawa, czy ktoś wie, co to jest: stabilizator kompresyjny ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lubona Re: Zagadka 28.03.04, 18:09 lobuzek1 napisał: > Stawiam na coś związanego z medycyną. Ciepło ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Zagadka 28.03.04, 20:14 :( a ja nie mma pojecia co to moze byc stabilizator wskazuje na jakies urzadzenie co wspomaga stabilnosc np. Odpowiedz Link Zgłoś
lobuzek1 Re: Zagadka 28.03.04, 20:15 W encyklopedii nie było:-( Ale zaraz, zaraz: o ile się nie mylę, to można mieć kompresyjne złamanie kręgosłupa (chyba nawet Miller po lądowaniu to miał). No i może rzeczony stabilizator to właśnie takie coś, co nosi się po tym złamaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Zagadka 28.03.04, 20:27 Coś związane z teamatami podanymi poniżej? www.google.pl/search?q=stabilizator+kompresyjny&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=pl&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Zagadka 28.03.04, 22:40 Dzisiaj usłyszałam w teleexpresie, że są to pończochy przeciwko żylakom. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Zagadka 28.03.04, 22:43 Hahaha No nazwa rzeczywiście adekwatna do funkcji. ;-) To coś w stylu jak "zwis męski" (czyt. krawat). Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Zagadka 28.03.04, 23:03 I pewnie jeszcze wiele innych podobnych przykładów. Z jednej strony świadczy to o pomysłowości producnetów, którzy niejednokrotnie przez pomysłowe nazwy chcą przyciągnąć uwagę kupujących. Ale z drugiej są to jednak też często efekty słabej znajomości polszczyzny lub po prostu gnioty językowe, byle tylko coś wymyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Zagadka 28.03.04, 23:11 Ja pamiętam czasy, kidy właśnie te idiotyczne nazwy powstawały jak grzyby po deszczu. Trzeba się było naprawdę napracować, by zgadnąć o co tu chodzi, jaki to produkt. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Zagadka 28.03.04, 23:38 Hehe Bez objaśnienia bym się nie domyślił. :-D Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Zagadka 28.03.04, 23:48 Przyznaj się! Dorabiasz po godzinach w dziale nazewnictwa jakiegoś producenta! :-P Odpowiedz Link Zgłoś
lobuzek1 Re: Zagadka 29.03.04, 00:03 O! NIe przyszło mi to do głowy, ale może gdzieś się załapię. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Zagadka 29.03.04, 00:09 Będę żądał prowizji za udostępnienie pomysłu dodatkowego zatrudnienia! Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Zagadka, nr 2 04.04.04, 18:08 Siedzę sobie i produkuje te niepotrzebne papiery i znowu trafiłam na słowo, które przyprawiło mnie o dreszcz. Ciekawa jestem, czy słyszeliscie i wiecie co znaczy pojęcie : dystraktor, dystraktory. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Zagadka, nr 2 04.04.04, 18:28 Jeśli by rozebrać to słowo logicznie na części to mi wychodzi, że "dystraktor" to "taki tarktor co dysy (łuokropnie)". ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Zagadka, nr 2 04.04.04, 19:18 Oj zimno, wręcz lodowato. Dla ułatwienia, nie ma to związku z rolnictwem, naukami ścisłymi (chociaz, ja wiem?). I jeszcze jedna podpowiedź. Robie analizę wyników egzaminu, części humanistycznej. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Zagadka, nr 2 04.04.04, 21:02 No to się pofatygowałem, wrzuciłem na wyszukiwarkę internetową to słowo i - chociaż bezpośredniej definicji nie znalazłem - to wychodzi mi, że to jest po prostu inaczej "wariant, opcja, jedna z możliwych odpowiedzi". Tak? Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Zagadka, nr 2 04.04.04, 22:10 Już bliżej. W kontekście moich analiz zdanie brzmi:..... częstość wyboru dystraktorów przedstawia się następująco, a to = częstość wyboru odpowiedzi błędnych..... Czyli dystraktor = odpowiedź błędna. Nie mozna tak zwyczajnie i po polsku? Komu to słownictwo potrzebne, przeciez nie przedstawie tak analizy rodzicom, bo nie będą nic wiedzieli - ja sama tego nie wiedziałam. Ech :-( Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Zagadka, nr 2 05.04.04, 00:39 Ale za to ten co kazał takie słowo wpisywać do statystyk mógł popisać się tym, ze posiada w domu Słownik Wyrazów Obcych (lub Niezrozumiałych). ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś