28.03.04, 17:25
Jestem ciekawa, czy ktoś wie, co to jest: stabilizator kompresyjny ???
Obserwuj wątek
    • lobuzek1 Re: Zagadka 28.03.04, 18:00
      Stawiam na coś związanego z medycyną.
      • lubona Re: Zagadka 28.03.04, 18:09
        lobuzek1 napisał:

> Stawiam na coś związanego z medycyną.

Ciepło ;-))

• tradycja1 Re: Zagadka 28.03.04, 20:14
          :( a ja nie mma pojecia co to moze byc stabilizator wskazuje na jakies
          urzadzenie co wspomaga stabilnosc np.
        • lobuzek1 Re: Zagadka 28.03.04, 20:15
          W encyklopedii nie było:-(
          Ale zaraz, zaraz: o ile się nie mylę, to można mieć kompresyjne złamanie
          kręgosłupa (chyba nawet Miller po lądowaniu to miał). No i może rzeczony
          stabilizator to właśnie takie coś, co nosi się po tym złamaniu?
          • qwerty.tarnow Re: Zagadka 28.03.04, 20:27
            Coś związane z teamatami podanymi poniżej?

www.google.pl/search?q=stabilizator+kompresyjny&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=pl&lr=
            • lubona Re: Zagadka 28.03.04, 22:40
              Dzisiaj usłyszałam w teleexpresie, że są to pończochy przeciwko żylakom.
              • qwerty.tarnow Re: Zagadka 28.03.04, 22:43
                Hahaha
                No nazwa rzeczywiście adekwatna do funkcji. ;-)
                To coś w stylu jak "zwis męski" (czyt. krawat).
                • lubona Re: Zagadka 28.03.04, 22:58
                  Wsuw męski luzem - pantofle męskie bez pięt.
                  • qwerty.tarnow Re: Zagadka 28.03.04, 23:03
                    I pewnie jeszcze wiele innych podobnych przykładów.
                    Z jednej strony świadczy to o pomysłowości producnetów, którzy niejednokrotnie
                    przez pomysłowe nazwy chcą przyciągnąć uwagę kupujących. Ale z drugiej są to
                    jednak też często efekty słabej znajomości polszczyzny lub po prostu gnioty
                    językowe, byle tylko coś wymyślić.
                    • lubona Re: Zagadka 28.03.04, 23:11
                      Ja pamiętam czasy, kidy właśnie te idiotyczne nazwy powstawały jak grzyby po
                      deszczu. Trzeba się było naprawdę napracować, by zgadnąć o co tu chodzi, jaki
                      to produkt.
                      • lobuzek1 Re: Zagadka 28.03.04, 23:36
                        Pedałowiec biurowy=kosz na śmieci.
                        • qwerty.tarnow Re: Zagadka 28.03.04, 23:38
                          Hehe
                          Bez objaśnienia bym się nie domyślił. :-D
                          • lobuzek1 Re: Zagadka 28.03.04, 23:43
                            Brudniak beczka=kosz na brudną bieliznę.
                            • qwerty.tarnow Re: Zagadka 28.03.04, 23:48
                              Przyznaj się! Dorabiasz po godzinach w dziale nazewnictwa jakiegoś
                              producenta! :-P
                              • lobuzek1 Re: Zagadka 29.03.04, 00:03
                                O! NIe przyszło mi to do głowy, ale może gdzieś się załapię.
                                • qwerty.tarnow Re: Zagadka 29.03.04, 00:09
                                  Będę żądał prowizji za udostępnienie pomysłu dodatkowego zatrudnienia!
                                  • lubona Re: Zagadka, nr 2 04.04.04, 18:08
                                    Siedzę sobie i produkuje te niepotrzebne papiery i znowu trafiłam na słowo,
                                    które przyprawiło mnie o dreszcz. Ciekawa jestem, czy słyszeliscie i wiecie co
                                    znaczy pojęcie : dystraktor, dystraktory.
                                    • qwerty.tarnow Re: Zagadka, nr 2 04.04.04, 18:28
                                      Jeśli by rozebrać to słowo logicznie na części to mi wychodzi, że "dystraktor"
                                      to "taki tarktor co dysy (łuokropnie)". ;-D
                                      • lubona Re: Zagadka, nr 2 04.04.04, 19:18
                                        Oj zimno, wręcz lodowato. Dla ułatwienia, nie ma to związku z rolnictwem,
                                        naukami ścisłymi (chociaz, ja wiem?). I jeszcze jedna podpowiedź. Robie analizę
                                        wyników egzaminu, części humanistycznej. :-)
                                        • qwerty.tarnow Re: Zagadka, nr 2 04.04.04, 21:02
                                          No to się pofatygowałem, wrzuciłem na wyszukiwarkę internetową to słowo i -
                                          chociaż bezpośredniej definicji nie znalazłem - to wychodzi mi, że to jest po
                                          prostu inaczej "wariant, opcja, jedna z możliwych odpowiedzi". Tak?
                                          • lubona Re: Zagadka, nr 2 04.04.04, 22:10
                                            Już bliżej. W kontekście moich analiz zdanie brzmi:..... częstość wyboru
                                            dystraktorów przedstawia się następująco, a to = częstość wyboru odpowiedzi
                                            błędnych..... Czyli dystraktor = odpowiedź błędna. Nie mozna tak zwyczajnie i
                                            po polsku? Komu to słownictwo potrzebne, przeciez nie przedstawie tak analizy
                                            rodzicom, bo nie będą nic wiedzieli - ja sama tego nie wiedziałam. Ech :-(
                                            • qwerty.tarnow Re: Zagadka, nr 2 05.04.04, 00:39
                                              Ale za to ten co kazał takie słowo wpisywać do statystyk mógł popisać się tym,
                                              ze posiada w domu Słownik Wyrazów Obcych (lub Niezrozumiałych). ;-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka