Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc w dotarciu na miejsce

13.07.04, 13:46
Proszę o pomoc. Jak dotrzeć na cmentarz komunalny stary w Tarnowie, jadąc od
strony Warszawy (czyli od strony Kielc). Droga jest łatwa czy trudna? Jakieś
niespodzianki?
Dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • qwerty.tarnow Re: Proszę o pomoc w dotarciu na miejsce 13.07.04, 14:11
      Podaję trasę:
      wjazd do Tarnowa, prosto, z lewej mijasz hiermarket Hypernowa, na skrzyżowaniu
      prosto (to jest ulica już chyba Matki Boskiej Fatimskiej). Jak po lewej
      zauważysz sklep Biedronka i 200 m dalej kościół, to na najbliższym skrzyżowaniu
      skręć w lewo, teraz prosto, na skrzyżowaniu w prawo. Następne skrzyżowanie -
      uwaga! bez świateł! i wjazd w drogę z pierwszeństwem - prosto. Kolejne
      skrzyżowanie - w prawo. Teraz do końca prostego odcinka, na końcu którego
      będzie nakaz jazdy w lewo. Znowu prosto jakieś 400-500 m. Teraz będzie
      skrzyżowanie koło supermarketu Alma (sklep będzie stał po lewej). I teraz
      finalne dwa wyjścia:
      - na tym skrzyżowaniu w prawo i po przejechaniu znów 500m będzie po lewej mur
      cmentarny (przed wejściem jest coś jakby parking - ale na 100% nie wiem czy tam
      wolno zostawiać auta);
      - na skrzyżowaniu prosto, potem tuż przed przejazdem kolejowym w prawo i
      prosto. Na tej uliczce prędzej można zostawić auto na poboczu. Na końcu ulicy
      jest tylna brama cmentarza. Idąć wzdłuż muru możńa dojść do bramy głównej.

I to chyba będzie dobry opis. Może ktoś jeszcze dorzuci coś na temat miejsc do
      pozostawienia pojazdów, ale w tych okolicach nie ma bardzo gdzie (no chyba, że
      na parkingu pod supermarketem ALMA, a potem przejść ten kawałek pieszo).

Miłej podróży
      • qwerty.tarnow Re: Proszę o pomoc w dotarciu na miejsce 13.07.04, 14:12
        P.S. Miejscami (szczególnie w okolicach ALMY) droga dość dziurawa.
    • okropna_gadula Re: Poprawka! 13.07.04, 17:20
      Qwerty poprowadził Cię trasą "suprmarketową", obawiam się że kompletnie
      niezrozumiałą dla kogoś kto Tarnowa nie zna.
      pozwolę sobie podać własną wersję(samochodową):
      wjeżdżasz od północy, na pierwszych w Tarnowie światłach -prosto,potem cały
      czas dwupasmówką -prosto(ul.Starodąbrowska),potem dwupasmówka się kończy
      światłami, dalej prosto (cały czas Starodąbrowską)aż do następnych świateł-
      skręcasz w prawo w ul.Lwowską.Tą Lwowską jedziesz kwałek prosto a potem,
      zgodnie z nakazem w lewo w ul.Dąbrowskiego-prosto aż do świateł( skrzyżowanie
      Dąbrowskiego z Konarskiego).Skręcasz w prawo w Konarskiego.Jak skręcisz to po
      lewej mijasz gmach Sądu i więzienia.Konarskiego jedziesz prosto( bez żadnych
      świateł) aż zobaczysz skrzyżowanie z ul Tuchowską, na rogu której znajduje się
      Stary Cmentarz( taki "pofałdowany" mur).Z parkowaniem możesz mieć trochę
      problemów- można stanąć pod bramą główną, ale to po przeciwnej do twojego
      kierunku jazdy.Możesz skręcić w Tuchowską i spróbować w którejś z bocznych
      uliczek,bo na samej Tuchowskiej nie da rady.Wydaje mi sie że jest tam
      niedaleko skrzyżowania mały parking,ale nie jestem pewna.
      • caro333 Re: Poprawka! 14.07.04, 10:30
        A nie można by polecić kierowanie się wg znaków najpierw na centrum a później
        na Tuchów?
        • dziejas Re: Poprawka! 14.07.04, 15:04
          mozna... tylko po co pchac sie do centrum? lepiej ominac.
      • caro333 Re: Poprawka! 14.07.04, 10:46
        Przyszło mi do głowy,że może Klara myśli o cmentarzu w Krzyżu? Przecież on też
        młody nie jest. Klaro,doprecyzuj,jesli możesz, o który cmentarz Ci chodzi.Jeśli
        NAJSTARSZY w Tarnowie, to dobrze Cie tu prowadzą, jesli w Krzyżu - konieczna
        poprawka( ale łatwiej dojechać:)))
        • klara4 Precyzuję 14.07.04, 14:58
          caro333 napisał:

> Przyszło mi do głowy,że może Klara myśli o cmentarzu w Krzyżu? Przecież on
          też
          > młody nie jest. Klaro,doprecyzuj,jesli możesz, o który cmentarz Ci
          chodzi.Jeśli
          >
          > NAJSTARSZY w Tarnowie, to dobrze Cie tu prowadzą, jesli w Krzyżu - konieczna
          > poprawka( ale łatwiej dojechać:)))

Chodzi o cmentarz, który sie nazywa Komunalny Stary. Nie wiem na jakiej ulicy,
          wiem tylko, że jest tam kaplica.

• klara4 Re: Precyzuję 14.07.04, 15:01
            Acha, jeszcze jedno. Może ktoś podałby jakiś link do planu Tarnowa w internecie.
            Dziękuje wszystkim, którzy już mi pomogli, jak i tym, którzy jeszcze coś
            napiszą.
            • qwerty.tarnow Re: Precyzuję 14.07.04, 16:19
              Tu jest jedna: zdjęcie lotnicze i mapa rysowana (do wyboru). Z tym, że dość
              długo się ładuje całość i chwilę schodzi zanim się idzie zorientować w obsłudze
              (bo pomimo prostego wyglądu nie działa tak jak powinna).

mapy.wrotamalopolski.pl/Default.aspx?gmina=tarnow-m
              • qwerty.tarnow Plan miasta 14.07.04, 16:21
                Drugi jest tutaj:

plan.naszemiasto.pl/plan_tarnow.html
                • qwerty.tarnow Re: Plan miasta 14.07.04, 16:24
                  Hmmm, ponieważ pierwszy z podanych linków nie chce mi się coś otwarzać, więc
                  podaję inny sposób dojścia do tamtej mapy:

www.tarnow.pl/ i potem z prawej strony w kolumnie są linki do kamery
                  internetowej, map oraz pogody (ikonka chmurki).
    • dziejas Re: Proszę o pomoc w dotarciu na miejsce 14.07.04, 03:07
      wybierasz sie do tarnowa? kiedy? ja jade prawdopodobnie w przyszlym tygodniu
      tzn. 23.07. mialem jechac teraz 16... ale po co ja o tym :))
      gadula podpowiedzial(a) ci latwiejsza droge chociaz obydwoje opisywali ta sama
      droge. qwerty jednak troche sie rozpedzil i wpuscil cie w objazd prostego
      odcinka :) zapomnial tez dodac, ze do 'biedronki' i kosciola trzeba skrecic w
      prawo przed stacja paliw ('petrochemia'). jest jeszcze kilka sposobow, zeby tam
      dojechac ale ta droga jest na prawde najkrotsza i najprostsza :) w razie czego
      mozesz sie po drodze zatrzymac i zpytac kogos... na pewno ci powiedza to bardzo
      znane miejsce w tarnowie.
      reasumujac... mozna polaczyc obydwa opisy i wychodzi calkiem prosta droga z
      widocznymi punktami orientacyjnymi.
      1. wjezdzasz do tarnowa-> pierwsze 'swiatla' (po lewej widzisz stacje 'shella'
      a za nia 'hypernova' i 'nomi'- na tych siatlach przejezdzasz prosto.
      2. jedziesz prosto az do najblizszych swiatel (caly czas 'dwupasmowka') -
      przy 'swiatlach' 2 charakterystyczne punkty - po prawej cmentarz zydowski
      (takie stare mury przy samej ulicy, a po lewej (a w zasadzie po przekatnej)
      sklep major-julis-meinl - taki zolty niski.
      -> na tych swiatlach nadal prosto.
      3. dojezdzasz do skrzyzowania (bez swiatel) gdzie musisz ustapic pierwszenstwa
      (jest tam znak 'stop' - uwazaj to na prawde niebezpieczne skrzyzowanie - choc
      wcale na takie nie wyglada) -> jedziesz prosto.
      4. nastepne 'swiatla' -> w prawo, pozniej prosto az do miejsca gdzie znaki
      nakazuja skret w lewo (tutaj masz pierwszenstwo)po lewej stronie bedzie maly
      skwer.
      5 teraz prosto do najblizszych swiatel. tam po lewej bedzie supermarket 'alma' -
      na pewno zauwazysz -> na swiatlach w prawo... i az do cmentarza jakies 500-600
      metrow) bedzie tam skrzyzowanie ale bez swiatel. znaki beda kierowaly cie
      na 'tuchow'. cmentarz jest za 'bialymi pofaldowanymi murami', gdybys jednak
      przegapila po prawej stronie bedzie stary drwniany kosciolek, a za nim mostek
      (naprawde mostek) nad potokiem 'watok'). mozesz miec problemy z parkowaniem
      dlatego najlepiej skrec na skrzyzowaniu na tuchow i poszukaj miejsca na ktorejs
      z bocznych uliczek :)
      gdybys jeszcze miala niejasnosci mozesz do mnie napisac na maila:
      ajkolodziej@tlen.pl lub na gg 574206. jestem w warszawie i moge ci to nawet
      narysowac :)

pozdr.
      • qwerty.tarnow Re: Proszę o pomoc w dotarciu na miejsce 14.07.04, 16:11
        > droge. qwerty jednak troche sie rozpedzil, zapomnial tez dodac, ze
        > do 'biedronki' i kosciola trzeba skrecic w prawo przed stacja paliw
        > ('petrochemia').

Wg planu miasta to nigdzie nie trzeba skręcać i droga podana przeze mnie idzie
        prosto. Ale że nie pamiętam dokładnie tamtego odcinka (powyżej "Biedronki" w
        kierunku "Hypernovej" jechałem może z 4 razy w życiu). Ale nie wykluczam, że
        rzeczywiste usytuowanie skrzyżowania jest takie że powoduje złudzenie
        konieczności skrętu w prawo, żeby jechać moją trasą. Te - zawarte w tym wpisie -
        to są jednak moje osobiste uwagi. Proszę się nie sugerować nimi przy jeździe
        autem do celu.
        • klara4 Dzięki 14.07.04, 16:22
          Dzięki, już wszystko wiem. Mam tylko małą uwagę do okropnej_gaduły: Ze
          Starodąbrowsiej skręca się w prawo w Kołłątaja, a nie we Lwowską ;)
          • okropna_gadula Re: No więc droga Klaro: 14.07.04, 16:55
            klara4 napisała:

> Dzięki, już wszystko wiem. Mam tylko małą uwagę do okropnej_gaduły: Ze
            > Starodąbrowsiej skręca się w prawo w Kołłątaja, a nie we Lwowską ;)

Być może na planie tak to wygląda,ale w naturze ul.Kołłątaja jest
            jednokierunkowa-chyba,że lubisz ryzyko jazdy pod prąd.Z pewnością należy
            skręcić na światłach w Lwowską w prawo.
            W przeciwieństwie do Qwerty`ego jeżdziłam tamtędy kilkanaście lat.
            • qwerty.tarnow W sprawie ulic 14.07.04, 17:01
              Okolice skrzyżowań Mickiewicza ze Starodąbrowską, Szpitalnej z Mickiewicza,
              Słonecznej ze Starodąbrowską, Lwowskiej ze Starodąbrowską to ja też znam
              doskonale (szczególnie od ostatniej jesieni). Nie znam za to prawie wcale tego
              co znajduje się powyżej tarnowskiej "kapłanówki" w stronę "Hypernovej".
          • dziejas Re: Dzięki 15.07.04, 00:19
            klara4 napisała:

> Dzięki, już wszystko wiem. Mam tylko małą uwagę do okropnej_gaduły: Ze
            > Starodąbrowsiej skręca się w prawo w Kołłątaja, a nie we Lwowską ;)

gadula dobrze ci podpowiedziala. kollataja jest jednokierunkowa i jazda tamtedy
            moze narazic kilkunastu kierowcow na nie lada stres :)
            • klara4 DZIĘKUJĘ 16.07.04, 09:59
              Dziękuję wszystkim za pomoc. Rzeczywiście gaduła miał(a) rację, mój plan był
              trochę lewy, ale i tak wszystko poszło OK. Udało się - dzięki Wam - dotrzeć bez
              problemów na miejsce.
              Jeszcze raz serdecznie wszystkim dziękuję.
              • qwerty.tarnow Re: DZIĘKUJĘ 16.07.04, 10:08
                Proszę uprzejmie. :-)
                Miło nam, że mogliśmy pomóc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka