lubona 21.01.05, 18:19 Jan Nowak Jeziorański. Zaczęłam nowy wątek, bo zaczął się nowy rok. --- Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teklat Re: POŻEGNANIA 2 21.01.05, 18:53 i obyśmy tu mieli jak najmniej do wpisywania... Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: POŻEGNANIA 2 21.01.05, 19:17 Oj, tak. Tamten rok nadrobił, niestety. --- Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Michalina Wisłocka 05.02.05, 16:33 Postać o której wielu pisało pozytywnie, wielu negatywnie. Teraz spory winny w końcu zagasnąć. A już kilka miesięcy temu jak udzielała wywiadu do Magazynu GW, to wynikało z tego, że jest poważnie chora (nie mogła już wówczas chodzić). Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Michalina Wisłocka 07.02.05, 12:02 Tak,pani doktor,która mi się onegdaj z noblistką pomyliła...Szanowałem bardzo tę panią.Umiała znaleźć sposob na rozmowy o seksie.Robiła to trochę szorstko,ale bez uchybiania dobremu smakowi.No i zawsze pamiętała o miłości...Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Bogdan Chojna 15.02.05, 21:49 Twórca nagrody "Teraz Polska" i konkursu "Mistrz mowy polskiej". Zginął ugodzony nożem... Odpowiedz Link Zgłoś
m_arianna Zdzisław Beksiński... 22.02.05, 14:01 pamietam mój pierwszy kontakt z którąś z jego prac. miałam wrazenie jakbym dostała czymś po głowie. od tamtej pory na zawsze jeden z najwybitniejszych. dla mnie wielki... Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Zdzisław Beksiński... 22.02.05, 20:40 Pomyślcie tylko co trzeba mieć w środku, żeby takie rzeczy malować. Na mnie też jego prace robią piorunujące wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Zdzisław Beksiński... 22.02.05, 20:58 I śmierć równie mroczna jak obrazy.., Lubię ten rodzaj malarstwa, oprócz całego bogactwa przedstawianych na płótnach fantastycznych obrazów, jest dodatkowo warsztatowo niezwykle solidne, bez żadnych sztuczek. Z tego samego powodu ceniłam Dudę-Gracza. Odchodzą naprawdę wielcy malarze naszych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Zdzisław Beksiński... 23.02.05, 10:11 A co powiesz, Teklo na to ? Dla mnie bomba.. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Zdzisław Beksiński... 23.02.05, 10:38 Warsztat pierwszorzędny,ale jakie to smuuuuuuuuuutne... Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Zdzisław Beksiński... 23.02.05, 10:39 Fajne! Miłe. Trochę Makowskim zalatuje. Lekko oniryczne... I też jak u Makowskiego - niby pogodne, ale nie całkiem, prawda? Sny bywaja też groźne. Prześlicznie malowane, leciutko, z gracją. I kolorystyka - która chyba jest najwyraźniejszą wizytówką autora. Podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Zdzisław Beksiński... 23.02.05, 12:05 Zastanawiam się ,czy powiesiłbym któryś w domu... i gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Zdzisław Beksiński... 23.02.05, 13:06 Tych z dworcowej poczekalni. Na głównej ścianie. Ja nie umiem tak pięknie mówić o sztuce jak Tekla, bo się na tym nie znam, mam tylko swoje odczucia i nastroje. Szczerze mówiąc Twardoch nie nastraja optymistycznie, bardziej smutno, ale chyba wolę tak. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Zdzisław Beksiński... 23.02.05, 13:32 A ja bym jego prace powiesiła na werandzie, gdybym ją miała :))... Letnie popołudnie, łagodne promienie słońca, lekka nostalgia za mijającym - dniem?, porą roku? Ciepły wiatr porusza szaleńczo kwitnącymi roślinami, pastelowe ściany mienią się cieniami i błyskami, złocisty pył unosi sie w powietrzu, na stole herbata i szarlotka.... i mili ludzie przy stole rozmawiający o tym, co przeczytali, co zobaczyli, co jeszcze planują przeżyć...Spokój, akceptacja tego, co dobre, ale i tego, co nie całkiem udane w życiu. Tak jak na tych obrazach... Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Zdzisław Beksiński... 23.02.05, 14:22 Czysta poezja po prostu...I mówię to bez ironii.Dla mnie to samo,tylko zamiast herbatki i szarlotki jakiś długi drink albo zimne piwo.Oszroniony kufel czegoś specjalnego...Wiecie,ja to wszystko widzę.To może nawet czechowowską nudą zalatywać,ale, czy my jesteśmy do tego zdolni?Żeby mieć taki piękny spokój i ciszę wokół siebie,trzeba to mieć najpierw w sobie...Nie wiem,czy mam. Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Zdzisław Beksiński... 23.02.05, 14:23 PS.No i wyjdźmy wreszcie z tego smutnego wątku! Ja zaraz zakładam inny,weselszy!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Zdzisław Beksiński... 23.02.05, 15:40 Chyba się starzejecie mili państwo :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Zdzisław Beksiński... 23.02.05, 15:42 Ależ skąd!!!!! Tylko kochamy czechowowskie klimaty... Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Zdzisław Beksiński... 23.02.05, 15:44 Idę o zakłąd, że taka wizja Ci sie też podoba... i jeszcze panie w sukniach w kwiaty... Nie z dederonu, Tereso, nie...:)))) Odpowiedz Link Zgłoś