atrac 23.10.05, 00:42 Witam :) Mam możliwość okazyjnego nabycia kilkunastu dobrych filmów i nie bardzo wiem na co sie zdecydować. Pomóżcie :) Macie swoich faworytów? (Filmy angielskojęzyczne) Dzieki za reakcje :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malkontent_jeden Re: Dobre filmy... 23.10.05, 18:39 ja tam uwielbiam "wladce pierscieni" i to niekoniecznie ze wzgledu na fabule czy fx, ale ze wzgledu na jezyk wlasnie. To co ostatnio pokazali z lektorem w TVN bodajze, to porazka po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Dobre filmy... 24.10.05, 03:54 Czarno biale filmy Akiro Kurosawy... to doprawdy wspaniale kino. Z Hollywood? Napewno "Blade Runner", "Pitch Black", jezeli masz kino domowe to wspaniale efekty w "Twister" czy "Crouching Tiger, Flying Dragon", albo poezja w ruchu "Hero"- tym filmem bylem oczarowany. Lista by pewnie ponad setke miala. A co Ciebie interesuje? Jaka tematyka? I co kupujesz? Tasmy? Jezeli "Pan &scan" czyli obciete do formatu 3x4 aby "pasowaly" do ekranu wiekszosci TV to wyzucasz pieniadze, bo i przewaznie brakuje tam scen. Wersje dyrektorskie, sa lepsze. Niestety, to co pokazywane jest z polskim lektorem, to kompromitacja. Film taki jest obciety z 50% albo i wiecej wrazen, emocji, wszystkiego nad czym rezyser sie pocil, co chial nam przekazac. Rozumie ze dla wielu to jedyna mozliwosc zrozumienia tresci, ale jezeli nie jest sie tym ograniczonym, tylko oryginaly, i tylko w wersjach szerokoekranowych. Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Dobre filmy... 24.10.05, 12:44 Lot nad kukułczym gniazdem - film wszechczasów,Run - Akiro kurosawy (zdjęcia,nastrój) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Dobre filmy... 24.10.05, 13:06 PS.No i od razu prostuję błąd -winno być "wszech czasów"...:) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Dobre filmy... 24.10.05, 13:22 Ale przecież forma łączna jest poprawna. Więc po co te zmiany? Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Dobre filmy... 24.10.05, 13:52 A jest poprawna ? To o co się rozchodzi ? Ja lubię "wszechczasy" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Dobre filmy... 24.10.05, 14:06 Popatrzę w domu do słownika.Może być wszechświat,wszechdobro,ale czy mogą być wszechczasy?:P Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Dobre filmy... 24.10.05, 14:15 Word z Offica się o formę "wszechczasy" nie upomina jako o błędną - więc może być. ;-) A co do filmów do zakupu: może by tak kolekcję dzieł Charliego Chaplina? Były wydawane takie ostatnio - a są to na pewno pozycje warte zachowania w domowym zbiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Dobre filmy... 24.10.05, 14:30 Masz rację!Na 101%! Przymierzałem się do zakupu,kiedy wyszła ta kolekcja,ale jakoś nie wyszło:(.. Chaplin był genialny! Navigare necesse est. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Dobre filmy... 24.10.05, 15:45 Kilka dobrych lat temu jak było świętowane 100-lecie kina to w TVP leciało w ramach cyklu "100 filmów na 100-lecie kina" kilka najlepszych filmów Chaplina. W świetle dzisiejszych komedii te gagi niby proste, niby naiwne, a jednak nadal zabawne, poruszające, wzruszające... Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Dobre filmy... 24.10.05, 17:22 Office się kompletnie nie zna na ortografii... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Dobre filmy... 24.10.05, 18:06 Eee, tam - jak dotad mnie nie zawodził. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Dobre filmy... 24.10.05, 18:15 Taakkkk???????? A mnie się zdaje , ze często się myli. Wisz na przykład słowo " niepoddania się" oddzielnie. Jestem pewna, że mu się będzie wydawać, ze jest ok. A nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Dobre filmy... 24.10.05, 18:34 Aaa tak - przy pisowni "nie" to ja sam mam często wątpliwości, ale jakby co to pozostawiam wg swojego uznania. W kilku jednak przypadkach myliłem się niestety. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Dobre filmy... 24.10.05, 19:51 Wszech czasów osobno. Zgodzę się z Lemurizą, z tym że może nie myli, co nie wyłapuje wszystkiego. Qwerty, "nie" nie jest znowu takie trudne, tym bardziej, że od ładnych kilku lat zmieniono pisownię "nie" z imiesłowami przymiotnikowymi i pisze się łącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Dobre filmy... 24.10.05, 20:18 Osobno? Ale numer! Nic to - dla mnie pozostanie razem. :-P A co do imiesłowów - co do zaady wiem (a przynajmniej kiedyś wiedziałem), co to jest imiesłów przymiotnikowy, ale już w trakcie pisania się nie zastanawiam co to jest i piszę na tzw. "czuja". A jak "czuj" nie pomaga to zastępuję innym wyrazem - aj! jak to czasami cięzko zrobić. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Dobre filmy... 24.10.05, 19:53 W sobotę oglądąłam "Tulipany". Z tego co pamiętam, to Tekla widziała ten film w kinie. Troszeczkę sie zawiodłam, choć film miał swój klimacik i bardzo pogodny był, ale nie rzucił mnie na kolana. No ale za to Braunek była niesamowita. Niby stara, niby pomarszczona, a taka piękna w swojej radości życia, prawda Teklo? Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Dobre filmy... 24.10.05, 19:54 No i takiego piękna życzę i Wam i sobie:). Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Dobre filmy... 24.10.05, 19:56 co do filmów , które zrobiły na mnie ogromne wrażenie, to było ich trochę. Chciałabym jednak teraz wymienić dwa. Zdaje sobie sprawę, że to nie są arcydzieła sztuki filmowej, ale dla mnie filmy ogromnie ważne. "K-pax" i "Dziewczyna z perłą". Z ostatnio ogladanych: "Pręgi". Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Dobre filmy... 24.10.05, 23:32 Wiem, co masz na myśli, Lemur, pisząc o pewnym niedosycie na filmie "Tulipany"... też to miałam, mimo ze film mi sie podobal - i Braunek też! Tak samo myślę. A "Pregi" okropnie smutne... O czymś, czego już nijak się odwrócić nie da :(. Stracone, zmarnowane dzieciństwo jest chyba najsmutniejszą rzeczą, jaka się może przytrafić człowiekowi. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Dobre filmy... 25.10.05, 16:36 Stracone, smutne dzieciństwo jest rzeczywiście bardzo smutną rzeczą, ale... naprawdę można się z tym uporać i można żyć pomimo tego. Chociaż często dopada mnie refleksja, że tak być nie powinno, że dziecko załsuguje na spokojne dzieciństwo... Cóż zrobić kiedy czasem bywa inaczej. Nie ma rady. Pomimo tego i tak zawsze odrobina dobrych wspomnień z tego dzieciństwa zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
atob Re: Dobre filmy... 24.10.05, 23:49 Czas Apokalipsy Pan i wladca na koncu swiata Mis :) The.Machinist. Kolejnosc w zaleznosci od nastroju:) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Dobre filmy... 25.10.05, 12:53 Mówi się,że Miś to film kultowy...Ja jednak bardzo dobrze pamiętam tamte czasy i nawet satyryczne opowieści o nich nie rozśmieszają mnie,a raczej przygnębiają...Dlatego nie cierpię Barei i tych jego różnych Alternatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
atob Re: Dobre filmy... 25.10.05, 23:35 No to Caro pierwsza rzecz w ktorej zupelnie ale to zupelnie sie nie zgadzamy. Ja uwielbiam. Ja szczupak zaciagam siec;) Odpowiedz Link Zgłoś