qwerty.tarnow 01.10.03, 16:57 Kto lubi komiksy? Ja przyznaję się otwarcie, że wolę sobie poczytać komiksy dziecięce. Np. taki Tytus, Romek i A'Tomek. Tam były dopiero hece! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwerty.tarnow Re: Komiksy 01.10.03, 17:00 Przykładowe cytaty: (fragment piosenki) "Dyskoteka, dyskoteka Jeden tańczy, drugi czeka." (fragment przepisu na anty-kosmetyk) "Zgniłe jajeczko wlać bez skorupki Czosnek, cebulę razem do kupki. Dodać amoniak i siarkowodór Nos zatykając czekać na odór." Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Komiksy 01.10.03, 17:03 Albo pojazdy jakimi poruszali się bohaterowie: slajdolot, żelazko na duszę (mechaniczną), Rozalia - koń o napędzie mechaniczym (na jej widok ogier orzący w polu mruknął do siebie: "15 koni mechanicznych - to jest to" Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Komiksy 01.10.03, 17:06 Albo sposoby na znajdowanie Tytusa: używanie czytnika hico- i hecometrów, wykrywacze lenistwa, itp. Autor miał wiele fajnych pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Komiksy 01.10.03, 17:13 Albo Kajko i Kokosz. A to uczyli się latać, a to bronili swego kasztelana Mirmiła przed okrucieństwami losu (i srogą żoną Lubawą), to znów wychowywali smoka Milusia (który ział ogniem tylko w chwilach strachu). Niezapomniani Zbójcerze z wodzem Hegemonem i nieodłącznym Kapralem, oraz ciamajdowatym Fajtłapą (który to i tak zawsze wychodził ze wszystkich bitew i utarczek najmniej poszkodowany). Wiedźma-Ciotka Jaga i zbój Łamignat (zbierający od wszystkich bogatych przechodniów "drobne" datki na biednych). I wiele jeszcze innych postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Komiksy 01.10.03, 17:17 Choć podobno komiks ten to taki prawie plagiat Asterixa i Obelixa - kilka bardzo charakterystycznych cech za tym przemawia: sylwetki Kajka i Kokosza (mały i sprytny oraz duży, silny ale głupszy); charakter Mirmiła - ma kompleks niższości; gdy tylko coś się dzieje, to czuje że umiera. Ale poza tymi podobieństwami są i różnice. I to wszystko składa się na niezwykły klimat tej serii książeczek. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Komiksy 01.10.03, 17:22 Albo jeszcze "Kleks". A z nim Jonka i Jonek. I też niesamowite przygody. (Że też jednak nigdy nikt z dorosłych bohaterów nie zorientował się, że ten niebieski gość, to jednak nie jest człowiek?) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Komiksy 01.10.03, 17:24 Trochę to wszystko chaotycznie jest napisane, ale wstałem dziś wcześnie i już trochę nie kontaktuję. Może później umysł mi się jeszcze trochę rozjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Komiksy 01.10.03, 18:22 Najlepszym - bo najkrótszym i najzwięźlejszym był - komiks o profesorze Filutku, co tydzień na ostatniej stronie "Przekroju". I ta finezja rysunku Lengrena..... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Komiksy 01.10.03, 20:10 Właśnie się dowiedziałem że Zbigniew Lengren zmarł. :((( A ta seria o profesorze Filutku, to skończyła się chyba wraz z przeniesieniem "Przekroju" z Krakowa do Warszawy, tak? Czy były potem jakieś wznowienia? Bo wiem, że podczas tych przenosin, to autor zarzekał się że jeśli "Przekrój" odejdzie z mcierzystego miasta, to on kończy rysować do gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Komiksy 01.10.03, 20:35 qwerty.tarnow napisał: > Właśnie się dowiedziałem że Zbigniew Lengren zmarł. :((( No właśnie - w chwili, gdy pisałam o Filutku, jeszcze o tym nie wiedziałam i zastanawiałam się, ile jego Autor może mieć lat... Dla mnie - oprócz Mroza, którego grafika tworzyła cały "Przekrój" i sprawiała, że w najbardziej siermiężnych czasach czasopismo to było świetne graficznie, Kerna, który zawsze był obecny na ostatniej stronie - to właśnie Zbigniew Lengren był osobą, z którą zawsze kojarzyłam najlepsze lata "Przekroju". To se ne vrati...... Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Komiksy 01.10.03, 20:35 qwerty.tarnow napisał: > Właśnie się dowiedziałem że Zbigniew Lengren zmarł. :((( No właśnie - w chwili, gdy pisałam o Filutku, jeszcze o tym nie wiedziałam i zastanawiałam się, ile jego Autor może mieć lat... Dla mnie - oprócz Mroza, którego grafika tworzyła cały "Przekrój" i sprawiała, że w najbardziej siermiężnych czasach czasopismo to było świetne graficznie, Kerna, który zawsze był obecny na ostatniej stronie - to właśnie Zbigniew Lengren był osobą, z którą zawsze kojarzyłam najlepsze lata "Przekroju". To se ne vrati...... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Komiksy 01.10.03, 20:41 Będzie go brakowało ;((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal761 Re: Komiksy IP: *.zetosa.com.pl 01.10.03, 22:51 strasznie lubiałem komiksy, Tytus rulessssssssssssss, ale Mirmił, kapral i Hegemon też byli cool!! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Komiksy 02.10.03, 23:54 A teraźniejsze - nowoczesne - komiksy to w większości zupełna klapa. Tematyka raczej dla dorosłych, komiksy dla dzieci są rysowane niedbale, brak jakichś sensowniejszych pomysłów na scenariusz. Ogólnie - jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Komiksy 06.10.03, 17:38 Teraz tak mi się przypomniało - to chyba nie Z. Lengren powiedział, że po przenosinch pisma nie będzie już dla niego pracował, tylko L. J. Kern. Ale nie jestem pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
simba.lew Re: Komiksy 03.10.03, 17:56 Stare komiksy to jest to! Ale z komiksami to trzeba uważać. Mój kolega - zapalony fan wszelkich komiksów, to wpisał sobie nawet w oficjalnym jakimś piśmie w rubryce Zainteresowania/Hobby: Komiksy - malowanie, czytanie, zbieranie. Czytający to musieli mieć ubaw. Odpowiedz Link Zgłoś