Dodaj do ulubionych

Termin na zawarcie umowy poniżej progów

02.08.11, 07:59
Dzień dobry

Stan faktyczny. Został ogłoszony przetarg na roboty budowlane poniżej progów unijnych. Zostało złożonych pięć ofert, które nie podlegają odrzuceniu ani wykluczeniu z postępowania. Moje pytanie jest takie czy w związku z powyższym, na podstawie art. 94. ust. 2 pkt 3) ustawy Pzp mogę zawrzeć umowę w sprawie zamówienia publicznego w terminie krótszym niż 5 dni np. po 3 dni od wysłania zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty do wszystkich wykonawców, których oferty nie zostały wykluczone i odrzucone w tym postępowaniu czy muszę odczekać 5 dni i po upływie tych 5 dni mogę dopiero podpisać umowę? Czy art. 94. ust. 2 pkt 3) ustawy Pzp odnosić wyłącznie do 1 oferty złożonej w danym postępowaniu czy można odnieśc ten art. do większej liczby ofert złożonych w danym postępowaniu, których oferty nie podlegają odrzuceniu i wykluczeniu? Proszę o pomoc z tym zakresie. Za wszelką udzieloną pomoc dziękuję.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kancelariazp.pl Re: Termin na zawarcie umowy poniżej progów 03.08.11, 22:24
      Przepis art. 94 ust. 2 stanowi wyjątek od zasady wyrażonej w art. 94 ust. 1 ustawy Pzp. Co do zasady zamawiający zanim zawrze umowę w sprawie zamówienia publicznego, powinien odczekać określoną liczbę dni w celu umożliwienia wykonawcom skorzystania z przysługujących im środków ochrony prawnej. W przypadku, o którym mowa w art. 94 ust. 2 pkt 3 lit. a ustawy Pzp, wykonawcom nie przysługuje możliwość skorzystania ze środka ochrony prawnej w postaci odwołania, tym samym zamawiający może zawrzeć umowę przed upływem terminów, o których mowa w art. 94 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp. Zaproponowany trzydniowy termin jest zatem dopuszczalny.
      Art. 94 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp odnosi się do wszystkich ofert, które zostały złożone przed upływem terminu składania ofert.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się


Nakarm Pajacyka