Dodaj do ulubionych

SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI

28.10.10, 12:57
Nie tak dawno wyniknal na prywatnych laczach problem nazewnictwa.
Niby mowimy jednym jezykiem a jednak pewne normy obowiazujace najczesciej zawodowo ale i towarzysko obliguja NAS do uzywania takich a nie innych okreslen...co dopiero kiedy nastepuje zetkniecie dwoch roznych jezykow. W jednym dane slowo jest jak najbardziej przyjete w innym brzmi fatalnie, a nawet wrecz obrazliwie.
Przyklady?
no chyba najbardziej rozpowszechniony znak przestankowy w jezyku polskim "q..." oznacza w jezyku niemieckim po prostu krzywa, lub zakret...
KLIENT - w jez. polskim oznacza petenta, ktorego chcemy sie pozbyc...dla AL to obowiazujace nazewnictwo...dla mnie tez nie do przyjecia, nie mam do czynienia z KLIENTAMI...do mojego biura przychodzi MANDANT...
BAGAZ - po polsku powiedzenie: zaladuje bagaz do samochodu, calkiem normalne i oczywiste - w jez. niemieckim obrazliwe, nie odnosi sie do rzeczy a do osob...gdyby po niemiecku powiedziec "wiozlam caly ten bagaz" - kazdy Niemiec zrozumie, ze w samochodzie mialam kogos, kogo musialam gdzies dowiezc i byl to zbedny balast...
W Niemczech zwiniecie dloni w forme pokazania "figi" - jest ordynarna propozycja w kontaktach mesko-damskich - w Polsce oznacza zaledwie, "a wlasnie ze nie, wybij sobie to z glowy"...
Jak bardzo trzeba czasami uwazac wlasnie w takich drobnych malych gestach i slowach wie tylko ktos kto znalazl sie kiedys w tak niezrecznej sytuacji a i tak nie wiedzial wlasciwie na czym polegal jego blad.
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 14:29
      a jak sie w Polsce powie to straszen slowo "niewymowne" to tak jakby w Wloszech powiedziec do faceta "cornutto"....(chyba dobrze napisalem?)..big_grinbig_grinbig_grin
    • hardy1 Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 15:05
      To prawda. Trzeba uważać i od razu się nie uprzedzać, tylko wyjaśnić znaczenieużytych zwrotów czy słów. Nawet w różnych regionach kraju to samo słowo może znaczyć coś innego...
      Dlatego nigdy nie zakładam z góry że ktoś chciał mnie obrazić lub użył wulgaryzmu. Kontekst, kontekst jest ważny. Jeżeli mam wątpliwości - próbuję wyjaśnić...
    • maja-z-podworka Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 17:50
      Naprawdę używacie słowa MANDANT? U nas nikt tak nie powie.Wyłącznie klient. Można powiedzieć "mój mandant" ale w jakiejś oficjalnej rozmowie albo jeszcze lepiej- w piśmie.
      • m.maska Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 18:45
        Byc moze, w moim regionie jednak... MANDANT...

--
        https://i48.tinypic.com/24e2b94.jpg
        maska
        • 1zorro-bis Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 19:02
          Maska..to mandaty Ci na okraglo lepia?!" big_grinbig_grinbig_grin
          • m.maska Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 23:44
            Zorro - nigdy nie potrzebowales adwokata w Germanii? jesli go potrzebujesz, to jestes mandant(rzadko klient)...
            • 1zorro-bis Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 29.10.10, 06:54
              oj...potrzebowalem, potrzebowalem! Przy rozwodzie, przy sprawach "mandatowych"...Ale, uchowaj panie Boze od ognia, zarazy, moru i....adwokatow. Mam o nich kiepskie zdanie bo moj szwagier to ..."adwokat".
              • hardy1 Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 29.10.10, 07:56
                jak już, to wolę posączyć lampkę "adwokata" wink
                • 1zorro-bis Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 29.10.10, 09:21
                  "lampka"...to slowo traci naftalina. Dzisiaj to raczej kieliszek...big_grin
        • maja-z-podworka Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 19:07
          Pamiętan jak się uczyłam....curvatura major, curvatura minor....I oburzenie Babci - Jak Ty się wyrażasz!!!!! smile
          • hardy1 Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 19:27
            big_grin big_grin big_grin Słusznie babcia się oburzała...jak tak mogłaś się wyrażać, Maju?! Przy babci?! shock big_grin
      • 1zorro-bis Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 19:02
        w Austrii jest tys pikno tytuomania...Co dastane jakies pisemko albo maila z Austrii to sie zaczyna - "sehr geehrter Herr Magister..." A ze mnie taki magister jak z koziej d...traba. Kto tego uzywa jeszcze ? Zona mi mowi, jak bedziesz mial kontakty z Wlochami to bedziesz "dottore"....CYRK
        • m.maska Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 19:27
          noooo a ja tutaj jestem inzynier...tez tyle mam z inzyniera co nic - juz sie nawet nie przyznaje na wszelki wypadek co konczylam...a czego nie dokonczylam bo i tak zamiast po lewej skonczylam po prawej..
        • hardy1 Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 19:28
          Wolisz "Szanowny Panie"...wink
          • maja-z-podworka Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 19:40
            Może być też Wielce Szanowny Pan albo Wielmożny Pan smile....Może tak wolisz Zorro smileUważam że to ma swój urok smile
            • m.maska Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 19:43
              Alez to Sehr geehrte...to wlasnie tyle co: bardzo szanowny...ale to formulka, ktora tutaj jest na kazdym papierku - jemu chodzilo o tego Magistra... big_grin
              • maja-z-podworka Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 20:11
                No tak, MAseczko...ale po prostu uważam, że ten Wielmożny Pan albo, jeszcze lepiej - Jaśnie Wielmożny Pan, po polsku brzmi tak...magnacko smile a z drugiej strony, ze względu na to, że jest to dość staroświeckie, ma pewien wdzięk.
                • hardy1 Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 21:00
                  Może pisać do Zorra zwrotem coś innego oznaczającym a przypominającym? wink
                  Magistra vitae est...big_grin
                  • 1zorro-bis Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 22:04
                    albo...Darogoj Hospodin....
                    • maja-z-podworka Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 22:07
                      To na czym stanęło? Ja głosuję za Jaśnie Wielmożnym smile (szczególnie w połączeniu z "Zorro" brzmi to znakomicie smile)
                      • hardy1 Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 22:49
                        ...a może Wasze Wysokobłagorodje...big_grin
            • 1zorro-bis Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 22:03
              wole niz ..."Towarzyszu P. lub Obywatelu F...
              • hardy1 Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 22:51
                ...chyba że Zorro w chorągwi pancernej służył...to wtedy :"towarzysz" jak najbardziej prawidłowo wink
          • al-szamanka Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 28.10.10, 19:46
            Tu gdzie mieszkam, też przepadają za tytułami. Najśmieszniejsze są posiedzenia, w których bierze udział osoba z zewnątrz. Na co dzień jesteśmy na ty, ale przez dwie godziny zamieniam się w panią magister (nie znoszę tego) i niestety, nie ma możliwości, aby te zwyczaje zmienić.

A różnice w nazewnictwie są rzeczywiście znaczne. Ostatnio, nazywanie moich klientów klientami uznano za szczyt pychy i pogardy dla nich, pomimo, że przy każdej okazji zaznaczałam, że ich uwielbiam.
    • m.maska Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 01.11.10, 15:22
      Albo inny przyklad:
      Bywa, ze niezrozumienie jest totalne, niby jeden i ten sam jezyk, ale interpretacja zgola inna, wrecz groteskowa:
      "Ziemia Ojcow" - czym jest Ziemia Ojcow? - ja to rozumiem jako ojczyzna...ale
      mozna to powtarzajac powiedziec
      "Dom Ojca" - a co to takiego? no interpretacja moze byc jedna, Ojca jako Boga...
      no i wychodzi pod kreska...
      Obys powrocil do "ziemi ojcow" - ja to rozumiem jako zyczenie, powrotu do Ojczyzny
      do "domu Ojca" - zyczenie komus smierci... a wiec jesli pierwsze zostanie zamienione na drugie - to juz nie jest zabawne qui pro quo - to juz jest wyjatkowo tendencyjne i niesympatyczne.
      • 1zorro-bis Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 01.11.10, 15:50
        i tak sie mozna w "slepy zaulek" zagonic...
        • al-szamanka Re: SŁOWA, SŁOWA, SŁOWA i inne ZNAKI 01.11.10, 20:00
          taaak i siedzieć w nim w zaślepieniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka