eb13 08.08.12, 20:04 cześć Wam Dzieci Drogie mam do Was pytanko za 150 punktów: czy ktoś z Was wymieniał sobie w laptopie dysk HDD na SSD ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kkkkosmita Re: trochę informatyki :) 08.08.12, 21:16 Cześć Eb. Nigdy w życiu tego nie robiłem. Spytałem się syna (nie jest informatykiem)... a ten głową kręci..., że nieeee... bo laptop jest całością i inne jego części... niekoniecznie by dobrze współpracowały... z nowym dyskiem SDD Pewności mieć nie mogę, bo SDD to chiiba ostatnie dwa lata...(?) jak wszedł do użycia... To drogie dyski... Sam nie wiem, ... zadałbym to pytanie na jakimś forum komputerowym... może tam ktoś będzie więcej wiedział... co prawda przekonuje mnie to co powiedział syn... że laptop, to nie tylko dysk....,ale też i inne podzespoły.... Odpowiedz Link
eb13 Re: trochę informatyki :) 08.08.12, 22:05 cześć Kosmito już czytałam i wciąż szukam przekonania, ze tak warto lub nie, nie warto. Do informacji zamieszczanych na różnych forach podchodzę trochę jak pies do jeża i zawsze wolę podpytać się kogoś, do kogo mam większe zaufanie Co do opinii Twojego syna, to owszem, zgadzam się z nim, ale to na ile można rozbudować laptop zależy od parametrów na jakie on pozwala. Wiem, że do swojego mogę "dopakować" RAM - dysk twardy mi jeszcze wystarcza . Po prostu muszę go dostosować do pracy na dużych plikach, bo w tej chwili jak coś zaczynam robić, to strasznie długo mi "mieli". O korzyściach SSD już jakiś czas temu słyszałam i ostatnio - przy okazji oddawania go do naprawy jako odpowiedź na moje pytanie:jak mogę go rozbudować usłyszałam: możemy dołożyć RAM i wymienić dysk na SSD. Googlowałam trochę n ten temat i są różne opinie - nawet takie, że na SSD można instalować gierki (gdzie pierwszym pytaniem gościa w punkcie było czy używam tego "kompa" go grania, bo jeśli nie, to proponuje właśnie SSD). Stąd moje pytanie do Was, bo ja jestem kompletnie zielona w tej dziedzinie, a nie chciałbym sobie zmienić ze złego na gorsze Odpowiedz Link
mirekms Re: trochę informatyki :) 08.08.12, 22:20 jest też problem czy SSD 64 GB czy nie lepiej od razu 128 GB mam stacjonarny PC i 128 GB jestem zadowolony Odpowiedz Link
eb13 Re: trochę informatyki :) 08.08.12, 22:46 no właśnie naczytałam się więcej dobrych opinii niż złych, ale chodzi mi głównie o to czy rzeczywiście "przewalanie" baz danych z 260 tys.rekordów w excelu będzie dużo szybsze i łatwiejsze. Ja w tej chwili mam laptopa z 3GB RAM i procek Intel Premium, przy "zabawie" takimi plikami strasznie mi się "dławi", a słyszałam że właśnie - oprócz dodania RAM - innym wyjściem (rzekomo) lepszym jest SSD. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: trochę informatyki :) 08.08.12, 22:25 No ale... Eb... wymienisz dysk... pewno i procesor trzeba będzie dopasować...dać szybszy... Kurcze ... nie znam się na tym... To bardzo dobrze, że można dołożyć RAM... zawsze w każdym kompie powinna być taka mozliwość... i to dobrze jak RAM jest duży... od razu bym go podmienił... ....a może jeszcze w innym punkcie pogadać. Dyski SDD są podobno tak ...trzy (???) razy droższe niż HDD.. Kurcze... jeszcze trochę dołożyć..., to może można by nowego laptopa kupić o ogólnie lepszych parametrach... Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: trochę informatyki :) 08.08.12, 22:29 Oczywiście cały czas myślę o SSd.... ale trochę mi się już ściemnia.... Odpowiedz Link
mirekms Re: trochę informatyki :) 08.08.12, 22:31 a może najlepiej poczekać do 26 października ? na rynku już będzie Windows 8 (link) Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: trochę informatyki :) 08.08.12, 22:41 ja mam windows 7 wersja 64, Czy ósemka jest o wiele lepsza i w związku z tym warto robić upgrade? Odpowiedz Link
mirekms Re: trochę informatyki :) 08.08.12, 22:50 już mam Windows 8 zainstalowany czekam na monitor do W- 8,może pod koniec roku Uli radzę zaczekać do października Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: trochę informatyki :) 08.08.12, 23:08 Tak zrobię. Mam nowy laptop i jak na razie dobrze się sprawdza. Odpowiedz Link
eb13 Re: trochę informatyki :) 08.08.12, 22:56 ale Windows 8 nie spowoduje tego, że będzie mi szybciej "excel pracował" Odpowiedz Link
eb13 Re: trochę informatyki :) 08.08.12, 22:52 niestety nie, bo na SSD wypakuję ok 600 zł, a na nowego laptopa z monitorem 17" minimum 3 tys. . Poza tym tego trochę mi szkoda, bo ma dopiero 2 lata P.S. A że pisząc "SDD" masz na myśli "SSD" to się domyśliłam - zresztą co za różnica, ważne że ilość liter się zgadza i dwie obok siebie się powtarzają Odpowiedz Link
mirekms Re: trochę informatyki :) 08.08.12, 23:04 SSD jak się nie spieszy to poczekaj do października ------------------ Ram - 8 GB Intel Core 7 SSD - 128 GB ------------------ Odpowiedz Link
eb13 Re: trochę informatyki :) 08.08.12, 23:18 no dobra, jak wytrzymałam pół roku, to i wytrzymam jeszcze dwa miesiące dzięki Odpowiedz Link
mirekms Re: trochę informatyki :) 11.08.12, 09:28 Pulse is now on the Web! filmik z 9.08 (czwartek) Odpowiedz Link
hardy1 Re: trochę informatyki :) 11.08.12, 13:19 Czy to pokaz nowych możliwości "Windows 8" ? Nie znam się, pytam się aby się zorientować... Odpowiedz Link
mirekms Re: trochę informatyki :) 15.08.12, 19:30 cena klucza do Windows 8 - 59,99 € + możliwość przesyłki do domu DVD - 14,99 € orientacyjna cena w Polsce ca.300 zł Odpowiedz Link
mirekms Re: 26.10.2012 w piątęk 08.09.12, 09:20 Polska w detalu Windows 8 Pro kosztować będzie 299 zł. wersja bez nośnika (DVD) umożliwiająca zainstalowanie online Odpowiedz Link
mirekms Re: 26.10.2012 w piątęk 08.09.12, 09:26 możliwa cena Windows 8 Pro poniżej 400 zł. (DVD w pudełku) ceny obowiązywać będą tylko do 31 stycznia 2013 roku Microsoft może,ale nie musi wydłużyć okresu promocji. w lutym cena może być wyższa Odpowiedz Link
mirekms Re: 26.10.2012 w piątęk 08.09.12, 09:31 wnioski: od czerwca mam od firmy Microsoft Windows 8 zainstalowany ale i tak w październiku muszę zapłacić Odpowiedz Link
mirekms Re: 26.10.2012 w piątęk 08.09.12, 09:35 magazyny są zawalone sprzętem z Windows 7 na przełomie października i listopada ceny spadną w dół,20,30 procent ? Windows 7 jest bardzo dobry i pod koniec roku będzie okazja za mniejsze pieniądze wymienić sprzęt Odpowiedz Link