kkkkosmita Re: Prezentacje 17.03.13, 12:18 Potrzebuję Sorelliny, żeby mi wyjaśniła o co chodzi! Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Prezentacje 17.03.13, 12:28 - o nic nie chodzi, przedstawiam moją rodzinę Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Prezentacje 17.03.13, 12:30 moja ciocia jest malarką i w niedzielę bardzo ładnie maluje Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Prezentacje 17.03.13, 13:04 o nic nie chodzi, przedstawiam moją rodzinę No to się uspokoiłem... wszystko OK! nie muszę zjeżdżać w dół ze swoją samooceną! Odpowiedz Link
1agfa Re: Prezentacje 17.03.13, 12:58 pl.wikipedia.org/wiki/Prz%C4%99dziorek_chmielowiec Wiosna idzie, Ciocia będzie miała pole do popisu do malowania w plenerze. Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Prezentacje 17.03.13, 15:31 Kosmitku: Ciocia, parasol, przędziorek chmielowiec, przedwiośnie, piwo i... milczenie owiec. Więcej z tego nie pojęłam... Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Prezentacje 17.03.13, 15:36 HA! Dzięki Sorellino... aaaa...? kapelusz....? Na głowie cioci? wydaje mi się, że nie każda kobieta chodzi w kapeluszu...? bo też zastanawiam się jak podświadomość siedziała w Kichonorze, kiedy rysował... np. ciocię w kapeluszu...? Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Prezentacje 17.03.13, 15:43 kkkkosmita napisał: > wydaje mi się, że nie każda kobieta chodzi w kapeluszu...? Jasne, że nie! W kapeluszach chodzą tylko damy... zaprzeszłe Ale wiadomo: Kraków... oblige! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Prezentacje 17.03.13, 16:03 No to już wiem! W niedzielę.. tak po mszy... Kichonora progi nawiedziła ciotka ... już nie mógł dać nogi... więc przyjął cioteczkę... wiek jej uszanował... a potem... kreseczką... robaczka rysował... robaczek przędliwy na chmielu żeruje... Kichonor robaczka raczej nie ratuje... Gdy ujrzy ptaszydło żarłoczne na łowach... Nie chroni robaczka nie chce by się schował! Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Prezentacje 17.03.13, 16:16 Więc jest tak, ciocia lubi się wczuwać. Jest zima a ciocia malowała -Zbierające kłosy- wg Milleta Ciocia ubrała kapelusz aby się dobrze wczuć w ten letni żar około żniw. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Prezentacje 17.03.13, 17:16 Hmmm... to... No dobrze... Kapelusz niech będzie przypomnieniem lata... Ale co z roztoczem co po chmielu lata? co zasysa soki zażółca liście całe.... i marnuje piwo jeszcze nie powstałe? Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Prezentacje 17.03.13, 17:23 Cześć Kichonorze Gratuluję Pani Ciotki Chyba da się lubić, ja przynajmniej z racji kapelusza i okoliczności jego nałożenia, już mam dla niej sympatię.. Posiadasz może jakieś zdjęcia Jej prac? Odpowiedz Link
1agfa Re: Prezentacje 17.03.13, 17:49 A jakże bez ronda nad czołem malować, kiedy słońce rozpraża całą ziemi połać? Pani Ciocia bez sztalug stoi i palety... ...ta parasolka! chce chmielnego robaczka ubić?! ach, niestety ! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Prezentacje 17.03.13, 18:25 Ciotka kichonora malowała obraz o ten Tu jest jego opis, bo w tak małych rozmiarach... trudno wszystko zobaczyć Dlatego, nad tym przędziorkiem zacząłem dumać Bo bez sprawdzenia obrazu Milleta... to można sobie było wyobrazić: Kobiety zbierające kłosy, pole po zniwach... znaczy się jesień znaczy się... żółto i pomarańczowo... kolory lubiane przez Kichonora Przędziorek chmielowy... znaczy się .... jakieś gałęzie zamglone drobną pajęczyną..... gołe lub z żółto-brązowymii liśćmi ... bo ten przędziorek tak działa a tu nie ma przędziorka na obrazie Milleta... No to partię obrońców piwa chiiba trza by założyć... i powiedzieć temu przędziorkowi: NIE! dlaczego wśród mnóstwa robaków... Kichonor akurat robaka piwu szkodzącemu wybrał?? wyraźnie chce bronić piwa! ot co! Odpowiedz Link
1agfa Re: Prezentacje 18.03.13, 21:39 Obejrzałem ten obraz (dzięki, Kosmito). Tak lubię tuż-przedżniwne zbożowe łany, złote od słońca, kłosy pochylone własnym ciężarem - a tu już po żniwach krajobraz. Smutny nieco nie tylko dlatego, że już pożniwnie i że o zmroku nadchodzącym scena jest malowana. Przeczytałem równiez opis. Nawet gdybym nie przeczytał, to wiedziałem, że ubogie kobiety dawniej zbierały kłosy specjalnie dla nich pozostawiane na rżysku przez właścicieli pól: kłosy dla ubogich. Zły to był właściciel, zły człowiek, który pęków łodyg zboża na polu nie pozostawiał; traktowano go jako wyjątkowego chciwca. Kłosy dla ubogich, zbierane skrzętnie kłos do kłosa, ucierane w żarnach lub zanoszone do młyna, na kaszę, na mąkę przemieniane, podtrzymywały byt - pewnie nie tylko tych kobiet. Rodzin, dzieci. Kiedyś pisałem o zawrotnym, chlebnym zapachu dojrzałych kłosów zboża. Dla kobiet na tym obrazie - to życie, istnienie. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Prezentacje 18.03.13, 23:55 Kobiety zbierające okruszki życia...? Agfo... Odpowiedz Link
1agfa Re: Prezentacje 19.03.13, 13:54 Jak to z dojrzałymi kłosami się zdarza - otworzyły się już, i z rozchylonych łusek pojedyncze ziarna upadły na ziemię. Te drobne okruchy, ziarna cenne dla zbieraczek niczym złoto, leżą pośród kłującego rżyska. Na pewno zboże kosą było koszone, zatem ostatki ździebeł nierównej są wysokości - wyższe i niższe. Ostre, kaleczące. Kobiece dłonie wyskubują te ziarna z uwagą i trudem, zadrapując ręce nawet do krwi. Zgięte, schylone, uważnie śledzą ziemię obsypaną ziarnami. Pozbierały już kłosy, teraz zbierają najmniejsze okruchy. Muszą zdążyć przed głodnym ptactwem... Muszą zdążyć przed zmrokiem... Tak, to okruchy życia... kkkkosmita napisał: > Kobiety zbierające okruszki życia...? (...) Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Prezentacje 17.03.13, 19:09 .ta parasolka! chce chmielnego robaczka ubić?! ach, niestety ! hi hi...Agfo... Czy prosto na to patrzeć... czy też troszku z krzywa Kichonor przez Ciotkę nie zakupił piwa... I nie ma znaczenia powód piwa braku... ......towarzystwo cioci... ........czy życie robaków! Odpowiedz Link
1agfa Re: Prezentacje 17.03.13, 23:05 Chmielowych liści bronić należy, Bez piwa przecież kwiczem i leżym! kkkkosmita napisał: > .ta parasolka! > chce chmielnego robaczka ubić?! > ach, niestety ! > > hi hi...Agfo... > Czy prosto na to patrzeć... > czy też troszku z krzywa > Kichonor przez Ciotkę > nie zakupił piwa... > > I nie ma znaczenia > powód piwa braku... > ......towarzystwo cioci... > ........czy życie robaków! Odpowiedz Link
illmatar Re: Prezentacje 17.03.13, 22:14 Czy istnieje możliwość, że cioteczka maluje wcale nieżle...? Odpowiedz Link