hardy1 Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 25.06.13, 07:48 Krzesło i Mały Wielki Człowiek...dziecko w świecie rzeczy dla dorosłych... Cześć Mirku i WKN. Po wielu dniach suchoty wreszcie od rana troszkę kropi...mało ale zawsze. Nawet ja już czekałem na opady. Trawa sucha, liście żółkły. Kiedy słyszałem i widziałem, jakie burze i intensywne deszcze nawiedzają od wielu dni inne regiony Polski, to słuchałem jak bajki o żelaznym wilku. Wiadomość dnia (?) Dostojnicy kościelni znowu nadają: "Badania kliniczne potwierdzają, że zapłodnienie in vitro może prowadzić do niepożądanych skutków genetycznych i zdrowotnych u dzieci urodzonych za pomocą tej metody - podkreśla zespół ds. bioetycznych Konferencji Episkopatu Polski. Zespół stwierdza jednocześnie, że powyższe stwierdzenie nie może być odczytywane jako przejaw dyskryminacji wobec dzieci urodzonych z in vitro, ani ich rodziców. Podejmowane przez nas wysiłki w przekazywaniu prawdziwych informacji o zapłodnieniu pozaustrojowym wynikają z troski o dobro każdego z dzieci i ich matek oraz prawo do informacji" - napisano w komunikacie". Od troski takich fachowców o "dobro dzieci i matek" niech mnie rozum broni. Zaś ich żądanie o "prawo do informacji" powaliło mnie na kolana. Instytucja hierarchiczna, która od prawie 2000 lat uważa, że ma wyłączność na prawdę i próbuje utrzymać monopol nad informacją, troszczy się o"prawo do informacji". Mówiąc po naszemu - prawo do głoszenia kłamstw jako prawdy. Hipokryzja przelewa się przez brzegi. "Fachowcy" od troski o dobro matek i dzieci... Odpowiedz Link
mirekms Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 25.06.13, 08:13 Hardy nie można Koleżeństwu z Konferencji Episkopatu Polski odbierać prawa do głosu w bardzo istotnych sprawach dla swojej grupy zawodowej hierarchowie na ostatnich plenarnych posiedzeniach szczególnie na 361 plenum KEP z 5 marca 2013 roku stanowczo wypowiedzieli się przeciw stosowania metody in vitro,prezerwatyw dla księży,zakonnic i zakonników Polska jest wolnym i demokratycznym krajem i każda grupa zawodowa ma prawo,a nawet obowiązek informować o swoich problemach i rozterkach społeczeństwo przez media.I jest ok. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 25.06.13, 09:02 Mirku, a ja mam prawo oceniać ich "prawdę". Oni mówią swoje, a ja mówię swoje. Tyle że oni podpierają się zmanipulowanymi "danymi", stosując zasadę - cbdu. Odpowiedz Link
mirekms Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 25.06.13, 09:16 tak Hardy,w pewnym sensie masz rację ale hierarchowie tylko ostrzegają księży, zakonników i zakonnice przed używaniem środków antykoncepcyjnych,in vitro,oraz przerwaniu ciąży przez zakonnice Hardy a już sprawą duchowieństwa jest jak przyjmie decyzje swoich przełożonych kadra Kościoła jest zdyscyplinowana i dostosuje się do uchwał plenarnych posiedzeń KEP,raczej,życie swoje pokaże Hardy podobnie zapewne jest i w Twoim środowisku zawodowym też masz prawo ocenić prawdziwość wypowiedzi swoich przełożonych,podobnie jak duchowieństwo Kościoła katolickiego Odpowiedz Link
hardy1 Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 25.06.13, 23:34 Hierarchowie tylko "przyczynkarsko" wspomnieli o księżach i zakonnicach. Oni skierowali swoje "objawienia o szkodliwości in vitro" do wszystkich. Najlepiej chyba by oznaczyli jakąś szkarłatną literą takie dzieci, a przede wszystkim ich rodziców. Nie mówią tego wprost, nawet się zastrzegają "że nie, nie"...ale kto umie odczuć kontekst wypowiedzi, to wyraźnie to wyczuwa. Odpowiedz Link
1agfa Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 26.06.13, 00:34 Cześć Mirku Podzielam Twoje przekonanie, że zgodnie z wytycznymi Plenum KEP ludzie wykonujący zawody nadzorowane przez KEP, podlegający temu organowi władzy nadrzednej z tytyłu wykonywania okreslonych (jak w poście) zawodów wykażą zrozumienie, posłuszeństwo, i będą zaleceń zwierzchnictwa przestrzegać. Bo przeciez zalecenia KEP moga tyczyć tylko ludzi zatrudnionych w opisanych zawodach, czyż nie? Nie mogą tyczyć żadnych nnych ludzii, a szczególnie tych, którzy z KEP nic wspólnego nie mają! (W ogóle dziekuje za info - z puszcz i ostępów lesnych wylazłem, o istotnych - dla zycia kadry Kościoła - zdarzeniach nie wiedząc. Komary o tym nie mówiły, tylko się szaleńczo i orgiastycznie rozmnażały) Mirek napisał: (...) > ale hierarchowie tylko ostrzegają księży, > zakonników i zakonnice przed używaniem > środków antykoncepcyjnych,in vitro,oraz > przerwaniu ciąży przez zakonnice (...) > a już sprawą duchowieństwa jest jak > przyjmie decyzje swoich przełożonych > kadra Kościoła jest zdyscyplinowana > i dostosuje się do uchwał plenarnych > posiedzeń KEP,raczej,życie swoje pokaże (...) Odpowiedz Link
mirekms Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 26.06.13, 09:34 Agfo jakby nie Ty to bym dostał skrzydeł ale i tam mam dziób na kłódkę,nie duża,ale zawsze,kłódka jest kłódką pozdrowienia serdeczne Mirosław Odpowiedz Link
hardy1 Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 26.06.13, 09:39 Eee tam, otwieraj dziób Mirku. Lubie Cię widzieć Cześć, Agfo, z ostępów przepastnych puszcz wychynięty Odpowiedz Link
mirekms Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 26.06.13, 10:04 Hardy może urlop mi dobrze zrobi,i na wszystko spojrzę w inaczej,może a morze jest wielkie i głębokie ale uczciwe muszę powiedzieć,że szczyt autocenzury osiągnąłem z drugiej strony trudno jest brać udział w rozmowie według starej zasady,nie wiem,to się wypowiem i mówię to bez mojej małpiej złośliwości nie mogę zabierać głosu w każdej dyskusji tak zwyczajnie, po prostu nie mogę swego czasu pisałem,że tylko głupcy znają odpowiedzi na wszystkie pytania Andrzej Mleczko i następny ważny głos w dyskusji (link) Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 26.06.13, 17:41 nie mogę zabierać głosu w każdej dyskusji > tak zwyczajnie, po prostu nie mogę > > swego czasu pisałem,że tylko > głupcy znają odpowiedzi na wszystkie pytania Mirkuuu! Przestępstwo czynię, podglądając w tej chwili forum. roboty tyle mi na łeb spadło, że skarżę się żałośliwie... a oprócz tego denerwuję i jeszcze nie najlepiej się czuję Bo wiesz przecież, że łapsko miałem złamane (w czwartek z gipsu wyciągnięte.... i jakaś dziwna jest ta łapa do tej pory...i ogólnie jestem w kondycji...pod tytułem: o d...pę potłuc!!!) Nikt nie zna wszystkich odpowiedzi... i wielkim szczęściem jest jeśli choć z 40% pytań zna... A to co chcę powiedzieć... to, że ....jesteś tutaj u siebie! Jak nie będziemy się zgadzać... to będziemy dyyyyskuutooować burzliwie.. Ale bądź pewien wielkiej sympatii wszystkich tutaj... Ot tyle mam do powiedzenia! i wracam do roboty, tylko skończę czytać ten wątek! O! Odpowiedz Link
hardy1 Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 26.06.13, 18:36 ...a kto zabiera głos we wszystkich dyskusjach? I tego wszyscy się trzymamy, Mirku Tak jak Kosmita, zapracowanym niemożebnie. Zaglądam na Podwórko w krótkiej chwili odpoczynku od literek i cyferek... Odpowiedz Link
1agfa Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 26.06.13, 14:43 Ech, Mirku, ćwieka waćpan zabiłeś mi, niczym hufnal potężnego, bo na dwoje (jak przysłowiowa babcia ) tłumaczyć sobie mogę... Skrzydła rozwinąć... Rozpisać sie potężnie i skrzydlatymi to uczynić słowami, z szumem i łopotem, aż wiry zawirują, lotem porwą w lot wysoki? Czy też odlecieć, gdzie wiry takie bez krępacji najmniejszej, szumnie właśnie i zamaszyście, bezkłódkowo czynić będziesz? ... Ja już sobie nie wyobrażam, że TU nie jesteś. I mówię: kłódkę poluzuj, skoro uwiera...chociem nie Ojciec Załozyciel, a rzadki bywalec (jednakże trwale własnym wyborem związany), nie sądzę, by wspomniany "Ojciec" i reszta podwórkowej Braci "zazłe" mieli Ci cokolwiek. Chyba nie ma tu kanapowych ciotek. Mirku, kłodkę poluzuj, załopotać spróbuj Również bardzo pozdrawiam, serdecznie zainteresowanymy Twoimi wpisami mirekms napisał: > > Agfo > jakby nie Ty to bym dostał skrzydeł > ale i tam mam dziób na kłódkę,nie > duża,ale zawsze,kłódka jest kłódką > > pozdrowienia serdeczne > > Mirosław Odpowiedz Link
hardy1 Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 26.06.13, 18:39 Agfo, tu jest Podwórko. Na podwórku nie pasują kanapy, nie ma więc i kanapowych ciotek Odpowiedz Link
mirekms Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 27.06.13, 09:26 Agfo,Kosmito i Hardy dziękuję za miłe słowa Odpowiedz Link
1agfa Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 28.06.13, 12:19 Kol. prezesie Mirku: tak, to mówiłem (m.in) ja -- Odpowiedz Link
hardy1 Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 29.06.13, 11:48 ...ja swój paluszek także podnoszę w górę... Odpowiedz Link
k.karen Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 25.06.13, 19:34 hardy napisał: Wiadomość dnia (?) Dostojnicy kościelni znowu nadają: "Badania kliniczne potwierdzają, że zapłodnienie in vitro może prowadzić do niepożądanych skutków genetycznych i zdrowotnych u dzieci urodzonych za pomocą tej metody Tak, tak... a przy normalnym, naturalnym zapłodnieniu to już tylko same genialne dzieci się rodzą i nigdy, przenigdy nie było i nie ma żadnych niepożądanych skutków genetycznych Ale kto wie? Wielki Afrykanerski Szaman nawiedził stolicę (albo za chwilę to zrobi) to może zaczarował wszystkie naturalne poczęcia i teraz będziemy świadkami - nie, nie Jehowy - tylko narodzin wielomilionowej rzeszy genialnych córek i synów naszego narodu. Tak nam dopomóż Szamanie Wielki Afrykanerski i Dostojnicy Kościelni, Amen. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 25.06.13, 23:37 Przecież wszyscy dostojnicy kościelni urodzili się z naturalnego poczęcia (innych wtedy nie było, nie licząc "niepokalanych"), a pewnie uważają się za genialnych. Kiedy przebywają w swoim kółku wzajemnej adoracji, widzą więc tylko "genialnych"...i jak mają nie uważać, że z naturalnego poczęcia rodzą się sami genialni? cbdu Odpowiedz Link
1agfa Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 26.06.13, 00:57 Hej, Karen To jest doprawdy dowcip miesiąca, a może roku! Ciekawy byłby reportaż z tego (nie przesądzajmy) byc może owocnego w skutki spotkania. Sugestia to wielka siła! i przeciez takie zywotne sprawy dziac sie będą Może - jak kiedyś niejaki Kaszpirowski siłą spojrzenia miotającego skry uleczał - i tym razem od patrzenia w telewizor cÓś sie zdarzy co poniektórym (oprócz emocji)?! Smiech pusty mnie ogarnia, ale i równocześnie mysli niewesołe o poziomie uczonych aparatu Krk. Opowieści o bruździe nie wypaliły, to inne "odkrycia" wchodzą na to miejsce. k.karen napisała: > hardy napisał: > > Wiadomość dnia (?) Dostojnicy kościelni znowu nadają: > "Badania kliniczne potwierdzają, że zapłodnienie in vitro może prowadzić do nie > pożądanych skutków genetycznych i zdrowotnych u dzieci urodzonych za pomocą tej > metody > > Tak, tak... a przy normalnym, naturalnym zapłodnieniu to już tylko same genialn > e dzieci się rodzą i nigdy, przenigdy nie było i nie ma żadnych niepożądanych s > kutków genetycznych > > Ale kto wie? Wielki Afrykanerski Szaman nawiedził stolicę (albo za chwilę to z > robi) to może zaczarował wszystkie naturalne poczęcia i teraz będziemy świadkam > i - nie, nie Jehowy - tylko narodzin wielomilionowej rzeszy genialnych córek i > synów naszego narodu. > Tak nam dopomóż Szamanie Wielki Afrykanerski i Dostojnicy Kościelni, Amen. > > " Odpowiedz Link
hardy1 Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 26.06.13, 09:42 Czy wie ktoś, na jakim kanale i kiedy będzie leciał reportaż z tego wiekopomnego przyjazdu i spotkania guru afrykańskiego, na zaproszenie tego warszawskiego arcybiskupa? Nawet w RM mogę obejrzeć, tak mnie to zaciekawiło Odpowiedz Link
mirekms Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 26.06.13, 10:12 6 lipca,sobota pod patronatem Diecezji Warszawsko-Praskiej bilety wykupione (link) na rynku usług religijnych,czy parareligijnych jest duża konkurencja Odpowiedz Link
mirekms 25 czerwca 2013,Polityka 25.06.13, 19:05 26.06 - 2.07 (link) spis treści ca. o godz.20 papierowe wydanie jutro rano w kioskach m.in. rozmowa red.Jacka Żakowskiego na temat nowej diagnozy społecznej prof.Czaplińskiego Odpowiedz Link
mirekms Re: 25 czerwca 2013,Polityka 25.06.13, 20:08 red.Adam Krzemiński Nasze matki,nasi ojcowie (link) Odpowiedz Link
mirekms 25 czerwca 2013,Polityka 25.06.13, 20:21 muzyczna interluda (link) Koleżeństwu i sobie życzę dobrej nocy Mirosław Odpowiedz Link
k.karen Re: 25 czerwca 2013,Polityka 25.06.13, 20:25 Dziękuję Mirku za Schumanna, z przyjemnością wysłuchałam a z rysunków dzisiaj wybieram - Fajto Dobranoc, śpij dobrze Odpowiedz Link
1agfa 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 26.06.13, 01:37 Dzień dobry Wszystkim! Jak juz napisałem, powracam z ostępów leśnych, przez komary solidnie nadgryziony, przez co odniosłem niezmierny uszczerbek na moim samopoczuciu. I nie tylko moim. Komarzyce są podłe!! Do imentu podłe - straszliwe i bezlitosne to sa bestie. Krwiopijce i draństwo. Wyjątkowo tego roku żarłoczne, zmutowane chyba? Niebo wysokie było i czyste, ostre słońce. A że upał, to zachciało mi sie w samych szortach łazić, boso - w sandałach tylko. Bąbel na bąblu i bąblem pogania... Takie to były leśne wyprawy, rece pracowicie wymachujące (gimnastyka znakomita, z innej strony patrząc)... Burze chodziły, każdego dnia przynajmniej jedna, ulewne deszcze takie, że chwilami ściana wody przed oczami stała. Lubię postać na deszczu, na letnim, rozpaloną skórę chłodzącym, wystawiając twarz pod strugi wody, ale na litość, w nadmiarze tej wody było! Codziennie, dosłownie dnia każdego - potoki wody się lały. Znów słońce - i po pewnym czasie znów ulewa. I komary, element stały i nie odpuszczający ani na moment, do skrywania sie w domu zmuszający. Kocinę komary ugryzły, w ucho Dość tego, zakrzyknąłem gromko! ...I do miasta wrócilismy, leśnego bytowania niesyci, grzybów nie nazbierawszy wiele (tyle co aby koszyczek nieduży kani, które same w ręce wpadały i na maśle usmażone zostały, bo lubią być na maśle ) Zastałem lekturę obfitą, zarówno czytanie rozmów lżejszych i dyskusji poważnych. I Polityka, oczywiście. Uczta wyśmienita Dn. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 26.06.13, 09:46 Cześć Agfo i Wszystkim porannie Zaglądam tylko na chwilę, dać znać że żyję. Czas mam gorący, od rana do nocy wypisywaniem papierów zajęty...ale i ten czas po kilku dnaich minie i wrócę "na łono" Agfo, okazało się że miasto też ma swoje uroki. Argument pierwszy z brzegu sam podałeś - prawie nie ma komarzyc... Odpowiedz Link
mirekms Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 26.06.13, 10:16 dzień dobry Hardy,dzień dobry Agfo dzisiaj środa nam nastała,pogoda jako taka Odpowiedz Link
mirekms Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 26.06.13, 10:32 kuchnia jarska (link) kliknij na dole monitora,od lewej strony Odpowiedz Link
mirekms 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 26.06.13, 12:29 podpis pod petycją do ministra spraw zagranicznych (link) Odpowiedz Link
1agfa Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 26.06.13, 15:11 Ciekawa petycja, Mirku, bo w żywotnej ciągle sprawie. O filmie fabularnym nieźle zrobionym, nieźle granym, ze scenami batalistycznymi (może za duże słowo) pokazanymi dość dobrze, ale z wielkim ALE! (Trzecia częśc po łepkach, dziwnie słabsza, finansów Niemcom zbrakło?). No i zasadnicze błędy, zakłamujące i obrażające zdrowy rozum i historię. Ciekawe nade wszystko, ze II Wojna Światowa (piszę wielka literą, ludzka hekatomba tego czasu, tej Wojny, skłania mnie do takiego pisania) zaczęła się kilka lat później niż mysłałem, niż podaje Historia, kilka lat później, niż pożarła ofiary z mojej rodziny! Nic nowego, odkrywczego...Ofiary z wielu rodzin... Jednakże nie wiem, kto inspiruje tę listę do podpisania? Film niemal odchorowałem (może przesada, ale jednak). Młodzi nie pojmą. Napisałbym chętnie, ale być może wolałbym sam i z rodziną, pod nazwiskiem a jakże, bez przyłączania sie do tych, do których przyłaczenie by mi nie pasowało. Ze wszech miar. Bądź człowiekiem, objaśnij proszę człowiekowi z zaległościami, z puszczy Kto tę listę stworzył? Chcę podpisać z pełnym przekonaniem, że nie wrzaskliwy polityczny wózek tę listę wiezie. Odpowiedz Link
mirekms Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 26.06.13, 17:26 Drogi Agfo o oto krystaliczne" źródełko prawdy" (link) Agfo po pierwszym tekście red.Bartosza Wielińskiego i moim krótkim komentarzu do tekstu,rozmowa przeszła stronę zamkniętą i na tym etapie moja przygoda z filmem została zakończona + moja uroczysta deklaracja,że dzioba już więcej nie otworzę Mirosław Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 26.06.13, 17:58 Dooobrze otwierasz dziób Mirku! Bardzo porządne kłapanie dziobem! O! Odpowiedz Link
1agfa Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 26.06.13, 18:23 No własnie, Kosmita dobrze mówi ...Dzięki, Mirku, serdeczne. Twoje "kłapanie" (nie o zeberkach, które pozdrawiam mówię), połaczone ze zręcznością w poruszaniu sie w necie (jak to młodzi), wiele spraw ukazuje, bez których człek by w niewiedzy pozostał. Człek, czyli ja. A nawet by wpadł jak przysłowiowa śliwka w kompot. Ten kompot, czyste źródełko. Czyste? Hahahhah Dziękuję, Mirku Miłego popołudnia, Mirku, Kosmito - Panie i Panowie , muszę zamknąć kompa (tylko na minutę zajrzałem, vis maior) dn. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 26.06.13, 18:45 Wyczułem pismo nosem, kiedy zerknąłem pod link do "petycji" Następny link potwierdził moje przypuszczenia...następni z RM i ND od szukania naiwnych naciąganych na pieniążki "w formie darów na zbożny cel". Odpowiedz Link
k.karen Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 26.06.13, 22:27 Dobry wieczór Zajrzałam pod ten link Mirka, ale nie miałam czasu dokładnie poczytać. A transmisja z zaklinania Wielkiego Afrykańskiego Szamana to powinna być, moim zdaniem, w telewizji rydzykowej. Myślę też, że po tej wizycie (jakże przecież potrzebnej) telewizja TRWAM powinna zmienić nazwę na - TRWAM w POCZĘCIU Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 26.06.13, 23:27 Transmisji nie będzie. Showman namber łan może być tylko jeden A jest nim jak wiadomo Tadeusz Dyrektor Odpowiedz Link
hardy1 Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 27.06.13, 00:01 ...ale może ojczulek wyznaczyć szamana na swego zapiewajłę: "poczynajcie w imię boże"... Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 27.06.13, 00:03 I gejzer wód termalnych na Narodowym ku chwale KEP-u wytrysnie ? Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 27.06.13, 00:28 Ano wytryśnie I gwiazdom na spotkanie poleci a dach się będzie składał i rozkładał niby nawiedzony gejzerem termalnym uuuduchoowiony A my prostaczkowie w zachwycie natchnionym zamrzemy i ku chwale KEP pieśni święte i patriotyczne gromko odśpiewamy\ I głowy schyliiimyyy a może nawet na kolana padniemy... w cud termalny zapatrzeeeniiiii Hmmmm..... Dobranoc Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 27.06.13, 00:42 Dobranoc, Kosmito Jak spiewał Poniedzielski: "Chyba już pora iśc spać, chyba już mozna sie położyć".. Odpowiedz Link
mirekms Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 27.06.13, 08:51 mirekms napisał: Agfo po pierwszym tekście red.Bartosza Wielińskiego i moim krótkim komentarzu do tekstu -----------------------------------------------------------------------------------(m.podkreślenia)--------- Agfo i proszę Koleżeństwa,nie chcę,a muszę tekst red.Barta z 21.06 dla czytelników płatnych stron Gazety Wyborczej,usługa PIANO i moje dwa wpisy pod tekstem: I " kryzys idzie w redakcji Gazety Wyborczej zrezygnowali z prenumeraty "Die Zeit" czy "Der Spiegel"? teksty w Gazecie na podstawie polskiej strony Deutsche Welle został się ino red.Adam Krzemiński z tygodnika Polityka chcesz wiedzieć coś o Niemczech,czytaj Krzemińskiego" i zdeczko później następny wpis II "jeszcze kilka tekstów red.Bartosza T. Wielińskiego i facet przejdzie na etat konsultanta od wartości i korzeni w telewizji niemieckiej koniecznie,oni w tych Niemczech nie wiedzą jakie filmy mogą robić,i jakie książki pisać red.Bart im powie,co i jak" Odpowiedz Link
mirekms Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 27.06.13, 09:13 za kilka dobrych minut moje zszargane nerwy zostały uspokojone red.Bart oświadczył,że redakcję Gazety Wyborczej mimo kryzysu stać na prenumeratę "zachodnich gazet",i są na bieżąco red.Bart nie zamierza skorzystać z propozycji i zmienić pracodawcy wtedy już byłem w siódmym niebie,radość nie do opisania po wymieniu komplementów,i propozycji wymiany materiałów i mojego uroczystego przyrzeczenia o zamknięciu mojego dzioba rozstaliśmy się w atmosferze wzajemnego zrozumienia reasumując lubię czytać teksty red.Barta,chociaż idzie mi na nerwy i fajny z niego gość Odpowiedz Link
k.karen Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 27.06.13, 09:40 Cześć Mirku i WKN Nie mam Piano ale i nie chcę mieć. Kupuję czasem wydanie papierowe GW Odnośnie niemieckiej (i nie tylko niemieckiej) prasy to często korzystam z tego: www.presseurop.eu/pl/content/source-profile/13401-frankfurter-allgemeine-zeitung Miłego dnia Odpowiedz Link
mirekms Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 27.06.13, 09:53 Karen,o ile można bardzo,bardzo wybór Presseurop(link) o poranku nie mam dostępu w świeżego (i chrupiącego jak poranne pieczywo) wydania Gazety Wyborczej stąd konieczność korzystania z usługi PIANO Odpowiedz Link
hardy1 Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 26.06.13, 18:31 Cześć w przerwie na odpoczynek od pisaniny Taki szybki przegląd zaległych wiadomości, ciekawostek, nazbieranych i oczekujących na przeczytanie przez niżej podpisanego, które teraz szybko przeczytał... -dla kociarzy: wyborcza.pl/1,75476,14092143,Jak_poluje_najszybszy_drapieznik_swiata__WIDEO_.html -dla zwolenników równouprawnienia: wyborcza.pl/1,75477,14123153,Rewolucja_w_armii_USA__kobiety_ida_na_pierwsza_linie.html -dla obserwatorów szybkiego doganiania mocarstw kosmicznych przez Chiny: wyborcza.pl/1,75476,14136398,Chinska_lekcja_z_kosmosu__WIDEO_.html Odpowiedz Link
hardy1 Re: 26 czerwca 2013 r., CWP, środa 26.06.13, 18:33 ...i jeszcze, jak zmienia się spojrzenie zwykłych rodowitych Niemców na Polaków: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,14169089,Polak_Niemcowi___zieciem__Nasi_sasiedzi_wola_nas_od.html Odpowiedz Link
mirekms Re: 27 czerwca 2013,CWP,czwartek 27.06.13, 10:06 moje słabowite oczy już od dłuższego czasu nie widzą sympatycznej i dzielnej dziewczyny kol.Terbuniatutka spraw mi radość, i powiedz coś,cokolwiek,proszę Mirosław Odpowiedz Link
hardy1 Re: 27 czerwca 2013,CWP,czwartek 27.06.13, 23:57 Dzień dobry, dobry wieczór i dobrej nocy - w jednym Dopiero teraz mogę zaglądnąć przed snem...a co tu tak cicho? Wszystko już marzenia senne przeżywa? Odpowiedz Link
k.karen Re: 27 czerwca 2013,CWP,czwartek 28.06.13, 00:19 A ja już tylko przed snem Dobranoc, spokojnej nocy Odpowiedz Link
hardy1 Re: 27 czerwca 2013,CWP,czwartek 28.06.13, 00:16 Ciekawy artykuł, tłumaczący. Znałem wcześniejsze, ale tu jest jasno wyłożone. Dziękuję za linka Odpowiedz Link
hardy1 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 06:35 Dzień dobry Wszystkim Nie spać, wstawać! Piątek już! Nawet słońce się pokazało ♫ To już piątek, piątek, piątek, czegoś koniec, czegoś początek... ♫ Odpowiedz Link
k.karen Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 08:01 Nie krzycz Hardy Już wstałam. A coś Ty taki rozśpiewany od samego rana? Czyżby Twój zaśpiew znaczył rozpoczęcie wakacji? Odpowiedz Link
mirekms Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 09:15 indyjski dziennikarz został zwolniony za to,że relacjonował powódź w tv Odpowiedz Link
k.karen Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 09:37 A na jego miejsce w redakcji pewnie zatrudnili jakąś świętą krowę... Cześć Mirku Odpowiedz Link
mirekms Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 09:47 nie Karen,kol.Święta Krowa nie ma przygotowania zawodowego,i ma swoje kilogramy,znaczy stosunkowo ciężka jest na ramionach Odpowiedz Link
hardy1 Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 14:08 ...ale za to święta krowa nie da się tak łatwo usunąć ze stołka... Odpowiedz Link
mirekms Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 14:49 na razie zostawmy kol.Świętą Krowę czy innego kol.Świętego Woła a teraz ładnie przejdę do ad rem ,i to bez żadnej dygresji,naprawdę Odpowiedz Link
mirekms Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 15:02 pan dziennikarz (link) relacjonował powódź,siedząc na barkach jednej z ofiar kataklizmu Stacja News Express w oświadczeniu napisała, że zachowanie dziennikarza było nieludzkie i został zwolniony ze skutkiem natychmiastowym i teraz co najlepsze w całej tej historii cdn. Odpowiedz Link
mirekms Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 15:07 dziennikarz tłumaczył się,że mieszkaniec zalanej miejscowości, i nosząc go na ramionach,chciał wyrazić szacunek dla osoby z wyższej kasty Odpowiedz Link
1agfa Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 15:27 Co najlepsze, Mirku, zarówno ten dziennikarz jak "nosiciel" mogli tak rzeczywiście myśleć. Jestem pewien, że kastowa mentalność odwiecznie zakorzeniona w Indiach nie da sie zmienić zmianą prawa. Prawo dawno zmieniono, przy wielkich protestach kast wyższych (była to nieomal rewolucja!), a obyczaje swoja drogą - pozostały. Dziennikarza wyrzucono z pracy z powodu poprawności politycznej, oburzenia światlejszej części społeczeństwa. Na prowincji dzieje sie tak, jak niegdyś sie działo, mogę się założyć. Ciągle są ludzie wykonujący zawody, czynności, do których to ludzi inni nie zbliżają się bliżej niz na dwa kroki, nie dotkną przedmiotu którego tamci dotykali. "Nosiciel" chyba nie był pariasem, skoro mozna było na nim siedzieć. (!) A równocześnie jest to wysoka i niezmiernie stara kultura - Indie... "...dziwny jest ten świat..." Odpowiedz Link
mirekms Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 16:13 Agfo że ja na to nie wpadłem,masz rację w 100% można dodać,że sprawa nie dotyczy tylko i wyłącznie Indii a może i nas samych,tak prywatnie,wobec innych ludzi w tej chwili przypomniał mi się Twój wpis,Agfo że czasami warto mieć w sobie trochę egocentryzmu zapamiętałem,miałeś i masz rację kto nie szanuje samego siebie,nie będzie szanowanych przez innych Odpowiedz Link
hardy1 Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 16:27 Ups! Zaskoczonym wielce. Tak działa "odruch pierwszego spojrzenia" na zdjęcie. Skojarzenia, stereotypy...a trzeba patrzeć uważniej i widzieć "drugie dno". Odpowiedz Link
k.karen Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 29.06.13, 09:04 Agfo, Mirku Odnośnie Waszej dyskusji o Indiach wrzucam na razie tylko linki, może później będę miała czas o tym z Wami porozmawiać. Trudny temat bo i kraj wielu kontrastów ale także niezrozumianej dla dla nas tradycji. System kastowy w Indiach Święte krowy w Indiach Współczesne Indie: Na obrzeżach brudu i głodu rosną miasta dla bogatych Odpowiedz Link
hardy1 Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 29.06.13, 11:55 Dzięki za linki o Indiach, Karen. Poczytam później, na spokojnie. To ogromny kraj, o wielotysięcznej tradycji. Odpowiedz Link
1agfa Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 30.06.13, 21:42 Znakomite linki, dziekuję Karen Porządkujące wiedzę, ustne opowieści i relacje z czasów, kiedy nikomu nie śniło sie o takim skupieniu informacji u jednego źródła, jak to sie dzieje teraz. Ciekaw jestem jak dalece to, co wiedziłalem pokrywa sie z relacjami i opowieściami późniejszymi, opartymi na spojrzeniu i wrażeniach innych osób. Przeczytam z zainteresowaniem i dokładnie. Przypominam sobie również znakomity spektakl (daawno temu w tivi transmitowany), o międzynarodowej obsadzie, z udziałem Andrzeja Seweryna - Mahabharata. Epos, którego ostateczna forma ukształtowała się (jak twierdzą znawcy) już u zarania nowej ery. Odpowiedz Link
1agfa Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 13:40 Dzień dobry Karen, Hardy, Mirku, dzien dobry WKN Co do świętych krów, rozrózniam święte krowy rzeczywiste, i tzw. "świete krowy". Te prawdziwe, żyjące w Indiach na uliczkach ubogich miasteczek i wiosek, na jałowych pustaciach, wychudzone i głodne, z nieukrywaną złością przepędzane jeśli zawadzają. Choć nie doznające krzywdy, ale za to doznające kompletnej obojętności i zaniedbania, niby są "święte", ale równocześnie same sobie pozostawione, bez opieki i jakiejkolwiek troski. W istocie raczej niechętnie widziane, często chore. Podobno nikt sie nimi de facto nie zajmuje; żyją jak długo im sie uda przeżyć. Może są bardzo nieliczne wyjątki, odświetne przypadki. Świete? Żyją obok ludzkiego zainteresowania, w kraju tak ogromnym terytorialnie i liczebnie, że przy nim Polska wydaje się być małoznaczną mieściną. W kraju pełnym niezwykłych sprzeczności i kontrastów tak wielkich, że u nas nie sposób ich sobie nawet wyobrazić. I są inne "świete krowy", słowo-pojęcie, słowo okreslające osoby, których wyliczenie zajęłoby nazbyt wiele czasu; te "świete krowy" odwrotnie niz prawdziwe cieszą sie najwiekszymi, prawem kaduka nabytymi przywilejami. Sa pieszczochami mediów; ostatnimi czasy wiekszość mediów szuka najtańszej sensacji (oglądalność, panie, oglądalność!) której tylko owe dziwowiska raniące często zdrowy rozum widza/czytelnika mogą dostarczyć. Dobra dawka jazgotu, kalumnii...najsmutniejsze, że ta medialna diagnoza się sprawdza. Rzeczywiście, podobno oglądalność tych żenujących widowisk wzrasta... Te "świete krowy" nie spotykają sie z niechętną obojętnością, dotykającą tamte, prawdziwe krowy. Większości oglądaczy podobaja się, niestety, te gorszące jazgotliwe (patrz: joachim b.) widowiska. (Statystyka!) Niedługo jedne ze "świetych krów" ZNOWU odwiedzą moje miasto, napełniając je smrodem palonych opon, zawalając pustymi butelkami, wrzaskiem i łomotem, dokonując jak zwykle zniszczeń, domagając się wiecej i więcej. Chociaż reprezentują tylko mniejszość pracujących... Przywódcy, najwazniejsze "święte krowy", mają jak sadzę wyższe aspiracje, pewnie chcą podążać nie przed rydwanem, a na nim. Z wyzłoconymi rogami. Powinni pamietać, na jaką okoliczność złocono "świętym" zwierzętom rogi Wolę tamte, prawdziwe święte krowy. Mało, lub nic zgoła nie kosztują społeczeństwo. PS. O losie i traktowaniu świętych krów indyjskich wziete z relacji świadka, z ub. wieku, mieszkającego tam lat kilka. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 14:16 Cześć Agfo Współczuję Tobie tych "świętych krów", które znów zaśmiecą Twoje miasto i rozhałasują się wzmocnieni "szeregami zwartej armii żądających". Mam dziwne przeczucie, że wiem o co chodzi... Coś nowego dowiedziałem się o prawdziwych krowach "świętych" w Indii. Nie wiedziałem, że są puszczane samopas, bez opieki. Jednym słowem, przypominają bardziej bezpańskie psy. Mimo że "święte", odczucie jest przeciwne. Trochę jak z tymi "nietykalnymi" w Indiach...w znaczeniu "nie dotykaj tych pariasów, oni są najnędzniejszymi z nędznych"... Odpowiedz Link
1agfa Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 15:07 28 czerwca 1956 r. . Taki dzień, jak dzisiaj. Warto przypomnieć, jak wyglądało prawdziwie zniewolone panstwo, warto pokazać tym, którzy teraz przez nikogo nie nękani, przez nikogo nie tepieni, ba! troskliwie chronieni - wygadują niestworzone głupoty o zniewoleniu. Warto pamietać Poznań i jakie było w istocie prawdziwe państwo zniewolone. Warto jest porównać tamten czas z dzisiejszym. O co wtedy walczono i jak taniutka jest teraz odwaga, jak rozbuchane polityczne apetyty rozkwitłe bujnie na bezpiecznym gruncie. Hardy napisał: > Współczuję Tobie tych "świętych krów", które znów zaśmiecą Twoje miasto i rozh > ałasują się wzmocnieni "szeregami zwartej armii żądających". Mam dziwne przeczu > cie, że wiem o co chodzi... (...) wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Marta-Tychmanowicz-Czarny-Czwartek-czyli-kolejne-polskie-powstanie,wid,15771362,wiadomosc.html?ticaid=110d94 Odpowiedz Link
mirekms Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 15:26 k.karen napisała: A na jego miejsce w redakcji pewnie zatrudnili jakąś świętą krowę... Cześć Mirku --------------------------------------------------(m.podkreślenia)------------------ Droga Karen,nie gniewaj się na mnie chciałem pokazać coś innego,metody dezinformacji podawanie częściowych informacji,a do tego zdjęcie "dzielnego" dziennikarza wśród szalejącego żywiołu większość z nas zareagowała,(i ja także) ja Ty,Karen od kilu dni nie wchodzę na pierwszą internetową stronę Gazety Wyborczej obraz Polski to jedna wielka tragedia,kraj prawie na skraju wojny domowej a co drugi to antysemity,faszysta albo biskup o niecnych zamiarach i koniecznie publicysta Tomasz Terlikowski z faszyzującego portalu fronda.pl w Gazecie Wyborczej to najlepiej czytać informacje dla ogrodników i prognozy pogody,a pogoda jest zawsze Odpowiedz Link
hardy1 Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 29.06.13, 11:59 Mam inne zdanie, Mirku. Czytam dużo, z różnych mediów. Zdanie wyrabiam sobie jednak sam, wiedząc jak filtrują informację i jak przedstawiają ocenę zdarzeń kanały informacyjne. Tę umiejętność nabyłem nie od razu, tylko latami. Doświadczenie przydaje się we wszystkim. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 14:08 Karen, jasne że śpiewam ♫ Największy "napór" już za mną. Teraz tylko z dzień-dwa podokańczam co trzeba i...mogę pogwizdywać wesoło "Pod telefonem" muszę być, ale to zwyczajne, dużo nie przeszkadza Odpowiedz Link
mirekms 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 28.06.13, 21:40 w sympatycznym gronie,to znaczy w wraz z moją nad wyraz sympatyczną znajomą odsłuchaliśmy piosenki Agnieszki Osieckiej,i nie dotyczy to tylko wariatki,wariata też bardzo interesujący tekst > 3:30 minuty Wariatka tańczy dobranoc Odpowiedz Link
llmirka Re: 28 czerwca 2013,CWP, piątek już! :) 29.06.13, 04:38 Cisza na Podwórku, a ptaszek za oknem już się odzywa, już swą pieśń śpiewać zaczął i inne ptaszki obudził. O snach swoich rozmawiają, plany na dzisiejszy dzień układają.... Nim Hardy się obudzi, nim żart na rozweseleni dnia opowie, przeczytajcie, co też się pewnego ranka wydarzyło Szkoda, że nie tylko choroba na życie ma tendencję do nawrotów Leniwego dnia Wszystkim życzę Odpowiedz Link
k.karen 29 czerwca 2013,CWP, sobota już! :) 29.06.13, 09:07 Dzień dobry, Mirko i WKN Dziękuję za tę mądrą przypowieść i niech dzisiejszy dzień będzie pełen uśmiechu Odpowiedz Link
mirekms Re: 29 czerwca 2013,CWP, sobota już! :) 29.06.13, 09:59 sobota (link) prognoza (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 29 czerwca 2013,CWP, sobota już! :) 29.06.13, 10:30 muzyczna interluda (link) Odpowiedz Link
hardy1 Re: 29 czerwca 2013,CWP, sobota już! :) 29.06.13, 11:42 Dzień dobry Wszystkim Przypowieść przytoczona przez Mirkę bardzo pouczająca Dodałbym - życie jest to śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową. Na szczęście "przenoszona", więc "nie umrzesz cały" Odpowiedz Link
hardy1 Re: 29 czerwca 2013,CWP, sobota już! :) 29.06.13, 11:47 Jeżeli już ma być lekko z sobotniego rańca...i ekologicznie (w nawiązaniu do ostatnich naszych rozmów), to też przypowieść: Wokół samicy pływa wieloryb i narzeka: - Dziesiątki organizacji ekologicznych, setki aktywistów, tysiące polityków i naukowców, dziesiątki tysięcy ludzi na manifestacjach, rządy w tylu krajach robią wszystko, by zachować nasz gatunek, a ciebie ciągle boli głowa... Odpowiedz Link
hardy1 Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 30.06.13, 21:20 Dobry wieczór niedzielnie Żyjecie? Żyjecie, i ja żyję I oby było jeszcze lepiej z tym życiem... Kolejny premier Polski modli się: -Panie Boże, proszę Cię, żeby w Polsce było dobrze. Kiedy się poprawi? -Za 50 lat! - grzmi Bóg. --Panie Boże, proszę, zrób cud, przyspiesz ten termin. -Cud już jest wliczony! Odpowiedz Link
1agfa Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 30.06.13, 23:32 Dobry żart, Hardy, podszyty...hmm... szarą, niestety, podszewką Hardy napisał: (...) > Kolejny premier Polski modli się: > -Panie Boże, proszę Cię, żeby w Polsce było dobrze. Kiedy się poprawi? > -Za 50 lat! - grzmi Bóg. > --Panie Boże, proszę, zrób cud, przyspiesz ten termin. > -Cud już jest wliczony! > Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 01.07.13, 00:10 Sen cenią ludzie stosują zwierzaki aby sen był dobry a nie byle jaki! www.filmiki.jeja.pl/19636,ptak-nie-pozwala-kotu-spac.html Odpowiedz Link
1agfa Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 01.07.13, 00:56 Kosmito Nadzwyczajnej cierpliwości (i najpewniej oswojone z tym ptakiem, skądinąd nieznośnym) kocisko na Twoim filmiku Aż miło patrzeć. Dzisiaj bardzo wczesnym rankiem przez szeroko otwarty luft wleciał do mnie ptak. Wleciał do mieszkania. Ciemny, z rudym niedużym podbiciem - kiedyś w ubiegłym roku wspominałem o kopciuszkach, że sie pokazały. Nie była to przelotna, jednorazowa wizyta! W tym roku założyły kolonię, jest ich już wiele, w ciągu dnia ćwierkając i nie zwracając właściwie uwagi na otoczenie śmigają wyjątkowo prędkim lotem pomiędzy murami w raźnej i głośnej gonitwie. To we dnie... A często pokrzykują dosyć ostrymi, choc stłumionymi przez trwającą jeszcze noc, miłymi dla ucha głosami tuż przed świtem, kiedy dopiero jaśnieje, bieleje zaokienny świat...czasem budzą. Wtedy uśmiecham się mimowolnie, bo ich obecność i głosy (czy to atawizm?) wydają mi się dobre i naturalne w miejskiej twardej pustyni. Po czym znowu zasypiam, snem lepszym i mocniejszym, zdrowszym chyba przy tym akompaniamencie... Wtedy, ubiegłego roku, jeden z tych ptaków przysiadł na poprzeczce okna i przyglądał mi się uważnie W tym roku wefrunął do środka. Inny? Ten sam kopciuszek? Dziki ptak w mieszkaniu... Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim kkkkosmita napisał: > Sen cenią ludzie > stosują zwierzaki > aby sen był dobry > a nie byle jaki! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 01.07.13, 01:08 Eeech Agfooo Bardzo lubię zwierzaki... zupełnie tak samo jak TY.... Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: 25 czerwca 2013,CWP,wtorek 01.07.13, 01:50 I wiesz co Agfo... to jest taka czarodziejska chwila, kiedy dzikie ptaszydło...przyleci cię odwiedzić Albo, kiedy nagle usiądzie ci na ręce... ha ha ha... zamiera człek i drzewo udaje..., żeby tylko nie spłoszyć... Odpowiedz Link