sorel.lina 03.08.13, 18:18 ...Podwórko! Kłaniam się pięknie po wakacyjnym "niebyciu". Walizki rozpakowuję - nienawidzę tej czynności. Ale cieszę się, że znów mogę być z Wami! Więc póki co sierpniowo-gorące powitanie ślę! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirekms Re: Hej, hej 03.08.13, 20:19 Droga Sorellino,i ma się rozumieć kol.WU a ja w trakcie zażywania kąpieli morskich cudownie,ludzie,atmosfera,hotel,jedzenie wróciłem z godzinnego spaceru zamoczony po kolana w wodzie,doszedłem do dużego,białego wiatraka.Zagadka bez nagród.Gdzie jestem ? rozkosze będę mi dane do godzin popołudniowych 12 sierpnia,następny poniedziałek Sorellino,napisz troszeczkę jak było ukłony Mirosław Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Hej, hej 03.08.13, 21:58 Cześć, Mirku! Pytasz, jak było? Było zielono, błękitnie, słonecznie i gorąco, swojsko i pięknie! W sensie dosłownym i przenośnym Beskid Sądecki, Pieniny, Gorce, Dunajec, a na deser Kraków. I cóż tu więcej pisać! Po co ja jeździłam na "egzotyczne" wakacje! Przecież tu, na wyciągnięcie ręki, tyle miejsc czarodziejskich, tyle niesamowitych ludzkich opowieści, tyle historii, tyle tajemnic do odkrycia! I tyle jeszcze w Kraju nie widziałam... Wiesz, Mirku, pomyślałam sobie: Taki niewielki w sumie kraj, a życia za mało, żeby go poznać... Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: Hej, hej 04.08.13, 19:14 Sorellino : ) To byłaś w najpiękniejszych górach świata : ) - Beskid Sądecki. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Hej, hej 03.08.13, 21:43 Cześć powakacyjno-ekskursyjna Sorellino Mam dla Ciebie radę na "nienawidzenie" - nie rozpakowuj walizek. W przyszłym roku będą już zapakowane na wyjazd. Jak znalazł... Mirku, rozwiązuję zagadkę - jesteś tam, gdzie w pobliżu jest duży biały wiatrak Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Hej, hej 03.08.13, 22:08 Cześć, Hardy! Ty też już "powakacyjny"? Ale wciąż pływający, mam nadzieję? Słuchajcie, w środę ma być 38 stopni!!! A kiedy jechaliśmy z Krościenka do Krakowa, na poziomie drogi termometry wskazywały... 53 stopnie!!! Mamy w tym roku w Polsce tropiki nie gorsze niż w Hiszpanii, Grecji czy na innych Karaibach! Odpowiedz Link
hardy1 Re: Hej, hej 03.08.13, 23:11 Mam trochę rwany urlop. Musiałem wrócić, kilka pilnych spraw. dokumentów i pism w pracy załatwić. Za kilka dni, na kilka dni znowu wyskoczymy jeszcze nad morze Jasne że pływam do oporu i prawie codziennie dodatkowo, w rowerowej grupie, pędzimy po kilkadziesiąt kilometrów na rowerach popołudniami i wieczorami Dzisiaj była cudowna pogoda i woda. Jak wszedłem do jeziora, to wyszedłem po 2,5 godzinach Koło 4,5 - 5 km przepłynąłem na raz. Rzadko już takie odległości pływam, przeważnie nie dłużej niż 2 godziny, ale dzisiaj było w sam raz W tym samym czasie ludzie się smażyli na piasku, a ja cały czas miałem przyjemnie w wodzie Odpowiedz Link
mirekms Re: Hej, hej 04.08.13, 20:39 hardy1 napisał: Mirku, rozwiązuję zagadkę - jesteś tam, gdzie w pobliżu jest duży biały > wiatrak ----------------------------------------------- brawo! brawo kol.Hardy odpowiedź prawidłowa biały wiatrak (link) miejscowość uzdrowiskowa w ....,no, gdzie? na plażę z tabletem nie chodzę,to już byłby szczyt przesady, chociaż u mnie jest wszystko możliwe,naprawdę,a co? nie? (foto nie mojego autorstwa) do wiatraka prawie już doszedłem,jeszcze mam czas,czas a ile mam przemyśleń,i tego najbardziej potrzebowałem pogadać z samym sobą,miałem dużo spraw do obgadania Mirrosław Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Hej, hej 04.08.13, 22:50 Noo... kuurczeee.... nie wiem gdzie jest ten wiatrak! O! Odpowiedz Link
k.karen Re: Hej, hej 04.08.13, 23:02 Wpadam na chwilę, burzowo u mnie ale zagadkę rozwiązałam - Świnoujście Biały wiatrak jest niedaleko tego miejsca, które pod linkiem można obejrzeć na żywo. Wspaniała impreza, ha! tallships.szczecin.eu/ Odpowiedz Link
hardy1 Re: Hej, hej 04.08.13, 23:13 Eeeech, za późno mogłem zaglądnąć...Karen wszystko w szczegółach ujawniła. A już miałem właściwą odpowiedź, że Biały Wiatrak jest nad Morzem Bałtyckim... Odpowiedz Link
k.karen Re: Hej, hej 04.08.13, 23:44 To na pocieszenie obejrzyj sobie piękne żaglowce, klasa A to te największe tallships.szczecin.eu/pl/jednostki/klasa/a Odpowiedz Link
1agfa Re: Hej, hej 05.08.13, 01:00 Nie tylko Hardy, ale i ja obejrzałem i jeszcze oglądać będę! Kilka lat temu byłem nad Bałtykiem podczas podobnej imprezy; teraz w Szczecinie same najwieksze, imponujące, wspaniałe te żaglowce. Porywający to widok, kiedy nie stoją w porcie, tylko hen w morzu stadem gromada żaglowców płynie, żaglami niczym ptasie skrzydła nad falami świeci... Dziekuję Ci Karen ogromnie za tę frajdę Odpowiedz Link
1agfa Re: Hej, hej 05.08.13, 01:05 PS. Słyszałem, że tradycją jest w meksykańskiej flocie Marwoj, mówię o Cuauhtemo: że marynarze wpływając do portu, zawsze witają ten port stojąc rzędami na wszystkich rejach. Nie udało mi sie zobaczyc, musiało to świetnie wyglądać . (ale pewnie jeszcze "złapię" jakiś reportaż Odpowiedz Link
hardy1 Re: Hej, hej 05.08.13, 09:41 Często widuję żaglowce w Gdyni, ale zawsze z przyjemnością patrzy się na nie Żaglowce mają duszę! Odpowiedz Link
hardy1 Re: Hej, hej 05.08.13, 09:48 1agfa napisał: > PS. Słyszałem, że tradycją jest w meksykańskiej flocie Marwoj, mówię o Cuauhtemo: że marynarze wpływając do portu, zawsze witają ten port stojąc rzędami na wszystkich rejach. Nie udało mi sie zobaczyc, musiało to świetnie wyglądać (ale pewnie jeszcze "złapię" jakiś reportaż Agfo, przecież tę "paradę na rejach" prezentują marynarze z żaglowca "Cuauhtémoc", pod linkiem od Karen To kolejne, czwarte zdjęcie Odpowiedz Link
1agfa Re: Hej, hej 05.08.13, 18:17 Tak, Hardy, widziałem zdjęcia (ponownie dziekuje Karen) , ale mówiono mi że marynarze z "Cuauhtémoc" w chwili zawijania do portu, stali na rejach aż po sam nok, w rozciągniętych szeregach, trzymając się za ręce! I to dopiero musiał być niezwykły widok. Jednak będę polować na jakąś powtórkę tego reportażu, jakis filmik może zdążę jeszcze złapać przed "wybyciem". Jesli nie znajdę...to nic, i tak zachwycam się tym, co pod linkiem Karen znajduję, piękno jedno z trzech największych piękności świata (...) > przecież tę "paradę na rejach" prezentują marynarze z żaglo > wca "Cuauhtémoc", pod linkiem od Karen To kolejne, czwarte zdjęcie Odpowiedz Link
k.karen Re: Hej, hej 05.08.13, 21:38 Agfo Dla Ciebie film, tylko szkoda że nie z regat szczecińskich Accostage de la Buque Escuela Cuauhtémoc - Bordeaux - aout 2012 Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Hej, hej 06.08.13, 00:18 Mam robala. Nazywa się on nadobnica alpejska. Wylądował na szarym namiocie syna. Syn, który mnóstwo robali zna... zdębiał, bo jeszcze takiego robala nie widział... i złapał za aparat. Na szczęście jest na tyle wielkim robalowym fachowcem, że wiedział jak szukać nazwy robaka... Zawsze znajdzie nazwę robala, bo coś tam kuma z klasyfikacji... no itd... (Sam już nie wiem, czego się nauczył na działce, od najmłodszych lat, kiedy to różne atlasy przyrodnicze uczciwie pożerał) Wysłał zdjęcie nadobnicy do Bieszczadzkiego Parku Narodowego, bo tam jest jeden człowiek, który tymi nadobnicami się zajmuje i jest zadowolony, kiedy dostanie sygnał o miejscu znalezienia robala. To zdjęcie jest podobno bardzo udane, gdyż robal jest podobno wyjątkowo piękny i siedzi na jednolitym tle. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Hej, hej 06.08.13, 00:23 Ten robal ma 4 cm długości. Z różkami to ponad 8 cm długości... Naprawdę da radę go zauważyć! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Hej, hej 06.08.13, 00:27 A tu mam jeszcze obrazek nadobnicy z gugli Robiony bardziej profesjonalnie, a nie tak na łubudu! Widać jak tęczowy jest ten robal Odpowiedz Link
1agfa Re: Hej, hej 06.08.13, 01:16 Piekny ten robal Kosmito, i słusznie sie "nadobnica" nazywa, bo nadobna bestyjka Nigdy nie widziałem takiego owada. Zdjęcie Twój syn zrobił bardzo przytomnie i na pewno jest udane- przecież to widać! A jaka zasługa dla przyrody - pewnie pracownicy Bieszczadzkiego Parku Narodowego będą teraz tam biegać i szukać, cali szczęśliwi Dobra robota, możesz byc dumny z syna! Ten robal zwraca uwagę, ale przecież trzeba migiem sie ruszać, aby fotkę zrobić. "Nadobnica alpejska" - nadobna rzeczywiście...no proszę! Brawo. Wieczór dobrych wiadomości Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Hej, hej 06.08.13, 01:27 Wyobrażasz sobie Agfo, jak taki (z różkami)... ośmiocentymetrowy nieznany robal, ci ląduje przed nosem... Nooo... Może to zrobić wrażenie... to jest już drugi wart pilnowania robal odkryty przez syna Jakiś czas temu gliniarza naściennego, podobno w Warszawie jeszcze nie występującego zidentyfikował... Ha ha ha... maaa okooo do robaaliii... Odpowiedz Link
hardy1 Re: Hej, hej 06.08.13, 01:30 Fantastyczna NADOBNICA, Kosmito Prawdziwie zasługuje na to miano Jak się mieni na błękitno I to ma być robal?! Oby jak najwięcej takich robali, to i panie nie będą się robali bały Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Hej, hej 06.08.13, 01:57 Ueee! Nadobna - być może - ale nadobność to straszliwa. te niby "oczy" na karku, te niby "wąsy" na odwłoku... Robal i tyle! Skrzywdzić nie skrzywdzę, chyba że "toto" mnie skrzywdzi, uchla na przykład. Wtedy... trzask prask, bez litości! Trudno - dżinistką nie jestem. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Hej, hej 06.08.13, 02:19 Nadobnica jest piękna i jest pod ścisłą ochroną! nie można jej krzywdzić! Każdy owad jest cenny. Nie skrzywdziłem nawet dyląża garbarza, kiedy mnie puknął w czachę... i usiadł na włosach! brrrrrr! A wiecie jak on buczy/skrzypi/.... kiedy leci? Skrzydeł sobie gagatek jeden nie oliwi...! ten robal... to ma swoją masę i pęd.... Odpowiedz Link
1agfa Re: Hej, hej 06.08.13, 01:05 Dziękuję, Karen, to nic że nie ze Szczecina - ale widać te rozstawione rzędy chłopaków na rejach!! Za trud poszukania ekstra dziekuję Dziwiłem sie, bo mówiono że za ręce...jasne, że za liny sie trzymają. Ale i tak, prawdziwy popis. Duzy kawał w morzu przed wchodzeniem do portu, a juz stoją. Tam w górze wicher dmie, aż świszcze między płótnami i linami! Świetny widok Odpowiedz Link
hardy1 Re: Hej, hej 06.08.13, 07:29 k.karen napisała: > Wpadam na chwilę, burzowo u mnie ale zagadkę rozwiązałam - Świnoujście Biały wiatrak jest niedaleko tego miejsca, które pod linkiem można obejrzeć na żywo. Wspaniała impreza, ha! > tallships.szczecin.eu/ Właśnie pokazali w Tvp Info żaglowce, jak pojedynczo wypływają ze Szczecina i kierują się do Świnoujścia. Tam będzie następny pokaz. Podobno dzisiaj między 13 a 15 będzie można je oglądać czy cuś podobnego Ho ho, kto dzisiaj jest w Świnoujściu, to będzie miał na co patrzeć Możliwe że w tej tivi będą relacjonowali Odpowiedz Link
hashimotka88 Re: Hej, hej 03.08.13, 23:08 Cześć Sorellino Pod Twoją nieobecność zawitała do piaskownicy nowa Podwórkowiczka więc się witam Siostro... ojj to trochu dużo powiedziane ale... wszyscy jesteśmy Braćmi i Siostrami i może jednak nie było nad wyrost Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Hej, hej 03.08.13, 23:33 Ciao, Hashimotko! Fajnie jest wrócić i zastać nowych "domowników". Sei benvenuta, Hashimotka! Niczego nie powiedziałaś na wyrost, wszystko było w sam raz. Odpowiedz Link
hashimotka88 Re: Hej, hej 03.08.13, 23:45 Tutaj człowiek chyba czuje się tak swojo, jak to na PODWÓRKU. Każdy z każdym się zna i jest raczej za pan brat. Takie moje pierwsze wrażenie Hashimotka to bardziej urzędowo Żeby mniej palce męczyć może być Hashi (czyt. Haszi) Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Hej, hej 03.08.13, 23:52 Haszi? O kurczę! Ładnie, ale tak troche jakby... haszyszowo brzmi... Odpowiedz Link
hashimotka88 Re: Hej, hej 03.08.13, 23:58 > Haszi? O kurczę! Ładnie, ale tak troche jakby... haszyszowo brzmi... Oj tam, oj tam. Czasem sobie odlecę.... myślami... tak swobodnie i lekko jak pierze... ale bez żadnych używek. Duszyczka sama jak dmuchawiec lata... szczególnie w nienamacalnym życiu... Nie nooo, nie jestem kurczę Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Hej, hej 03.08.13, 23:59 Sorel Znasz dużo języków, w Beskidzie Sądeckim nieprzydatne Ja na Lazurowym Wybrzeżu (nie byłem) w pięciogwiazdkowym hotelu to wiem że ten recepcjonista z kamiennym obliczem nie dał poznać po sobie że moje zamówienie pewnie odebrał tak: Kali chce room z widokiem na chaszcze. Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Hej, hej 04.08.13, 00:14 Hej, Kichonorku! Hashimotka to poliglotka, tak mi się widzi. A ja wcale tak znowu wielu języków nie znam - po sądecku, gorecku, pienińsku i po janosikowemu, ni duduuu! , ale nasza komunikacja na tym nie ucierpiała, bo oni tam po mojemu, jak po swojemu, gadali! Sami swoi. No! Odpowiedz Link
hashimotka88 Re: Hej, hej 04.08.13, 00:31 > Hashimotka to poliglotka, tak mi się widzi. No to się uśmiałam źle Ci się widzi, nie te okulary masz na nosie Ja po polskiemu dobrze nie mówię Jeśli mówię, to łopatologicznie Echhh miałam się poduczyć angielskiego tak dawno był nie używany.... Zapomniał mi się on i zapomniało, że wziąć się za niego wypadało.... Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Hej, hej 04.08.13, 01:11 hashimotka88 napisała: > No to się uśmiałam źle Ci się widzi, nie te okulary masz na nosie Nie mam żadnych okularów na nosie, nawet różowych, może w tym tkwi problem? Hashi, a zauważyłaś, jakie oczko puściłam, o tutaj: > Hashimotka to poliglotka, tak mi się widzi. No, a teraz muszę trudy podróży odespać. Dobranoc, Hashi! Dobrej nocy wszystkim! Odpowiedz Link
hashimotka88 Re: Hej, hej 04.08.13, 01:21 > > Hashimotka to poliglotka, tak mi się widzi. No tak... potraktowałaś mnie z przymrużeniem oka Dobranoc Siostrzyczko (ejj, nie powinnam... ale sama to spowodowałaś, swoimi literkami ) i WKN Uczę się na PODWÓRKU iść na skróty A te wytłuszczone słówka też są ciekawe Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Hej, hej 04.08.13, 13:33 hashimotka88 napisała: >...) Dobranoc Siostrzyczko >Ja po polskiemu dobrze nie mówię (...) Za to dobrze tłumaczysz, Hashi! . Z włoskiego... > Echhh miałam się poduczyć angielskiego tak dawno był nie używany... A co z niemieckim? Karen, dla Ciebie też buziaki! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Hej, hej 04.08.13, 16:41 Sorellino! Kupę lat! Brzmienie Twojego wirtualnego głosu, kojarzy mi się z miną kota, który wypił pyszną śmietankę! Widać, że doskonale przewietrzyłaś głowę! Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Hej, hej 04.08.13, 17:22 Kosmitku, to dla Grysia zamiast wirtualnej śmietanki Serdeczności, Kosmitku! Odpowiedz Link
k.karen Re: Hej, hej 04.08.13, 10:27 Cześć Sorellino Czytam, że urlop się udał. A rozpakowywania walizek też nie lubię Buziaki dla Ciebie i WU Odpowiedz Link
1agfa Re: Hej, hej 05.08.13, 00:45 Sorellino , dzień dobrywieczór - no aż się uśmiechnąłem sam do siebie, ze juz jesteś Chociaż Ty pewnie wolałabyś jeszcze pourlopować w swoich pięknych Beskidach (co Szaliczek piekną fotką podpowiedziała. Dzień dobry Ci, Szaliczku (Jak to jest, że walizki zawsze sa bardziej pękate, bardziej wypchane, z trudem domykane...kiedy sie wraca? A rzeczy przecież w nich te same! Ot zagadka egzystencjalna... Witaj Sorellino sorel.lina napisała: > ...Podwórko! > Kłaniam się pięknie po wakacyjnym "niebyciu". > Walizki rozpakowuję - nienawidzę tej czynności. Ale cieszę się, że znów mogę by > ć z Wami! > Więc póki co sierpniowo-gorące powitanie ślę! Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Hej, hej 05.08.13, 11:19 1agfa napisał: > Sorellino , dzień dobrywieczór - no aż się uśmiechnąłem sam do si > ebie, ze juz jesteś Agfo miły, ja też się cieszę, dzień dobry ranek mówię i pięknie do Ciebie uśmiecham. > (co Szaliczek piekną fotką podpowiedziała. Szaliczku, dziękuję za zdjęcie. Beskid Sądecki urokliwy bardzo, ale ja już o Bieszczadach marzę. Jeszcze tamtych stron nie widziałam, może za rok? Serdeczności, Szaliczku. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: Hej, hej 05.08.13, 16:37 Kiedy wrócę, to wkleję tu super robala! Syn go w Bieszczadach znalazł! i sfotografował Jest wyjątkowy i piękny... Podobno jest uznawany za najpiękniejszego robala Europy! Oczywiście grozi mu wyginięcie..., bo mieszka tylko w lasach bukowych i potrzebuje gnijącego drewna bukowego... Odpowiedz Link
1agfa Re: Hej, hej 05.08.13, 18:26 HA! To czekam na fotkę niezwykle Interesującego Najpiękniejszego Robala Bieszczadzkiego Jesli ginący, to dobrze wiedzieć jak wygląda, żeby zaoszczędzić i "dopieścić" przy ewentualnym spotkaniu U sąsiada jest buk, kto wie? (dobrze, że zagadki nie zadał Kosmita do rozwiązywania, jak sie ten P.T. Robal nazywa! kkkkosmita napisał: > Kiedy wrócę, to wkleję tu super robala! > Syn go w Bieszczadach znalazł! i sfotografował > Jest wyjątkowy i piękny... > Podobno jest uznawany za najpiękniejszego robala Europy! > Oczywiście grozi mu wyginięcie..., bo mieszka tylko w lasach bukowych i potrzeb > uje gnijącego drewna bukowego... Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: Hej, hej 06.08.13, 11:11 Rozmawialiśmy kiedyś na Lozy o Suchej Beskidzkiej : ) A tu pobliże - Dolina Popradu Odpowiedz Link