03.08.13, 18:18
...Podwórko! smilesmilesmile
Kłaniam się pięknie po wakacyjnym "niebyciu".
Walizki rozpakowuję - nienawidzę tej czynności. Ale cieszę się, że znów mogę być z Wami!
Więc póki co sierpniowo-gorące powitanie ślę! smile
Obserwuj wątek
    • mirekms Re: Hej, hej 03.08.13, 20:19

Droga Sorellino,i ma się rozumieć kol.WU

a ja w trakcie zażywania kąpieli morskich
      cudownie,ludzie,atmosfera,hotel,jedzenie

wróciłem z godzinnego spaceru zamoczony po
      kolana w wodzie,doszedłem do dużego,białego
      wiatraka.Zagadka bez nagród.Gdzie jestem ?

rozkosze będę mi dane do godzin popołudniowych
      12 sierpnia,następny poniedziałek

Sorellino,napisz troszeczkę jak było

ukłony

Mirosław
      • sorel.lina Re: Hej, hej 03.08.13, 21:58
        Cześć, Mirku! smile

Pytasz, jak było? Było zielono, błękitnie, słonecznie i gorąco, swojsko i pięknie! W sensie dosłownym i przenośnym smile
        Beskid Sądecki, Pieniny, Gorce, Dunajec, a na deser Kraków. I cóż tu więcej pisać!
        Po co ja jeździłam na "egzotyczne" wakacje! Przecież tu, na wyciągnięcie ręki, tyle miejsc
        czarodziejskich, tyle niesamowitych ludzkich opowieści, tyle historii, tyle tajemnic do odkrycia!
        I tyle jeszcze w Kraju nie widziałam...
        Wiesz, Mirku, pomyślałam sobie: Taki niewielki w sumie kraj, a życia za mało, żeby go poznać...
        • sza.aliczek Re: Hej, hej 04.08.13, 19:14
          Sorellino : ) To byłaś w najpiękniejszych górach świata : ) - Beskid Sądecki.

https://www.beskidsadecki.eu/duzeIMG/przelecz_przyslop_beskid_sadeckiw.jpg
    • hardy1 Re: Hej, hej 03.08.13, 21:43
      Cześć powakacyjno-ekskursyjna Sorellino smile

Mam dla Ciebie radę na "nienawidzenie" - nie rozpakowuj walizek. W przyszłym roku będą już zapakowane na wyjazd. Jak znalazł...suspicious

Mirku, rozwiązuję zagadkę - jesteś tam, gdzie w pobliżu jest duży biały wiatrak suspicious
      • sorel.lina Re: Hej, hej 03.08.13, 22:08
        Cześć, Hardy! smile Ty też już "powakacyjny"? Ale wciąż pływający, mam nadzieję?

Słuchajcie, w środę ma być 38 stopni!!! A kiedy jechaliśmy z Krościenka do Krakowa, na poziomie drogi termometry wskazywały... 53 stopnie!!! shock
        Mamy w tym roku w Polsce tropiki nie gorsze niż w Hiszpanii, Grecji czy na innych Karaibach! smile
        • hardy1 Re: Hej, hej 03.08.13, 23:11
          Mam trochę rwany urlop. Musiałem wrócić, kilka pilnych spraw. dokumentów i pism w pracy załatwić. Za kilka dni, na kilka dni znowu wyskoczymy jeszcze nad morze smile

Jasne że pływam do oporu i prawie codziennie dodatkowo, w rowerowej grupie, pędzimy po kilkadziesiąt kilometrów na rowerach popołudniami i wieczorami smile Dzisiaj była cudowna pogoda i woda. Jak wszedłem do jeziora, to wyszedłem po 2,5 godzinach smile Koło 4,5 - 5 km przepłynąłem na raz. Rzadko już takie odległości pływam, przeważnie nie dłużej niż 2 godziny, ale dzisiaj było w sam raz big_grin
          W tym samym czasie ludzie się smażyli na piasku, a ja cały czas miałem przyjemnie w wodzie smile
      • mirekms Re: Hej, hej 04.08.13, 20:39

hardy1 napisał:

Mirku, rozwiązuję zagadkę - jesteś tam, gdzie w pobliżu jest duży biały
        > wiatrak suspicious

-----------------------------------------------

brawo! brawo kol.Hardy
        odpowiedź prawidłowa
        biały wiatrak (link) miejscowość uzdrowiskowa w ....,no, gdzie?

na plażę z tabletem nie chodzę,to już byłby szczyt przesady,
        chociaż u mnie jest wszystko możliwe,naprawdę,a co? nie?
        (foto nie mojego autorstwa)

do wiatraka prawie już doszedłem,jeszcze mam czas,czas
        a ile mam przemyśleń,i tego najbardziej potrzebowałem
        pogadać z samym sobą,miałem dużo spraw do obgadania

Mirrosław

• kkkkosmita Re: Hej, hej 04.08.13, 22:50
          Noo... kuurczeee....
          nie wiem gdzie jest ten wiatrak!
          O!
          http://wstaw.org/m/2012/03/26/k%C3%B3%C5%84_AWATAR.jpg
          • k.karen Re: Hej, hej 04.08.13, 23:02
            Wpadam na chwilę, burzowo u mnie ale zagadkę rozwiązałam - Świnoujście smile
            Biały wiatrak jest niedaleko tego miejsca, które pod linkiem można obejrzeć na żywo.
            Wspaniała impreza, ha!

tallships.szczecin.eu/
            • hardy1 Re: Hej, hej 04.08.13, 23:13
              Eeeech, za późno mogłem zaglądnąć...Karen wszystko w szczegółach ujawniła. A już miałem właściwą odpowiedź, że Biały Wiatrak jest nad Morzem Bałtyckim...wink
              • k.karen Re: Hej, hej 04.08.13, 23:44
                To na pocieszenie obejrzyj sobie piękne żaglowce, klasa A to te największe smile

tallships.szczecin.eu/pl/jednostki/klasa/a
                • 1agfa Re: Hej, hej 05.08.13, 01:00
                  Nie tylko Hardy, ale i ja obejrzałem i jeszcze oglądać będę!
                  Kilka lat temu byłem nad Bałtykiem podczas podobnej imprezy; teraz w Szczecinie same najwieksze, imponujące, wspaniałe te żaglowce.
                  Porywający to widok, kiedy nie stoją w porcie, tylko hen w morzu stadem gromada żaglowców płynie, żaglami niczym ptasie skrzydła nad falami świeci...smile
                  Dziekuję Ci Karen ogromnie za tę frajdę smile
                  • 1agfa Re: Hej, hej 05.08.13, 01:05
                    PS. Słyszałem, że tradycją jest w meksykańskiej flocie Marwoj, mówię o Cuauhtemo: że marynarze
                    wpływając do portu, zawsze witają ten port stojąc rzędami na wszystkich rejach.
                    Nie udało mi sie zobaczyc, musiało to świetnie wyglądać .
                    (ale pewnie jeszcze "złapię" jakiś reportaż smile
                    • hardy1 Re: Hej, hej 05.08.13, 09:41
                      Często widuję żaglowce w Gdyni, ale zawsze z przyjemnością patrzy się na nie smile Żaglowce mają duszę! smile
                    • hardy1 Re: Hej, hej 05.08.13, 09:48
                      1agfa napisał:
                      > PS. Słyszałem, że tradycją jest w meksykańskiej flocie Marwoj, mówię o Cuauhtemo: że marynarze wpływając do portu, zawsze witają ten port stojąc rzędami na wszystkich rejach. Nie udało mi sie zobaczyc, musiało to świetnie wyglądać (ale pewnie jeszcze "złapię" jakiś reportaż smile

Agfo, przecież tę "paradę na rejach" prezentują marynarze z żaglowca "Cuauhtémoc", pod linkiem od Karen smile To kolejne, czwarte zdjęcie smile
                      • 1agfa Re: Hej, hej 05.08.13, 18:17
                        Tak, Hardy, widziałem zdjęcia (ponownie dziekuje Karen) smile, ale mówiono mi że marynarze z "Cuauhtémoc" w chwili zawijania do portu, stali na rejach aż po sam nok, w rozciągniętych szeregach, trzymając się za ręce!
                        I to dopiero musiał być niezwykły widok.
                        Jednak będę polować na jakąś powtórkę tego reportażu, jakis filmik może zdążę jeszcze złapać przed "wybyciem".
                        Jesli nie znajdę...to nic, i tak zachwycam się tym, co pod linkiem Karen znajduję, piękno jedno z trzech największych piękności świata smile
                        (...)
                        > przecież tę "paradę na rejach" prezentują marynarze z żaglo
                        > wca "Cuauhtémoc", pod linkiem od Karen smile To kolejne, czwarte zdjęcie smile
                          • kkkkosmita Re: Hej, hej 06.08.13, 00:18
                            Mam robala.
                            Nazywa się on nadobnica alpejska.
                            Wylądował na szarym namiocie syna.
                            Syn, który mnóstwo robali zna...
                            zdębiał, bo jeszcze takiego robala nie widział...
                            i złapał za aparat.
                            Na szczęście jest na tyle wielkim robalowym fachowcem, że wiedział jak szukać nazwy robaka...
                            Zawsze znajdzie nazwę robala, bo coś tam kuma z klasyfikacji... no itd...
                            (Sam już nie wiem, czego się nauczył na działce, od najmłodszych lat, kiedy to różne atlasy przyrodnicze uczciwie pożerałbig_grin)
                            Wysłał zdjęcie nadobnicy do Bieszczadzkiego Parku Narodowego, bo tam jest jeden człowiek, który tymi nadobnicami się zajmuje i jest zadowolony, kiedy dostanie sygnał o miejscu znalezienia robala.
                            To zdjęcie jest podobno bardzo udane, gdyż robal jest podobno wyjątkowo piękny i siedzi na jednolitym tle.

https://wstaw.org/m/2013/08/06/Nadobnica_alpejska1.JPG
                            • kkkkosmita Re: Hej, hej 06.08.13, 00:23
                              Ten robal ma 4 cm długości.
                              Z różkami to ponad 8 cm długości...
                              Naprawdę da radę go zauważyć!
                              • kkkkosmita Re: Hej, hej 06.08.13, 00:27
                                A tu mam jeszcze obrazek nadobnicy z gugli
                                Robiony bardziej profesjonalnie, a nie tak na łubudu!
                                Widać jak tęczowy jest ten robal

https://img.ephoto.sk/data/users/9632/photos/b90fde1dd22b552be919970e308088de5346690f.jpg
                            • 1agfa Re: Hej, hej 06.08.13, 01:16
                              Piekny ten robal Kosmito, i słusznie sie "nadobnica" nazywa, bo nadobna bestyjka smile
                              Nigdy nie widziałem takiego owada.
                              Zdjęcie Twój syn zrobił bardzo przytomnie i na pewno jest udane- przecież to widać!
                              A jaka zasługa dla przyrody - pewnie pracownicy Bieszczadzkiego Parku Narodowego będą teraz tam biegać i szukać, cali szczęśliwi big_grin
                              Dobra robota, możesz byc dumny z syna! smile
                              Ten robal zwraca uwagę, ale przecież trzeba migiem sie ruszać, aby fotkę zrobić.
                              "Nadobnica alpejska" - nadobna rzeczywiście...no proszę!
                              Brawo. Wieczór dobrych wiadomości smile

https://wstaw.org/m/2013/08/06/Nadobnica_alpejska1.JPG
                              • kkkkosmita Re: Hej, hej 06.08.13, 01:27
                                Wyobrażasz sobie Agfo, jak taki (z różkami)... ośmiocentymetrowy nieznany robal, ci ląduje przed nosem...
                                Nooo...
                                Może to zrobić wrażenie...
                                to jest już drugi wart pilnowania robal odkryty przez syna
                                Jakiś czas temu gliniarza naściennego, podobno w Warszawie jeszcze nie występującego zidentyfikował...
                                Ha ha ha... maaa okooo do robaaliii...tongue_outbig_grin
                              • hardy1 Re: Hej, hej 06.08.13, 01:30
                                Fantastyczna NADOBNICA, Kosmito big_grin Prawdziwie zasługuje na to miano smile Jak się mieni na błękitno smile
                                I to ma być robal?! Oby jak najwięcej takich robali, to i panie nie będą się robali bały big_grin
                                • sorel.lina Re: Hej, hej 06.08.13, 01:57
                                  Ueee! Nadobna - być może - ale nadobność to straszliwa. te niby "oczy" na karku, te niby "wąsy" na odwłoku... Robal i tyle!
                                  Skrzywdzić nie skrzywdzę, chyba że "toto" mnie skrzywdzi, uchla na przykład. Wtedy... trzask prask, bez litości! Trudno - dżinistką nie jestem.
                                  • kkkkosmita Re: Hej, hej 06.08.13, 02:19
                                    Nadobnica jest piękna i jest pod ścisłą ochroną!
                                    nie można jej krzywdzić!tongue_out
                                    Każdy owad jest cenny.
                                    Nie skrzywdziłem nawet dyląża garbarza, kiedy mnie puknął w czachę... i usiadł na włosach!
                                    brrrrrr!
                                    A wiecie jak on buczy/skrzypi/.... kiedy leci?
                                    Skrzydeł sobie gagatek jeden nie oliwi...! tongue_out
                                    ten robal... to ma swoją masę i pęd....
                          • 1agfa Re: Hej, hej 06.08.13, 01:05
                            Dziękuję, Karen, to nic że nie ze Szczecina - ale widać te rozstawione rzędy chłopaków na rejach!!
                            Za trud poszukania ekstra dziekuję smile
                            Dziwiłem sie, bo mówiono że za ręce...jasne, że za liny sie trzymają. Ale i tak, prawdziwy popis. Duzy kawał w morzu przed wchodzeniem do portu, a juz stoją. Tam w górze wicher dmie, aż świszcze między płótnami i linami!
                            Świetny widok smile
            • hardy1 Re: Hej, hej 06.08.13, 07:29
              k.karen napisała:
              > Wpadam na chwilę, burzowo u mnie ale zagadkę rozwiązałam - Świnoujście smile Biały wiatrak jest niedaleko tego miejsca, które pod linkiem można obejrzeć na żywo. Wspaniała impreza, ha!
              > tallships.szczecin.eu/

Właśnie pokazali w Tvp Info żaglowce, jak pojedynczo wypływają ze Szczecina i kierują się do Świnoujścia. Tam będzie następny pokaz. Podobno dzisiaj między 13 a 15 będzie można je oglądać czy cuś podobnego smile Ho ho, kto dzisiaj jest w Świnoujściu, to będzie miał na co patrzeć smile Możliwe że w tej tivi będą relacjonowali
    • hashimotka88 Re: Hej, hej 03.08.13, 23:08
      Cześć Sorellino wink

Pod Twoją nieobecność zawitała do piaskownicy nowa Podwórkowiczka wink więc się witam Siostro... ojj to trochu dużo powiedziane ale... wszyscy jesteśmy Braćmi i Siostrami i może jednak nie było nad wyrost wink
      • sorel.lina Re: Hej, hej 03.08.13, 23:33
        Ciao, Hashimotko! smile
        Fajnie jest wrócić i zastać nowych "domowników". Sei benvenuta, Hashimotka! smile
        Niczego nie powiedziałaś na wyrost, wszystko było w sam raz. wink
        • hashimotka88 Re: Hej, hej 03.08.13, 23:45
          Tutaj człowiek chyba czuje się tak swojo, jak to na PODWÓRKU. Każdy z każdym się zna i jest raczej za pan brat. Takie moje pierwsze wrażenie wink
          Hashimotka to bardziej urzędowo big_grin Żeby mniej palce męczyć może być Hashi (czyt. Haszi) smile
          • sorel.lina Re: Hej, hej 03.08.13, 23:52
            Haszi? O kurczę! Ładnie, ale tak troche jakby... haszyszowo brzmi... uncertain
            • hashimotka88 Re: Hej, hej 03.08.13, 23:58
              > Haszi? O kurczę! Ładnie, ale tak troche jakby... haszyszowo brzmi... uncertain

Oj tam, oj tam. Czasem sobie odlecę.... myślami... tak swobodnie i lekko jak pierze... ale bez żadnych używek. Duszyczka sama jak dmuchawiec lata... szczególnie w nienamacalnym życiu...

Nie nooo, nie jestem kurczę suspicious big_grin tongue_out
        • kicho_nor Re: Hej, hej 03.08.13, 23:59
          Sorel
          Znasz dużo języków, w Beskidzie Sądeckim nieprzydatne
          Ja na Lazurowym Wybrzeżu (nie byłem) w pięciogwiazdkowym hotelu
          to wiem że ten recepcjonista z kamiennym obliczem nie dał poznać po sobie
          że moje zamówienie pewnie odebrał tak: Kali chce room z widokiem na chaszcze.
          • sorel.lina Re: Hej, hej 04.08.13, 00:14
            Hej, Kichonorku! smile
            Hashimotka to poliglotka, tak mi się widzi. wink
            A ja wcale tak znowu wielu języków nie znam - po sądecku, gorecku, pienińsku i po janosikowemu, ni duduuu! big_grin , ale nasza komunikacja na tym nie ucierpiała, bo oni tam po mojemu, jak po swojemu, gadali! Sami swoi. No! big_grinbig_grinbig_grin
            • hashimotka88 Re: Hej, hej 04.08.13, 00:31
              > Hashimotka to poliglotka, tak mi się widzi. wink

No to się uśmiałam big_grinbig_grinbig_grin źle Ci się widzi, nie te okulary masz na nosie tongue_out
              Ja po polskiemu dobrze nie mówię big_grin Jeśli mówię, to łopatologicznie wink
              Echhh miałam się poduczyć angielskiego suspicious tak dawno był nie używany.... Zapomniał mi się on i zapomniało, że wziąć się za niego wypadało....
              • sorel.lina Re: Hej, hej 04.08.13, 01:11
                hashimotka88 napisała:

> No to się uśmiałam big_grinbig_grinbig_grin źle Ci się widzi, nie te okulary masz na nosie tongue_out

Nie mam żadnych okularów na nosie, nawet różowych, może w tym tkwi problem? big_grinbig_grinbig_grin
                Hashi, a zauważyłaś, jakie oczko puściłam, o tutaj:

> Hashimotka to poliglotka, tak mi się widzi. wink

No, a teraz muszę trudy podróży odespać. Dobranoc, Hashi! Dobrej nocy wszystkim!

• hashimotka88 Re: Hej, hej 04.08.13, 01:21
                  > > Hashimotka to poliglotka, tak mi się widzi. wink

No tak... potraktowałaś mnie z przymrużeniem oka suspicious wink

Dobranoc Siostrzyczko (ejj, nie powinnam... ale sama to spowodowałaś, swoimi literkami tongue_out) i WKN
                  Uczę się na PODWÓRKU iść na skróty wink A te wytłuszczone słówka też są ciekawe
                  • sorel.lina Re: Hej, hej 04.08.13, 13:33
                    hashimotka88 napisała:

>crying...) Dobranoc Siostrzyczko
                    >Ja po polskiemu dobrze nie mówię (...)

Za to dobrze tłumaczysz, Hashi! . Z włoskiego... wink

> Echhh miałam się poduczyć angielskiego tak dawno był nie używany...

A co z niemieckim? wink

Karen, dla Ciebie też buziaki! kiss

• kkkkosmita Re: Hej, hej 04.08.13, 16:41
                      Sorellino!
                      Kupę lat! big_grin
                      Brzmienie Twojego wirtualnego głosu, kojarzy mi się z miną kota, który wypił pyszną śmietankę! big_grin Widać, że doskonale przewietrzyłaś głowę! big_grin
                      • sorel.lina Re: Hej, hej 04.08.13, 17:22
                        Kosmitku, to dla Grysia zamiast wirtualnej śmietanki kiss
                        Serdeczności, Kosmitku! smile
    • k.karen Re: Hej, hej 04.08.13, 10:27
      Cześć Sorellino smile

Czytam, że urlop się udał. A rozpakowywania walizek też nie lubię smile

Buziaki dla Ciebie i WU kiss
    • 1agfa Re: Hej, hej 05.08.13, 00:45
      Sorellino kwiat, dzień dobrywieczór - no aż się uśmiechnąłem sam do siebie, ze juz jesteś smile
      Chociaż Ty pewnie wolałabyś jeszcze pourlopować w swoich pięknych Beskidach

(co Szaliczek piekną fotką podpowiedziała. Dzień dobry Ci, Szaliczku smile

(Jak to jest, że walizki zawsze sa bardziej pękate, bardziej wypchane, z trudem domykane...kiedy sie wraca? A rzeczy przecież w nich te same!
      Ot zagadka egzystencjalna...wink

Witaj Sorellino smile

sorel.lina napisała:

> ...Podwórko! smilesmilesmile
      > Kłaniam się pięknie po wakacyjnym "niebyciu".
      > Walizki rozpakowuję - nienawidzę tej czynności. Ale cieszę się, że znów mogę by
      > ć z Wami!
      > Więc póki co sierpniowo-gorące powitanie ślę! smile
      • sorel.lina Re: Hej, hej 05.08.13, 11:19
        1agfa napisał:

> Sorellino kwiat, dzień dobrywieczór - no aż się uśmiechnąłem sam do si
        > ebie, ze juz jesteś smile

Agfo miły, ja też się cieszę, dzień dobry ranek mówię i pięknie do Ciebie uśmiecham. smile

> (co Szaliczek piekną fotką podpowiedziała.

Szaliczku, dziękuję za zdjęcie. Beskid Sądecki urokliwy bardzo, ale ja już o Bieszczadach marzę. Jeszcze tamtych stron nie widziałam, może za rok?
        Serdeczności, Szaliczku. smile

• kkkkosmita Re: Hej, hej 05.08.13, 16:37
          Kiedy wrócę, to wkleję tu super robala!
          Syn go w Bieszczadach znalazł! i sfotografował
          Jest wyjątkowy i piękny...
          Podobno jest uznawany za najpiękniejszego robala Europy!
          Oczywiście grozi mu wyginięcie..., bo mieszka tylko w lasach bukowych i potrzebuje gnijącego drewna bukowego...
          • 1agfa Re: Hej, hej 05.08.13, 18:26
            HA! To czekam na fotkę niezwykle Interesującego Najpiękniejszego Robala Bieszczadzkiego big_grin big_grin
            Jesli ginący, to dobrze wiedzieć jak wygląda, żeby zaoszczędzić i "dopieścić" przy ewentualnym spotkaniu suspicious
            U sąsiada jest buk, kto wie?
            (dobrze, że zagadki nie zadał Kosmita do rozwiązywania, jak sie ten P.T. Robal wink nazywa! big_grin

kkkkosmita napisał:

> Kiedy wrócę, to wkleję tu super robala!
            > Syn go w Bieszczadach znalazł! i sfotografował
            > Jest wyjątkowy i piękny...
            > Podobno jest uznawany za najpiękniejszego robala Europy!
            > Oczywiście grozi mu wyginięcie..., bo mieszka tylko w lasach bukowych i potrzeb
            > uje gnijącego drewna bukowego...
        • sza.aliczek Re: Hej, hej 06.08.13, 11:11
          Rozmawialiśmy kiedyś na Lozy o Suchej Beskidzkiej : )
          A tu pobliże - Dolina Popradu

https://img6.iap.pl/_r/500-367/s/860/207116/Wiadomosci/56344/86946_dolinapopradu.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka