27.12.13, 11:57
Mam w rodzinie męża osobę, nastolatkę, której nie trawię. Odkąd zachowała sie wobec mnie kilka razy niegrzecznie, staram się nie wchodzić z nią w interakcje. No ale mamy wigilię, dzielenie się opłatkiem. Podeszłam do dziewczyny i złożyłam jej krótkie życzenia " wszystkiego najlepszego" przełamanie opłatkiem i tyle, żadnych całusów itp. Stanowiło to spory kontrast wobec życzeń składanych przeze mnie innym, które były osobiste i serdeczne. W zyczeniach składanych dziewczynie nie było ostentacji i raczej przeszły by niezauwazalnie, gdyby nie jedna osoba, ktora je dostrzegła i poinformowała mnie, ze zachowałam sie bardzo źle. Ja tak nie uważam, ale jakie jest wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • truskawka2013 Re: Życzenia 27.12.13, 12:01
      Ja uważam, że zachowałaś się właściwie. Skoro tak czułaś smile
    • nm.buba011 Re: Życzenia 27.12.13, 12:21
      fugitive napisała:

> W zyczeniach składanych dziewczy
      > nie nie było ostentacji i raczej przeszły by niezauwazalnie, gdyby nie jedna os
      > oba, ktora je dostrzegła i poinformowała mnie, ze zachowałam sie bardzo źle. Ja
      > tak nie uważam, ale jakie jest wasze zdanie?

https://pbs.twimg.com/media/BOat3BsCIAMZjtO.jpg:large

- oglądałem powyższe na video i mam swoje zdanie.
      Podobnie miałbym swoje zdanie, gdybym widział Twoje zdarzenie.

Inaczej nie ma to najmniejszego sensu.
      Często pierwszy opis autora różni się zasadniczo, od kolejnych "uzupełnień".

forum.gazeta.pl/forum/w,10226,148361238,148361238,Podawanie_reki.html
      • fugitive Re: Życzenia 27.12.13, 12:38
        Zdarzenie starałam się opisać w miarę miżliwości obiektywnie, ale oczywistym jest że opis na forum zawsze będzie przedstawieniem sytuacji z punktu widzenia piszącego, nie da się tego ominąć, no chyba żebym poprosiła o wpis nastolatkę i mojego krytyka.
        Jedyne co mogą zrobić to przedstawić przekazane mi argumenty na poparcie tezy, że moje zachowanie było niegrzeczne, a mianowicie " mogłaś być bardziej serdeczna, nawet jej nie pocałowałaś, na pewno poczuła sie jakbyś jej nie lubiła"
        • aqua48 Re: Życzenia 27.12.13, 15:39
          fugitive napisała:

> " mogłaś być bardziej serdec
          > zna, nawet jej nie pocałowałaś, na pewno poczuła sie jakbyś jej nie lubiła"

A nastolatka była wobec Ciebie serdeczna, pocałowała Cię sama, lub choćby wyraziła taką chęć? Jej życzenia były bardziej "rozbudowane"? Bo z tego co piszesz wynika, że Ty już wcześniej czułaś się przez nią nielubiana. Wobec wzajemnej niechęci i unikania się takie chłodne życzenia były całkiem na miejscu.
          • bene_gesserit Re: Życzenia 27.12.13, 16:09
            Nawet, jeśli by była serdeczna i miła, jesli nie przeprosiła za to, co przeskrobała, to nie trzeba tego traktować poważnie. Mogła być serdeczna i miła z wyrachowania, wiedząc, ze czujna krewna obserwuje czy cos w tym stylu.

Nie ma obowiązku - ani ludzkiego, ani s-v zeby byc serdecznym dla tych, ktorzy nas obrazili. Mozna zadbać o formę (i złożyć zwyczajowe zyczenia), ale bez udawania radosnych emocji (swoją drogą - obłuda moim zdaniem nie ma nic wspólnego z s-v).
            • pavvka Re: Życzenia 30.12.13, 11:42
              bene_gesserit napisała:

> Mozna zadbać o formę (i złożyć zwyczajowe zyczenia), ale bez udaw
              > ania radosnych emocji (swoją drogą - obłuda moim zdaniem nie ma nic wspólnego z
              > s-v).

Ale życzenie wszystkiego najlepszego komuś, komu w rzeczywistości życzy się źle, to też w zasadzie obłuda.
              • fugitive Re: Życzenia 30.12.13, 13:28
                pavvka napisał:

>
                > Ale życzenie wszystkiego najlepszego komuś, komu w rzeczywistości życzy się źle
                > , to też w zasadzie obłuda.

No nie, to że się kogoś nie lubi absolutnie nie jest równoznaczne z tym, że się mu życzy źle. Nikomu nie życzę źle, a już na pewno nie tej dziewczynie, a osób, których nie lubię jest kilka
                • pavvka Re: Życzenia 30.12.13, 16:48
                  fugitive napisała:

> > Ale życzenie wszystkiego najlepszego komuś, komu w rzeczywistości życzy s
                  > ię źle
                  > > , to też w zasadzie obłuda.
                  >
                  > No nie, to że się kogoś nie lubi absolutnie nie jest równoznaczne z tym, że się
                  > mu życzy źle. Nikomu nie życzę źle, a już na pewno nie tej dziewczynie

Nie mówiłem konkretnie o Twoim przypadku, tylko ogólnie smile Takie przypadki też się zdarzają, również wśród osób które spędzają razem Święta.
    • bene_gesserit Re: Życzenia 27.12.13, 12:22
      Zyczenia powinny być szczere, chyba ze chodzi o to, zeby były nieszczere, bo 'co ludzie powiedzą' albo 'tak nie można', czyli bardziej od prawdy liczą sie konwenanse. Najwyraźniej spostrzegawcza krytykantka jest z tych, którzy cenią pozory, a szczerość mają w nosie.
    • matylda1001 Re: Życzenia 27.12.13, 12:33
      To nie Ty zachowałaś się źle ale osoba, która pozwoliła sobie na komentarz.
    • maitresse.d.un.francais Re: Życzenia 27.12.13, 18:03
      Zakładając, że piszesz obiektywnie - masz rację. Ty nieźle wybrnęłaś z trudnej sytuacji.

Źle zachowała się osoba.

• barbara.noc Re: Życzenia 29.12.13, 21:48
      A jakie życzenia ona złożyła Tobie?
      • fugitive Re: Życzenia 30.12.13, 09:17
        Odpowiedziała" nawzajem" i tyle
        • maitresse.d.un.francais Re: Życzenia 30.12.13, 16:11
          fugitive napisała:

> Odpowiedziała" nawzajem" i tyle

Uch ,to się dopiero wysiliła.
    • baba67 Re: Życzenia 30.12.13, 17:27
      A ja bym te osobe poinformowala zeby sie zajela swoimi sprawami zamiast obserwowac innych i komentowac. Od paru lat juz jestes pelnoletnia i dzialalnosci wychowawczej nie wymagasz.
      Chyba ze to Twoja wlasna matka albo babcia,dla ktorych bedziesz siusiac w pampersy do konca ich pobytu na tym padole co jest jakos rozczulajace.Tym paniom mozna przedstawic co panna zmalowala i dlaczego czujesz sie obrazona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka