Dodaj do ulubionych

1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP

01.01.14, 00:51
Tradycyjnie, jak co roku w pierwszym dniu Nowego roku, należy otworzyć nowy Centralny Wątek Podwórkowy.

Ponieważ nikt inny się nie kwapił, więc ja się pośpieszyłem z otwarciem... dzień już trwa. Trochę bardziej na wschód od nas, ale już trwa.

Wszystkiego dobrego, o rok wcześniej urodzeni smile
Obserwuj wątek
      • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 11:27
        Dobry, dobry, Uli smile
        Znaczy Nowy Rok ma być dobry, lepszy od poprzedniego smile

Dobra piosenka jest też dobra na powitanie pierwszego nowego dnia smile
        • ulisses-achaj Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 11:44
          Witaj Hardy ! smile Będzie lepszy - wieszczę .... smile

A wystaw sobie , siłownie dzisiaj zamknięte !! wink
          • k.karen Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 12:28
            ulisses-achaj napisał:

> A wystaw sobie , siłownie dzisiaj zamknięte !! wink

Cześć Ulissesie smile
            Ale za to więcej wiatru we włosach wink
            • ulisses-achaj Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 13:12
              Witaj, Karen smile Piękny dzień, a i Noc była, że hej ... smile
              • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 17:49
                Cześć, Karen i Uli smile
                Siłownie dzisiaj zamknięte? No popatrz, popatrz... ale zawsze można w domu podstawowe wykonywać smile
                Nie ma to jak rower... własny posiadam, kumple od jazdy są, śniegu nie ma, deszcz nie padał, to i silną grupą w południe pojechaliśmy na pierwszy tegoroczny wypad smile
                Muszę przyznać, że wolę być bliżej "złotego środka" we wszystkim, a więc i w rowerowaniu. Nie wybrałem się więc powitać Nowy Rok na rowerach, jak zrobiły u mnie trzy osoby wink Dwanaście godzin później już pojechałem smile

PS. Uli, trzymam kciuki za wytrwanie! Zobaczysz za rok, jak poprawi się sprawność i zdrowie smile
                • 1agfa Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 23:49
                  Od razu pierwszego dnia nowego roku na rowerze, Hardy? Dobrze zacząłeś. Piękna, ciepła pogoda. Ja za to spacery parkowe uprawiałem, spokojne, raaz, dwaa, po nocnych drobnych szaleństwach sylwestrowych suspicious
                  Chwilami drobny deszczyk pokropił, głowę gorąca studził tongue_out

(...)
                  > Nie ma to jak rower... własny posiadam, kumple od jazdy są, śniegu nie ma, desz
                  > cz nie padał, to i silną grupą w południe pojechaliśmy na pierwszy tegoroczny w
                  > ypad smile
                  > Muszę przyznać, że wolę być bliżej "złotego środka" we wszystkim, a więc i w ro
                  > werowaniu. Nie wybrałem się więc powitać Nowy Rok na rowerach, jak zrobiły u mn
                  > ie trzy osoby wink Dwanaście godzin później już pojechałem smile

(...)
        • k.karen Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 12:30
          Cześć Hardy smile

Nowy Rok BĘDZIE LEPSZY od poprzedniego! smile A widać to już po pogodzie, u mnie wiosna smile
          • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 17:49
            Karen, trzymam za słowo smile
    • eb13 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 11:26
      Dzień dobry Wszytkim smile

No właśnie, nowy rok...., nowe nadzieje, nowe sukcesy, nowe tęsknoty, nowe niespełnienia, nowe rozczarowania, nowe ...., nowe ......, nowe ......
      Życzę Wam i sobie, żeby ten 2014 był pełen tych nowych, ale tylko pozytywnych: nowych sukcesów, spełnionych marzeń i nadziei, nowych tęsknot, ale tych króciutkich i zakończonych sukcesem, żebyśmy w tym nowym roku byli po prostu szczęśliwi, a za rok, otwierając butelkę szampana, ze łzą w oku żegnali go, życząc sobie: niech ten każdy następny był taki jak ten.
      Tego z całego serca Wam życzę smile.
      • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 11:28
        Kogo moje oczy widzą? smile Witam, Ebi smile
        Niech i tak będzie, jak życzysz smile
        • eb13 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 11:33
          no widzisz jak mało Ci trzeba do szczęścia !, wystarczy, że rok mnie nie widzisz i jedno "nowe" w nowym roku już spełnione (nowa radość z ujrzenia kogoś) big_grin

Cześć Hardy, ja też się cieszę ze spotkania z Wami smile
          • k.karen Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 11:56
            Ha! Wiedziałam, kiedy zajrzeć na P. i kogo moje oczy widzą?
            Cześć Ebi, wszystkiego dobrego w Nowym Roku! smile
            • eb13 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 11:59
              Cześć Sąsiadko big_grin

dzięki smile
              • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 17:51
                Ebi, trzeba umieć się cieszyć nie tylko z wielkich, ale i z małych przyjemności... chociażby z ujrzenia Twojego wpisu smile
                Co w ogóle nie oznacza, że jesteś małą przyjemnością, znaczy Twoje zaglądnięcie na Podwórko. Przeciwnie, jesteś dużą wink
                • eb13 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 19:25
                  hardy1 napisał:

[... Co w ogóle nie oznacza, że jesteś małą przyjemnością ...]
                  [... Przeciwnie, jesteś dużą wink ...]

wiem, że jestem duża: wzrost - 170 cm i waga - xx kg big_grin
                  • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 19:39
                    Duża rozpiętość - od 10 do 99 kilo wink
                    • eb13 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 20:08
                      wiem, ale zauważ, że jest to cały czas waga dwucyfrowa big_grin
                      • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 20:23
                        Zawsze jakaś rozsądna górna granica wink Też jej się trzymam, z dużą zakładką na ewentualne świętowania wink
                        PS. Mniemam, że kupiłaś wagę dwucyfrową... ale jednocyfrowej nie kupuj! Nie przy tym wzroście smile
          • 1agfa Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 23:35
            Dobry wieczór Eb smile Ja też się cieszę, bo miło zobaczyć znajomy nick dawno niewidziany pierwszego dnia nowego roku, który nam właśnie nastał. To pozytywny i obiecujący znak bez wątpienia
            (a podobno nie jestem przesądny! big_grin

eb13 napisała:

> no widzisz jak mało Ci trzeba do szczęścia !, wystarczy, że rok mnie nie widzis
            > z i jedno "nowe" w nowym roku już spełnione (nowa radość z ujrzenia kogoś) big_grin
            >
            > Cześć Hardy, ja też się cieszę ze spotkania z Wami smile
      • ulisses-achaj Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 11:42
        Cześć Ebi! Wszystkiego naj.. smile smile !
        • eb13 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 11:54
          Cześć smile

dzięki smile
    • k.karen Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 12:08
      Dzieńdobrybardzo, Wszystkim smile

Hardy, Agfo, dziękuję za pochwałę noworocznego logo. Ale to nic trudnego, bo to zwykły generator tekstu i nawet dzieci mogą z niego korzystać. Jest fajny, bo w niektórych wzorach można zastosować polskie fonty. Jak chcecie to sami spróbujcie: glowtxt.com/ smile
      To tylko zabawa, ale zastanawiam się, czy kupić profesjonalny program Corel i potraktować trochę poważniej pracę z grafiką smile

A w nocy zrobiłam kilka zdjęć i... niestety, nie są to udane fotki, ale co tam smile

https://img199.imageshack.us/img199/915/h6k9.jpg
      • mirekms 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 14:22

Witam Cię Siostro i Bracie (link)
        kol.2014 (link)

------------------------

za kilka dobrych godzin dojadę do domu
        o poranku muzyka organowa,i i piękne słowa,jakoś mi znane
        nie wystąpię o honorarium,ale i tak dobrze jest,bo mogło być
        Proszę Umiłowanego i Ukochanego Koleżeństwa w sercu.......

korzystając z tego pięknego i nabożnego miejsca
        życzenia szczególnych łask dla Ojca Założyciela Uli

kol.prezes Mirosław
        • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 17:55
          Dojechałeś już do domu, Mirku? Z taką piękną muzyką w tle aż chce się jeździć... tylko nie wiem, czy nie spowalnia jazdy poniżej minimalnej.

Co do łask dla kolegi Ulego, to nie będę się wypowiadał. To jego działka wink
        • 1agfa Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 23:28
          Takie powitanie prezesie Mirku big_grin No no!
          Od razu nastrój podniosły odczułem, ale i niejakie pomieszanie tongue_out

mirekms napisał:

> Witam Cię Siostro i Bracie (link)
          > kol.2014 (link)

A że życzenia szczególnych łask dla Ojca Założyciela dodatkowe, z taką muzyka w tle, to popieram i się przyłączam jako zasiadający na zielonej poduszce podwórkowej.
          Mojej. Kolatorskiej poduszce tongue_out

> za kilka dobrych godzin dojadę do domu
          > o poranku muzyka organowa,i i piękne słowa,jakoś mi znane
          > nie wystąpię o honorarium,ale i tak dobrze jest,bo mogło być
          > Proszę Umiłowanego i Ukochanego Koleżeństwa w sercu.......
          >
          > korzystając z tego pięknego i nabożnego miejsca
          > życzenia szczególnych łask dla Ojca Założyciela Uli
          >
          > kol.prezes Mirosław
      • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 18:05
        Karen, czy to fotka jakiegoś morskiego stworzenia?! Nurkowałaś o północy w noc noworoczną? wink
      • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 18:20
        cześć big_grin

a ja dopiero dziś rano się w łepetynę szczeliłem, że co roku zapominam wziąć za aparat i cyknąć big_grin
        choć przez wiele lat musiałem się kundlem zająć, bo miał stresa - to i na fotki czasu by nie było
        ale ta zmiana się nie boi big_grin
        • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 19:38
          Cześć smile
          Te, Kogut, popraw celność, bo strzelasz a nie trafiasz. Chyba że piszesz już z drugiej strony cienia, to cofam uwagę wink
          • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 19:42
            Te, Hardy suspicious co mi tu imputujesz suspicious trafiam suspicious

big_grin big_grin big_grin

hardy1 napisał:

> Cześć smile
            > Te, Kogut, popraw celność, bo strzelasz a nie trafiasz. Chyba że piszesz już z
            > drugiej strony cienia, to cofam uwagę wink
            • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 20:19
              Nic Ci nie amputuję tongue_out Sam miałeś sobie przewiew w myślach zrobić... nie zrobiłeś? wink
              • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 20:27
                oj...........zapomniałem.... big_grin

hardy1 napisał:

> Nic Ci nie amputuję tongue_out Sam miałeś sobie przewiew w myślach zrobić... nie zrobił
                > eś? wink
                • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 21:13
                  To kurde, na drugi raz pisz w czasie przyszłym, a nie w przeszłym. Ludzi straszysz. Widok ducha w dzień to nie jest zwyczajne wink
                  • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 23:19
                    to wolny kraj suspicious

hardy1 napisał:

> To kurde, na drugi raz pisz w czasie przyszłym, a nie w przeszłym. Ludzi strasz
                    > ysz. Widok ducha w dzień to nie jest zwyczajne wink
                    • 1agfa Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 23:40
                      Cześć, Feniksie smile Jeszcze nie wiem o co chodzi (ze straszeniem w charakterze ducha, o czym pisze Hardy, nie doczytałem: czyżbyś straszył?! suspicious ), ale potwierdzam: to wolny kraj...i forum big_grin

fenikss.2972 napisał:

> to wolny kraj suspicious
                      >
                      > hardy1 napisał:
                      >
                      > > To kurde, na drugi raz pisz w czasie przyszłym, a nie w przeszłym. Ludzi
                      > strasz
                      > > ysz. Widok ducha w dzień to nie jest zwyczajne wink
                      • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 23:47
                        Cześć, nocny Agfo smile
                        ... a to przeczytaj, co Kogut napisał powyżej, o g.18:20. Sam sobie w łeb strzelił, a teraz na Podwórku straszy wink
                        • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 23:49
                          nie - sobie w łeb suspicious - tylko - się w łeb suspicious - z liścia suspicious

big_grin big_grin big_grin

hardy1 napisał:

> Cześć, nocny Agfo smile
                          > ... a to przeczytaj, co Kogut napisał powyżej, o g.18:20. Sam sobie w łeb strze
                          > lił, a teraz na Podwórku straszy wink
                          >
                          • 1agfa Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 23:57
                            Wow! Przeczytałem Hardy i Feniksie big_grin
                            Zaiste, istnieje pewna drobna, ale istotna różnica, powiedziałbym: żywotna różnica big_grin big_grin
                            Tak jest, istnieje; oto przyczynek do konstatacji, jak skomplikowany jest język polski big_grin

(Ale że fotki nie ma, to Feniksie słusznie się strzeliłeś z liścia! big_grin

fenikss.2972 napisał:

> nie - sobie w łeb suspicious - tylko - się w łeb suspicious - z liścia suspicious
                            >
                            > big_grin big_grin big_grin
                            >
                            > hardy1 napisał:
                            >
                            > > Cześć, nocny Agfo smile
                            > > ... a to przeczytaj, co Kogut napisał powyżej, o g.18:20. Sam sobie w łeb
                            > strze
                            > > lił, a teraz na Podwórku straszy wink
                            • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 23:59
                              no właśnie !! big_grin a Hardy się czepia !! big_grin

1agfa napisał:

> Wow! Przeczytałem Hardy i Feniksie big_grin
                              > Zaiste, istnieje pewna drobna, ale istotna różnica, powiedziałbym: żywotna różn
                              > ica big_grin big_grin
                              > Tak jest, istnieje; oto przyczynek do konstatacji, jak skomplikowany jest język
                              > polski big_grin
                              • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 01:47
                                Ja nie Czepiec, abym się czepiał! Agfa rozstrzygnie - czy ja się kiedyś kogoś jak rzep czepiałem?
                                Chyba, że ktoś ma ogon... suspicious
                          • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 23:57
                            ... a tam. Czy sobie, czy się, czy z palnej czy z liścia... kakaja to raznica. Liczy się, że palnął . Liść też zabije, to tylko kwestia prędkości wink
                            • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 00:00
                              ooooooo jak się czepia suspicious

big_grin

hardy1 napisał:

> ... a tam. Czy sobie, czy się, czy z palnej czy z liścia... kakaja to raznica.
                              > Liczy się, że palnął . Liść też zabije, to tylko kwestia prędkości wink
                              • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 01:48
                                Te, Kogut, bo jak się naprawdę przyczepię, to będziesz wolał nawet ogona się pozbyć suspicious
                                • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 01:55
                                  Te Hardy suspicious od mojego ogona to trzy kroki w tył suspicious

hardy1 napisał:

> Te, Kogut, bo jak się naprawdę przyczepię, to będziesz wolał nawet ogona się po
                                  > zbyć suspicious
                                  • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 01:58
                                    ... z Twoim ogonem w ręku te trzy kroki w tył zrobię wink

... a jutro zobaczę, jak wyglądasz bez ogona, bo teraz już znikam smile
                                    • ulisses-achaj Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 01:59
                                      Dobranoc, czas trochę pospać (?) ... smile
                                      • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 02:00
                                        dobrej big_grin
                      • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 23:50
                        bo Hardy to się na mnie uwziął proszę Agfy suspicious

big_grin cześć big_grin

1agfa napisał:

> Cześć, Feniksie smile Jeszcze nie wiem o co chodzi (ze straszeniem w charak
                        > terze ducha, o czym pisze Hardy, nie doczytałem: czyżbyś straszył?! suspicious ), a
                        > le potwierdzam: to wolny kraj...i forum big_grin
                        • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 23:58
                          To wolne forum, więc wolno mi nawet się uwziąć, proszę Agfy wink
                          • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 00:01
                            uwzięcie jest ograniczeniem wolności z natury proszę Agfy suspicious

big_grin

hardy1 napisał:

> To wolne forum, więc wolno mi nawet się uwziąć, proszę Agfy wink
                          • 1agfa Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 00:07
                            A uwziąłeś się, Hardy na uskarżającego się Feniksa? (na ucho powiedz)big_grin

hardy1 napisał:

> To wolne forum, więc wolno mi nawet się uwziąć, proszę Agfy wink
                            • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 00:10
                              ja Ci powiem, bo ja wiem !! suspicious
                              uwziął się suspicious

big_grin

1agfa napisał:

> A uwziąłeś się, Hardy na uskarżającego się Feniksa? (na ucho powiedz)big_grin
                              >
                              > hardy1 napisał:
                              >
                              > > To wolne forum, więc wolno mi nawet się uwziąć, proszę Agfy wink

• hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 01:50
                                Proszę Agfy, proszę nie słuchać tego z ogonem! On to dopiero się potrafi uwziąć... na kury dworcowe! Zwłaszcza na taką jedną rudą wink
                                • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 01:56
                                  Ty się tu Rudą nie zasłaniaj suspicious
                                  bo proszę Agfy, on zaczyna suspicious

hardy1 napisał:

> Proszę Agfy, proszę nie słuchać tego z ogonem! On to dopiero się potrafi uwziąć
                                  > ... na kury dworcowe! Zwłaszcza na taką jedną rudą wink
                        • 1agfa Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 00:03
                          Nic się nie bój Feniksie drogie dziecko, Hardy ma gogiczny temperament, ale nikogo nie krzywdzi, ręczę, On edukuje jeno big_grin
                          Cześć big_grin
                          (ale że na duchy straszące szczególnie uwrażliwiony jest, to nie wiedziałem) big_grin

fenikss.2972 napisał:

> bo Hardy to się na mnie uwziął proszę Agfy suspicious
                          >
                          > big_grin cześć big_grin
                          • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 00:07
                            może to i moja wina, bo u mnie ostatnio tak ezoterycznie było big_grin
                            ale ja się edukować nie dam i basta !! suspicious

big_grin

1agfa napisał:

> Nic się nie bój Feniksie drogie dziecko, Hardy ma gogiczny temperament,
                            > ale nikogo nie krzywdzi, ręczę, On edukuje jeno big_grin
                            > Cześć big_grin
                            > (ale że na duchy straszące szczególnie uwrażliwiony jest, to nie wiedziałem) big_grin
                            • 1agfa Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 00:17
                              To ja muszę o tych ezoterycznościach poczytać: tu musi leżeć przyczyna, ta ezoteryczność, widocznie zaraźliwa i szkodliwa tym samym nadzwyczaj!!

fenikss.2972 napisał:

> może to i moja wina, bo u mnie ostatnio tak ezoterycznie było big_grin
                              > ale ja się edukować nie dam i basta !! suspicious

No już dobrze, dobrze, moje dziecko; sprawność pisarską posiadasz w stopniu grubo powyżej przeciętnego, zatem nie musisz się "dawać".
                              Hardy złoty człowiek, tylko hardy tongue_out
                              Uwziął się, proszę Feniksa, tylko pozornie tongue_out
                              • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 00:19
                                poczytaj big_grin
                                zrozumiesz biedny lud uciemiężony zawzięciem big_grin

1agfa napisał:

> To ja muszę o tych ezoterycznościach poczytać: tu musi leżeć przyczyna
                                > , ta ezoteryczność, widocznie zaraźliwa i szkodliwa tym samym nadzwycza
                                > j!!
                                • 1agfa Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 00:29
                                  Na pewno zrozumiem; uciemiężenie ludu namolnym zawzięciem jest męczące i wychodzi uciemiężonemu ludowi bokiem, który to uciemiężony lud nawiewa i pryska gdzie pieprz i wanilia rośnie; na szczęście nie ma to miejsca w przypadku Feniks vs Hardy. Jego "ciemiężenie i uwzięcie" łagodne niczym zefirek!
                                  Nie czuj się zatem uciemiężonym big_grin

fenikss.2972 napisał:

> poczytaj big_grin
                                  > zrozumiesz biedny lud uciemiężony zawzięciem big_grin
                                  • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 00:42
                                    ale on się uwziął i już !! suspicious

big_grin

1agfa napisał:

> Na pewno zrozumiem; uciemiężenie ludu namolnym zawzięciem jest męczące i wycho
                                    > dzi uciemiężonemu ludowi bokiem, który to uciemiężony lud nawiewa i pryska gdzi
                                    > e pieprz i wanilia rośnie; na szczęście nie ma to miejsca w przypadku Feniks v
                                    > s Hardy. Jego "ciemiężenie i uwzięcie" łagodne niczym zefirek!
                                    > Nie czuj się zatem uciemiężonym big_grin
                                    >
                                    > fenikss.2972 napisał:
                                    >
                                    > > poczytaj big_grin
                                    > > zrozumiesz biedny lud uciemiężony zawzięciem big_grin

• 1agfa Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 01:17
                                      "...Paweł i Gaweł w jednym stali domu... etc. "suspicious

To już Hardy proszę Feniksa niech odpowie big_grin
                                      Cóżeś się na mnie uwziął! suspicious

fenikss.2972 napisał:

> ale on się uwziął i już !! suspicious
                                      >
                                      > big_grin

(Straaasznae rzeczy z ludzi robią te ezoteryczne sprawy i sprawki. Zgroza ogarnia. Idę czytać, też się uwziąłem i mi nie przeszkodzisz!! suspicious)
                                      • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 01:54
                                        ... no to ja już odpowiadam, jak na świentej spowieci - ja żem siem nie uwzion. Ja chcem tylko Koguta na ludzi... znaczy na koguty wyprowadzić tongue_out
                                        Już ja Cię przechrzczę... znaczy, chciałem rzec, wyedukuje. Choć że no, ogłady towarzyskiej Ci nadać trza tongue_out

A Agfa potem oceni, czy gogiczność pomocna była wink
                                        • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 01:57
                                          jeszcze się taki nie urodził, co mię wyedukować mógł suspicious

big_grin

hardy1 napisał:

> ... no to ja już odpowiadam, jak na świentej spowieci - ja żem siem nie
                                          > uwzion. Ja chcem tylko Koguta na ludzi... znaczy na koguty wyprowadzić tongue_out
                                          > Już ja Cię przechrzczę... znaczy, chciałem rzec, wyedukuje. Choć że no, ogłady
                                          > towarzyskiej Ci nadać trza tongue_out
                                          >
                                          > A Agfa potem oceni, czy gogiczność pomocna była wink
                                          • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 21:58
                                            Po Twoim urodzeniu już nie.
                                            Ja jednak urodziłem się przed... wink
      • 1agfa Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 01.01.14, 23:15
        Dobry wieczór Karen smile Twoja fotka jest ciekawsza wg mnie niż fotka zwykłego rozprysku fajerwerku, których to fotek są tysiące (biliony-JK)! To wygląda jak dziwny, tajemniczy stwór ognisty, który przybył z płomienistych światów.
        Zamiast dokładności fotografii uzyskałaś (to nic, że niechcący) tajemniczy, intrygujący obrazek smile
        O wiele ciekawszy, naprawdę
        Za link dziękuje (link od literniczych sztuczek), ale nie mnie takie subtelności w głowie! A Ty masz - jak widzę - zadatki.
        A ja? Jestem leniwy oglądacz, niestety tongue_out

k.karen napisała:

> Dzieńdobrybardzo, Wszystkim smile
        >
        > Hardy, Agfo, dziękuję za pochwałę noworocznego logo. Ale to nic trudnego, bo to zwykły generator tekstu i nawet dzieci mogą z
        niego korzystać. Jest fajny, bo w niektórych wzorach można zastosować polskie fonty. Jak chcecie to sami spróbujcie: rel="nofollow">glowtxt.com/ smile
        > To tylko zabawa, ale zastanawiam się, czy kupić profesjonalny program Corel i p
        > otraktować trochę poważniej pracę z grafiką smile
        >
        > A w nocy zrobiłam kilka zdjęć i... niestety, nie są to udane fotki, ale co tam
        > smile
        >
        > https://img199.imageshack.us/img199/915/h6k9.jpg
        • hardy1 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 01:56
          O to to, Agfo, to to smile Karen piękną, chyba na dłuższym naświetlaniu, fotkę zrobiła smile

Teraz zaś mówię już wszystkim - dobranoc smile Czas na mnie.
          • fenikss.2972 Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 01:58
            dobranoc big_grin
            i dzięki, bo daaawno się tak nie ubułwiłem...... big_grin big_grin big_grin
            • 1agfa Re: 1 stycznia 2014 - Nowy Rok - nowe CWP 02.01.14, 02:03
              big_grin Ja także. Dobranoc

Dobrej nocy Wszystkim, spokojnej i uśmiechniętego poranka

fenikss.2972 napisał:

> dobranoc big_grin
              > i dzięki, bo daaawno się tak nie ubułwiłem...... big_grin big_grin big_grin
    • hardy1 2 stycznia 2014 02.01.14, 11:08
      Dzień dobry czwartkowo smile

Czy będzie nowe wielkie odkrycie polskich archeologów w Dolinie Królów? Czy zostanie odnaleziony grobowiec Herhora, jednego z bohaterów "Faraona" Prusa?
      wyborcza.pl/1,75400,15211463,Tajemnica_grobu_Herhora.html
      • ulisses-achaj Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 11:43
        Cześć Wszystkim.. Nie mogę już bułować, siłka czeka smile
        • hardy1 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 11:58
          Cześć Uli smile
          Mnie też za chwilę proza życia wezwie do przyjęcia innej pozycji, bardziej wertykalnej smile
          • fenikss.2972 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 12:00
            cześć big_grin

to ja się przygotuję merytorycznie... big_grin
            • mirekms Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 12:58

poranek spędzony przyjemnie,słuchając RDC (link)
              i oczywiście szefowej radia,red.Ewy Wanat (link)

kol.Kogucie,jest okazja, i są pozdrowienia dla Ciebie
              Mirosław
              • fenikss.2972 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 13:02
                podziękował
                odpozdrowił

mirekms napisał:

> poranek spędzony przyjemnie,słuchając RDC
                > (link)
                > i oczywiście szefowej radia,red.Ewy Wanat (l
                > ink)
                >
                >
                > kol.Kogucie,jest okazja, i są pozdrowienia dla Ciebie
                > Mirosław
                • mirekms 2 stycznia 2014 02.01.14, 19:14

prosty sposób na zachowanie przy życiu
                  Podwórka i innych mniej lub bardziej
                  zaprzyjaźnionych
                  koleżanek i kolegów na portalu gazeta.pl
                  pamiętaj o pasach w trakcie jazdy (link)
                  • 1agfa Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 19:41
                    Cześć, Mirku smile A wiesz, że są osoby mające kłopoty z pamiętaniem o pasach? Jeszcze wcale nie tak dawno (kwestia względna) nie obowiązywało u nas ich zapinanie. Czyli nie jest to u nich automatyczne, jak u tych którzy zaczęli jeździć po "nastaniu" tego prawa, lub mają doświadczenia z zagranicy - bo tam bodajże wcześniej ów obowiązek istniał.
                    Potem doszły jeszcze foteliki dla dzieci...
                    Znam także takich, dla których zapięcie pasów jest najpierwszą rzeczą do wykonania w wozie.
                    Dziękuję za radę i przypomnienie (przyda się), zależy mi bowiem - jakżeby inaczej - na zdrowiu i życiu wspomnianych przez Ciebie automobilistów smile
                    Mam nadzieję, że podróż była udana...a może niezbyt, stad ostrzeżenie?

mirekms napisał:
                    >
                    > prosty sposób na zachowanie przy życiu
                    > Podwórka i innych mniej lub bardziej
                    > zaprzyjaźnionych
                    > koleżanek i kolegów na portalu gazeta.pl
                    > pamiętaj o pasach w trakcie jazdy (link)
                    • hardy1 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 21:47
                      Pasy drzeć trzeba
                      z tego, co nie zapnie.
                      Nie śpiesz się do nieba,
                      śmierć szybko nie drapnie.
            • 1agfa Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 19:23
              Cześć, dobrego wieczoru Wszystkim smile
              Od śmiechu z przyczyny buły (buły nad bułami i ponad wszystko buła) sen mnie wczoraj odbiegł suspicious
              Dość wcześnie rano miałem zajęcie, niestety; ale śmiech to zdrowie! smile

Odpowiadasz na:

fenikss.2972 napisał:

> cześć big_grin
              >
              > to ja się przygotuję merytorycznie... big_grin
              • fenikss.2972 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 19:27
                cześć Agfo big_grin

to było jak trans.... big_grin choć przyznam, że naprawdę nie pamiętam, kiedy się tak doskonale bawiłem big_grin
                • mirekms Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 19:37

Agfo

przeżyłeś hulanki,to dobrze
                  później trochę opowiem o
                  nowych buciczkach,urlopie
                  w Świnoujściu na przełomie
                  lipiec/sierpień,i o ciekawiej
                  książce

na klassikradio.de cały czas muzyka Wojciecha Kilara
                  • 1agfa Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 19:52

Przeżyłem kolejne hulanki Mirku tak jest, taki jak ja wszystko przeżyje, aby sen orzeźwił; tyle że o rok więcej mi przyszło liczyć, jak każdemu smile
                    Też mam istny stos nowych książek: dawałem, dostawałem...
                    To trzymam Cię za słowo, słowa opowieści smile

Mirek napisał:

> przeżyłeś hulanki,to dobrze
                    > później trochę opowiem o
                    > nowych buciczkach,urlopie
                    > w Świnoujściu na przełomie
                    > lipiec/sierpień,i o ciekawiej
                    > książce

Teraz ta muzyka Kilara, czy w czasie Twojej podróży? Nie mogę teraz słuchać, niestety i szkoda wielka...sad chociaż... może się uda jeszcze!
                    >
                    > na klassikradio.de cały czas muzyka Wojciecha Kilara
                  • 1agfa Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 20:00
                    A propos książek:

"...Profesor Raymond Mar, psycholog z kanadyjskiego University of Toronto, eksperymentalnie dowiódł, że ci, którzy chętniej oddają się czytaniu literackiej fikcji, lepiej radzą sobie w sytuacjach społecznych, mają bardziej rozwiniętą empatię i wgląd w przyczyny zachowań innych ludzi. W jednym ze swoich eksperymentów kazał grupie ochotników czytać opowiadania oraz filozoficzne eseje pozbawione fabuły, bohaterów i emocji. Następnie polecił tym osobom interpretować uczucia i motywacje osób przedstawianych na testowych ilustracjach. Z zadaniem lepiej poradzili sobie ci, którzy przeszli przez emocjonalny trening opowieści o życiu innych ludzi. Ci zaś, których mózgi były wcześniej zaangażowane w suchą analizę faktów, wykazali się znacznie mniejszą empatią.

W innych badaniach sprawdzano, jak nasz mózg reaguje na poezję oraz jak metafory pobudzają pod naszą czaszką rejony odpowiedzialne za przetwarzanie zmysłowe: słuchowe, wzrokowe, dotykowe.

Jeśli więc wśród gwiazdkowych prezentów dostaliście w tym roku jakieś książki - nie zawahajcie się ich użyć. To fantastyczna gimnastyka dla mózgu. Odświeżająca kąpiel dla szarych komórek. Nie bez powodu w bibliotece w Aleksandrii widniały słowa "Książki to lekarstwo dla umysłu", a - jak głosi legenda - słynna Szecherezada opowiadała swe baśnie, by wyleczyć sułtana z depresji..."

Czyli że wiem co robię dużo czytając i to lekturę bardzo rozmaitą ( nie chwaląc się) suspicious

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75400,15210453,Uwaga__Ksiazki_zmieniaja_mozg.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk#ixzz2pGjsX7PL
                    • hardy1 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 21:50
                      Mirku, Agfo, książki zmieniają swój wygląd... ale sam sens ich czytania nie zniknie.
                      Mam nadzieję...
                • hardy1 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 21:52
                  fenikss.2972 napisał:
                  > cześć Agfo big_grin
                  >to było jak trans.... big_grin choć przyznam, że naprawdę nie pamiętam, kiedy się tak doskonale bawiłem big_grin

Nie będę już dopowiadał, że dzisiaj wyjątkowo późno wstałem... i nie wiem dlaczego wink
                  • fenikss.2972 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 22:40
                    przez Was musiałem kundla na rencach do spania zatachać, bo o tej porze to spał snem kamiennym big_grin

hardy1 napisał:
                    > Nie będę już dopowiadał, że dzisiaj wyjątkowo późno wstałem... i nie wiem dlacz
                    > ego wink
        • 1agfa Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 20:10
          Cześć, Ulissesie, tylko aby za wczoraj nie zaliczaj podwójnej dawki. Podziwiam za konsekwencję - ale wiem z doświadczenia, że najgorsze jest bierne siedzenie w domu.
          (Oczywiście należy odliczyć zaglądanie na Podwórko, zdrowe z natury rzeczy wink)

Pozdrawiam, udanej buły... ekhm...siłki smile

ulisses-achaj napisał:

> Cześć Wszystkim.. Nie mogę już bułować, siłka czeka smile
          • k.karen Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 20:27
            Dobry wieczór, moi Drodzy smile

Sporo czasu zajęło mi przeczytanie o czym rozmawialiście. Uśmiałam się do łez, zabułowaliście Podwórko dokumentnie! big_grin big_grin big_grin Teraz będę się obawiać jedzenia bagietek, bo zawsze przypomnę sobie o bułach big_grin

Z pogodą też wesoło, bo gdzieś w Polsce hodowca zbiera styczniowe... truskawki smile A w moim ogrodzie wschodzą zimowity i musiałam je dzisiaj przysypać sporą ilością torfu.

Zastanawialiście się wczoraj, cóż to takiego sfotografowałam w Sylwestra? Naprawdę chciałam zrobić fotki fajerwerków, ale sami widzicie co z tego wyszło big_grin A tu druga osłona mojego sylwestrowego fotografowania big_grin

https://img823.imageshack.us/img823/525/3cfg.jpg
            • 1agfa Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 20:50
              Dobry wieczór, Karen smile
              Co do kojarzenia z bagietkami - to całkiem jak ja. A zażerałem się nimi swego czasu skolko ugodno, pysznymi nad wyraz smile
              Po wczorajszych wrażeniach "bułowych" nie dopisuje mi fantazja w interpretacji tej fotki, zwłaszcza że mała jest; nie obraź się, ale tylko jedno mi na myśl przychodzi...hm...suspicious suspicious
              Jakby ogniem rozgorzała, (do Ciebie zawitała?!) promieniami ognistych fajerwerków się rozprysła ponad donicą...owa buła?!
              Że też taką drogę przebyła!
              I nijak wiecej nie widzę tongue_out Może kto inny bystrzej zobaczy...tongue_out
              (Pełna noc była, kiedy fotografowałaś, czarno wokoło, kolorystycznie - gorąco!)

> Zastanawialiście się wczoraj, cóż to takiego sfotografowałam w Sylwestra? Napr
              > awdę chciałam zrobić fotki fajerwerków, ale sami widzicie co z tego wyszło big_grin A
              > tu druga osłona mojego sylwestrowego fotografowania big_grin
              >
              > https://img823.imageshack.us/img823/525/3cfg.jpg

• k.karen Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 21:21
                big_grin Agfo big_grin
                Ty masz skojarzenia! No jasne, że to... buły, świetliste, rozognione, prawie wulkaniczne smile Tylko jedno poprawię, to nie donica a komin na dachu domu sąsiadów big_grin
                • 1agfa Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 21:26
                  Prawda?! Tak mi się zdawało. Przy bliższym (użyłem lupy) zbadaniu stwierdziłem, że to nie jedna, a parę buł!
                  I nad kominem one tak, te buły?! devil

> Ty masz skojarzenia! No jasne, że to... buły, świetliste, rozognione, prawie wu
                  > lkaniczne smile Tylko jedno poprawię, to nie donica a komin na dachu domu sąsiadów
                  > big_grin
                • fenikss.2972 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 21:29
                  ja już mam fobię suspicious wszystko mi się kojarzy suspicious

big_grin

k.karen napisała:

> big_grin Agfo big_grin
                  > Ty masz skojarzenia! No jasne, że to... buły, świetliste, rozognione, prawie wu
                  > lkaniczne smile Tylko jedno poprawię, to nie donica a komin na dachu domu sąsiadów
                  > big_grin
                  • 1agfa Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 21:34
                    No widzisz. Mówiłem, że co ezoteryczne, to zaraźliwe i groźne smile
                    Nawet aż fobia big_grin Grunt, ze pośmiać się z buł fajnie było. Choć z zakalcem się trafiają.

fenikss.2972 napisał:

> ja już mam fobię suspicious wszystko mi się kojarzy suspicious
                    >
                    > big_grin
                    • hardy1 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 21:56
                      Cześć wieczornie smile
                      Hmmm... na mój wzrok i wyobraźnię, to Karen sfotkowała sylwestrową prawdziwą polską bułę (z lewej strony komina), a pozostałe to zwykłe paryżewskie bagietki. Kudy im do polskiej buły! wink
                      • k.karen Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 22:22
                        Hardy, więcej fotek nie wkleję, bo boję się następnych skojarzeń big_grin Pewnie i tak wszystko zejdzie na buły big_grin
                        • hardy1 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 22:37
                          Karen, nie bądź buła! Nie daj się prosić wink
                        • fenikss.2972 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 22:38
                          ale co chcesz, całkiem fajne są big_grin
                          fotki nie buły big_grin
                          wyślij mi, to Ci ładnie obrobię big_grin
                          tak, żeby się nie kojarzyły.....
                          chociaż wątpię, czy to możliwe.... big_grin

k.karen napisała:

> Hardy, więcej fotek nie wkleję, bo boję się następnych skojarzeń big_grin Pewn
                          > ie i tak wszystko zejdzie na buły big_grin
                          • k.karen Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 23:00
                            E... lepiej nie, Feniksie big_grin bo znajdziesz na nich jeszcze jakieś obsry i już całkiem będzie bułowo big_grin

Lecę spać, paa
                            • fenikss.2972 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 23:02
                              daj daj daj nie odmawiaj daj
                              to co masz bułowego big_grin

dawaj, nie pękaj - te co wstawiłaś są całkiem oki smile
                              dobrej nocy smile
                              • k.karen Re: 2 stycznia 2014 03.01.14, 08:53
                                fenikss.2972 napisał:

> daj daj daj nie odmawiaj daj
                                > to co masz bułowego big_grin
                                >
                                > dawaj, nie pękaj - te co wstawiłaś są całkiem oki smile
                                > dobrej nocy smile

Chciałeś, to proszę big_grin

https://img51.imageshack.us/img51/9687/efcd.jpg

https://img21.imageshack.us/img21/214/xvor.jpg
                        • 1agfa Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 22:54
                          Karen, daj fotki, proszę, jeśli jeszcze masz. Wcale nie wiadomo, czy zejdą...na buły wink, zwłaszcza że Feniks obiecał się fachowo zająć. Może być...ciekawostka!
                          Chyba że fotki całkiem się zbułowały, to trudno - insza inszość suspicious

k.karen napisała:

> Hardy, więcej fotek nie wkleję, bo boję się następnych skojarzeń big_grin Pewn
                          > ie i tak wszystko zejdzie na buły big_grin
      • 1agfa Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 22:30
        "...Właśnie tak tworzono tam sztuczne wzgórze. Ze skalnego "dachu" piętrzącego się nad wejściem strącono kilka wielkich fragmentów i uzupełniono je masą drobnych kamieni i gruzem, dbając o to, by całość robiła wrażenie jednej wielkiej skały. Starożytni inżynierowie okazali się mistrzami kamuflażu, stosując obficie sproszkowany wapień z dodatkiem spoiwa i wody, co można śmiało nazwać wynalazkiem sztucznej skały, bardzo trudnej do odróżnienia od naturalnej.

Całe dzieło było absolutnie wyjątkowe i dobrze spełniło swe zadanie: starożytni rabusie, którzy próbowali się później dostać do grobowca (odkryliśmy kilka wykonanych przez nich tuneli), nie osiągnęli celu, chociaż same ich próby świadczą, że ten cel istnieje. Nikt nie odważył się później usuwać nagromadzonych sztucznie głazów i zabezpieczony nimi grobowiec przetrwał do dziś. Ma go szansę odsłonić dopiero Misja Skalna...."

Przeczytałem ten artykuł z prawdziwym zainteresowaniem. Niezwykłe osiągnięcia budowniczych sprzed przeszło trzech tysięcy lat, konstrukcja oparła się grabieżcom i rabusiom aż dotąd, a przecież niewiele grobowców faraonów przetrwało nietkniętych, mimo staranności budowniczych. Tu zastosowano niespotykane środki i metody.
        I Herhor...któż nie zna "Faraona" smile
        "Polska szkoła archeologiczna" bez zmian odnosi sukcesy, chociaż z trudem; potrzeby finansowe, a tak przecież nieduże!
        Wśród komentarzy podane jest konto tych archeologów
        Dziękuję, Hardy, za link.

hardy1 napisał:

> Dzień dobry czwartkowo smile
        >
        > Czy będzie nowe wielkie odkrycie polskich archeologów w Dolinie Królów? Czy
        > zostanie odnaleziony grobowiec Herhora, jednego z bohaterów "Faraona" Prusa?

wyborcza.pl/1,75400,15211463,Tajemnica_grobu_Herhora.html
        • 1agfa Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 22:48
          Już muszę znikać, moi drodzy. Mam niezbyt ciekawy rozkład zajęć w tych dniach, ale będę zaglądać w miarę możliwości.
          Dziękuję smile

Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim smile
          • fenikss.2972 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 22:50
            dobrej Agfo smile
          • hardy1 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 22:51
            Komu trzeba, ten idzie spać... dobranoc, Agfo. Trzymaj się i zaglądaj, kiedy będziesz mógł smile
          • k.karen Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 22:56
            Dobrej nocy, Agfo smile

Dobranoc Wszystkim, do jutra smile
        • hardy1 Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 22:51
          Agfo, od razu mnie artykuł zainteresował. Pamiętasz profesora Kazimierza Michałowskiego, polskiego "Indiany Jonesa"? Życiorys to gotowy scenariusz na film... Egipcjanie, w dowód wdzięczności za ogromne odkrycia archeologiczne w ich kraju, za inicjatywę uratowania świątyń przed zalaniem przez tamę assuańską, postawili jemu pomnik w Kairze....
          • witekjs Re: 2 stycznia 2014 02.01.14, 23:42
            hardy1 napisał:

> Agfo, od razu mnie artykuł zainteresował. Pamiętasz profesora Kazimierza Michał
            > owskiego, polskiego "Indiany Jonesa"? Życiorys to gotowy scenariusz na film...
            > Egipcjanie, w dowód wdzięczności za ogromne odkrycia archeologiczne w ich kraju
            > , za inicjatywę uratowania świątyń przed zalaniem przez tamę assuańską, postawi
            > li jemu pomnik w Kairze....

Niezwykła aktywność Profesora Michałowskiego spowodowała, również w Polsce ogromne zainteresowanie archeologią śródziemnomorską/egipską.
            Pamiętam ten czas doskonale, bo dzięki Niemu zacząłem czytać o archeologii w Egipcie.

Profesor Kazimierz Michałowski i polska szkoła archeologii śródziemnomorskiej
            www.pcma.uw.edu.pl/pl/wydarzenia/niepodpiete/stulecie-urodzin-k-michalowskiego/
            30. rocznica śmierci prof. Kazimierza Michałowskiego
            30.12.2010

naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,378858,30-rocznica-smierci-prof-kazimierza-michalowskiego.html
            • hardy1 Re: 2 stycznia 2014 03.01.14, 00:31
              O, to właśnie, Witku. Profesor Michałowski stworzył polską szkołę archeologii. Teraz jego uczniowie i następcy kontynuują wspaniałe tradycje.
              Dobranoc, czas na mnie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka